Το Βερολίνο μετριάζει τις ελληνικές προσδοκίες για τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποφεύγει να ενημερώσει για τις συνομιλίες Μέρκελ με Ερντογάν και Μητσοτάκη.Αφορμή για τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ είναι η Λευκορωσία, δήλωσε στο καθιερωμένο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Παρασκευής η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της DW επεσήμανε πως στόχος των συνομιλιών είναι η διαμόρφωση μιας ενιαίας στάσης της ΕΕ έναντι του καθεστώτος στο Μίνσκ. «Βέβαια θα συζητηθούν και άλλα θέματα», πρόσθεσε η κ. Άντεμπαρ και συμπλήρωσε πως «μπορούμε να υποτεθέσουμεί ότι θα τεθεί ως θέμα η Ελλάδα και η Τουρκία και η Ανατολική Μεσόγειος.» Σύμφωνα με την Μαρία Άντεμπαρ, σε περίπτωση που οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ καταλήξουν σήμερα σε κάποια κοινή δήλωση τότε αυτή θα αφορά τη Λευκορωσία.

Προηγουμένως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ αναπτύσσοντας τη γερμανική στάση για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λευκορωσία, τόνισε πως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ καταδικάζει την άσκηση βίας σε διαδηλωτές που διαμαρτύρονται ειρηνικά και στέκεται στο πλευρό τους. Όπως ακόμη τόνισε «συλλήψεις και βασανισμοί είναι απαράδεκτοι».

Έκκληση για αποκλιμάκωση

Φειδωλός ήταν ο κ. Ζάιμπερτ στην ενημέρωση του αναφορικά με τις χθεσινές συνομιλίες της καγκελαρίου με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Στέφεν Ζάιμπερτ απέφυγε να απαντήσει σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλίων. Αρκέστηκε να επαναλάβει τις γνωστές γερμανικές θέσεις, πως η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική και ότι θα πρέπει να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω κλιμάκωση. Τηρώντας στάση ίσων αποστάσεων από Ελλάδα και Τουρκία, ο Στέφεν Ζάιμπερτ επεσήμανε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν σε διάλογο προκειμένου να συζητήσουν τα διαφιλονικούμενα θέματα που σχετίζονται με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Το γεγονός ότι ούτε ο τούρκος πρόεδρος αλλά ούτε ο έλληνας πρωθυπουργός έχουν ενημερώσει μέχρι στιγμής για τη συνομιλία τους με την Ανγκελα Μέρκελ θα μπορούσε ενδεχομένως να θεωρηθεί ως ένδειξη της πρόθεσης να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση της έντασης που επικρατεί στις σχέσεις των δύο χωρών, με την προοπτική να ξεκινήσουν κάποια στιγμή ελληνοτουρκικές συνομιλίες για τα άμεσα επίμαχα θέματα.

Τέλος, ο κ.Ζάιμπερτ δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση τούρκου δημοσιογράφου για το κατά πόσο η διεξαγωγή κοινών ελληνογαλλικών στρατιωτικών ασκήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ