Ο απολογισμός είναι τραγικός με 14 νεκρούς και πάνω από 30.000 άστεγους από τις συνεχείς βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες των τελευταίων τεσσάρων ημερών.Οι καιρικές συνθήκες δεν βελτιώνονται. Σε πολλές περιοχές συνεχίζει να βρέχει με μεγάλη αύξηση του κινδύνου κατολισθήσεων. Αμέτρητοι νέοι εθελοντές προσπαθούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της όλης κατάστασης. Υπάρχει η επίγνωση όμως ότι αυτή την φορά πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική περίπτωση. Παρά το ό,τι οι αρχές κινητοποιήθηκαν έγκαιρα, ειδοποίησαν τους κατοίκους και έστειλαν βοήθεια, το μέγεθος της καταστροφής ήταν τόσο μεγάλοπου ήταν αδύνατον να αποφευχθούν οι τραγικές συνέπειες.

«Είμαστε βαθιά πλγωμένοι αλλά θα προσπαθήσουμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας» λέει ο περιφερειάρχης της Εμίλια Ρομάνια, Στέφανο Μπονατσίνι και απορρίπτει τις κατηγορίες ότι ευνόησε την άναρχη δόμηση.

Ιστορίες αλληλεγγύης, ανθρώπινης βοήθειας που επέτρεψαν σε πολλούς κατοίκους να βγουν ζωντανοί από την τρομερή αυτή δοκιμασία. Νέοι άνθρωποι βοήθησαν τους αποκλεισμένους γείτονές τους κολυμπώντας μέσα στις λάσπες και στα νερά για να τους πάνε φαγητό και φάρμακα. Δεκάδες κάτοικοι κινδύνευσαν για να μην εγκαταλείψουν τις φάρμες τους, «τα ζωντανά τους» που είναι η μοναδική πηγή εισοδήματός τους και όχι μόνον.

Δραματική η κατάσταση στη Ραβένα

Στην Ραβένα, Πολιτική Προστασία και εθελοντές συνεχίζουν να βάζουν σάκους άμμου στους δρόμους με την ελπίδα να σταματήσουν ή έστω να μειώσουν το μένος των υδάτων. Ο κόσμος ανεβαίνει και πάλι στις στέγες των σπιτιών.

Το πρόβλημα όμως είναι πολύ ευρύτερο: η Ιταλία μετατρέπεται σε τροπική χώρα με πολύ συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα. Για να αντιμετωπιστούν, χρειάζονται δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Και σύμφωνα με τους περισσότερους σχολιαστές, δεν θα είναι αρκετά ούτε τα κονδύλια που ετοιμάζεται να εγκρίνει η κυβέρνηση Μελόνι ούτε και οι πόροι του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ