Πώς θα επηρεάσει τους Χριστιανοδημοκράτες η επικείμενη αλλαγή ηγεσίας; Θα αλλάξει η διαδοχή της Μέρκελ την πολιτική του κόμματος; Η DW εστιάζει στους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους.Είναι με διαφορά η πιο συναρπαστική εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη ενός επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU). Οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι – όλοι με καταγωγή από τη δυτική Γερμανία- παρουσιάζονται στη δημόσια σφαίρα δίνοντας έμφαση σε διαφορετικά θέματα.

Ο 63χρονος Φρίντριχ Μερτς εστιάζει περισσότερο στο πεδίο της οικονομικής πολιτική με συντηρητικές προσεγγίσεις, η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ (56 ετών) προσανατολίζεται σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και στη χριστιανική αφετηρία του κόμματος σε ό,τι αφορά θέματα ηθικής φύσης, ενώ ο 38χρονος Γενς Σπαν εκπροσωπεί την εθνική-συντηρητική παράδοση της CDU.

Εξωτερική πολιτική και Άμυνα

Ο Φρίντριχ Μερτς δίνει έμφαση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, που έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, αλλά και στις εξελίξεις στην Κίνα. Σε αυτά τα πεδία η Κραμπ-Καρενμπάουερ δεν παίρνει σαφείς θέσεις. Αυτή τονίζει τη σημασία των θεμελιωδών αξιών, τις οποίες η CDU καλείται να υπερασπιστεί σε μια εποχή πολιτικοί λαϊκιστές κερδίζουν έδαφος παγκοσμίως. Ο Γενς Σπαν κατά βάση αποφεύγει να τοποθετηθεί.

Και οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία της CDU άργησαν να επικρίνουν τη Ρωσία για τις πρόσφατες ενέργειες κλιμάκωσης κατά της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα. Ο Μερτς εξέφρασε αμφιβολίες για τον υπό κατασκευή αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος πρόκειται να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο άμεσα στη Γερμανία. Μετά από τον Μερτς, την ίδια θέση διατύπωσε και ο Σπαν. Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ εμφανίστηκε πιο συγκρατημένη, λέγοντας ότι η κατασκευή του αγωγού είναι πλέον μη αναστρέψιμη.

Και οι τρεις υποψήφιοι τονίζουν την αναγκαιότητα ενός ισχυρότερου γερμανικού και ευρωπαϊκού στρατού, δεδομένης και της ψύχρανσης των σχέσεων με τη Ρωσία.

Ευρωπαϊκή πολιτική

Οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι δίνουν όλοι έμφαση στην αυξανόμενη σπουδαιότητα της Ευρώπης σε μια περίοδο παγκόσμιων γεωπολιτικών αλλαγών και δυσχερειών.

Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, που συχνά αναφέρεται στην καταγωγή της από το κρατίδιο του Ζάαρ που συνορεύει με Γαλλία και Λουξεμβούργο, προειδοποιεί για τυχόν εμπόδια στο διασυνοριακό εμπόριο και τη διασυνοριακή συγκοινωνία. Ο Φρίντριχ Μερτς, ο μόνος εκ των τριών που έχει διατελέσει ευρωβουλευτής, μιλά πιο ένθερμα από όλους για προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Θεωρεί αναγκαίο η Γερμανία να συνεισφέρει περισσότερο οικονομικά στην Ευρώπη. Σε αυτό το σημείο ο Γενς Σπαν είναι αισθητά επιφυλακτικότερος από τους ανταγωνιστές του για την προεδρία της CDU.

Μεταναστευτική πολιτική

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό παραμένει κατά πολλούς κυρίαρχο θέμα τριβών και προστριβών στη Γερμανία. Ο Γενς Σπαν ζητά αποφασιστική αλλαγή τροχιάς σε σχέση με τη σημερινή πολιτική και επιδιώκει να μειώσει ακόμη περισσότερο το λεγόμενο ανώτατο όριο για τη μετανάστευση στη Γερμανία, όπως και την επανένωση προσφυγικών οικογενειών. Ο Φρίντριχ Μερτς επαίνεσε μεν την υποδοχή προσφύγων τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου του 2015, όμως επέκρινε ανοιχτά το γεγονός ότι τα σύνορα παρέμειναν ανοιχτά ακολούθως. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε πρόσφατη δήλωση με την οποία έδειξε ότι θέτει εν αμφιβόλω θεμελιώδη στοιχεία του γερμανικού δικαίου για το άσυλο. Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ ναι μεν συμφωνεί με την υποδοχή μεγάλου αριθμού προσφύγων μέχρι σήμερα από τη Γερμανία, τονίζοντας παράλληλα ότι το φθινόπωρο του 2015 δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί. Και οι τρεις πολιτικοί τάσσονται υπέρ της εντατικοποίησης των απελάσεων.

Κοινωνική και οικονομική πολιτική

Ο Γενς Σπαν είναι υπουργός Υγείας και φαίνεται να γνωρίζει καλύτερα τα θέματα κοινωνικής πολιτικής, όπως η υγεία και η περίθαλψη. Τάσσεται υπέρ καλύτερης εκπαίδευσης του νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και προσέλκυσης και ενσωμάτωσης εξειδικευμένου προσωπικού από το εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, ο Φρίνχτριχ Μερτς τόνισε ότι η Γερμανία είναι προ πολλού «χώρας υποδοχής μεταναστών», μια διατύπωση που επί μακρόν προκαλούσε έντονη δυσαρέσκεια εντός της CDU. Από την πλευρά της, η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ εστιάζει συχνά σε κοινωνικά ζητήματα, όπως η δύσκολη κατάσταση στη γερμανική αγορά ακινήτων.

Ομοφωνία των τριών υποψηφίων καταγράφεται στο αίτημα για κατάργησης του φόρου αλληλεγγύης που καταβάλλουν οι πολίτες των δυτικών προς τα νεότερα και οικονομικά ασθενέστερα ανατολικογερμανικά κρατίδια. Ο Φρίντριχ Μερτς τάσσεται ακόμη υπέρ μια ευρύτερης φορολογικής μεταρρύθμισης.

Η σχέση με τη Μέρκελ

Ο Φρίντριχ Μερτς ξεκαθάρισε στην αρχή της ομιλίας του για την υποψηφιότητά του ότι είναι συμφιλιωμένος με την Άγκελα Μέρκελ και ότι θα τη σεβαστεί ως εν ενεργεία καγκελάριο. Παράλληλα όμως έχει διαφοροποιηθεί συχνά από τις θέσεις της απερχόμενης προέδρου της CDU. Παρόμοια προσέγγιση έχει και ο Γενς Σπαν, τονίζοντας ωστόσο ότι έχει τη στήριξη της καγκελαρίου σε ό,τι αφορά τη χάραξη της πολιτικής υγείας. Η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ προειδοποιεί ότι δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί το πόσο σημαντική είναι η Άγκελα Μέρκελ για την CDU και την διαφύλαξη του στάτους της ως μεγάλου κόμματος.

Κρίστοφ Στρακ

Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ