-«Η Αθήνα δεν μπορεί απλά να σταματήσει το κύμα προσφύγων».
– «Το κλειδί για την λύση του προβλήματος βρίσκεται στην Τουρκία, αλλά αυτή δεν είναι πρόθυμη, αντιθέτως αυξάνει την πίεση, αντί να ρυθμίζει την κατάσταση».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Οι απαιτήσεις της Κομισιόν από την Ελλάδα για την ανάσχεση του κύματος των προσφύγων είναι μη ρεαλιστικές», υποστηρίζει σε άρθρο του ο γνωστός αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt», Γκερτ Χέλερ (Gerd Hohler). Στην Τουρκία βρίσκεται το κλειδί για την λύση του προβλήματος σύμφωνα με τον ίδιο.
Ο Γερμανός δημοσιογράφος σε άρθρο του, που φιλοξενείται στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας αυτής, με τίτλο «Αδύνατη απαίτηση» και υπότιτλο «Η Αθήνα δεν μπορεί απλά να σταματήσει το κύμα προσφύγων» χαρακτηρίζει τις απαιτήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για αποκλεισμό της Ελλάδας από την ζώνη του Σένγκεν, ουσιαστικά εξωπραγματικές.

«Δεν υπάρχουν διεθνή ύδατα ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και την Μικρασιατική ακτή, στα οποία θα είχαν νόημα κοινές επιχειρήσεις με κοινές περιπολίες των ακτών από Ελλάδα και Τουρκία»

Ο Γερμανός δημοσιογράφος, που γνωρίζει καλά τα ελληνικά ζητήματα, επισημαίνει, ότι σε νησιά όπως η Χίος, η Λέσβος ή η Σάμος τα ελληνικά χωρικά ύδατα συνορεύουν άμεσα με τα τουρκικά, και «από την στιγμή, που οι προσφυγικές βάρκες περάσουν τα σύνορα, η ελληνική Ακτοφυλακή δεν έχει -σύμφωνα με την Σύμβαση της Γενεύης- άλλη επιλογή, από το να βγάλει τους ανθρώπους στην στεριά».handel
Επίσης, χαρακτηρίζει μη ρεαλιστική την απαίτηση για κοινές περιπολίες των ακτών από Ελλάδα και Τουρκία, καθώς, όπως επισημαίνει, δεν υπάρχουν διεθνή ύδατα ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και την Μικρασιατική ακτή, στα οποία θα είχαν νόημα τέτοιες κοινές επιχειρήσεις.

«Από την στιγμή, που οι προσφυγικές βάρκες περάσουν τα σύνορα, η ελληνική Ακτοφυλακή δεν έχει -σύμφωνα με την Σύμβαση της Γενεύης- άλλη επιλογή, από το να βγάλει τους ανθρώπους στην στεριά»

Ειδικότερα, ο Γκερτ Χέλερ αναφέρει αναλυτικά στο άρθρο του τα εξής:
«Αρχικά ήταν η κρίση χρέους, που έβαλε την Ελλάδα σε θέση παρία μέσα στην ΕΕ. Τώρα το προσφυγικό δράμα βάζει το μαχαίρι ακόμη πιο βαθιά. Το κλίμα επιδεινώνεται όλο και πιο πολύ. Η Ελλάδα πρέπει να «πράξει τα καθήκοντά της» απαιτεί ο ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ με ύφος ανώτατου καθηγητή. Η Υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάϊτνερ εξαπολύει κατηγορίες για «απώλεια του ελέγχου» στο Αιγαίο. Έχει δίκιο, ωστόσο καταλήγει σε λάθος συμπέρασμα, με το να απαιτεί τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν.
Από 1.004.356 ανθρώπους, που έφθασαν στην ΕΕ μέσω θάλασσας το περασμένο έτος, οι 853.650 έφθασαν μέσω Ελλάδας. Γι’ αυτόν τον λόγο η Αθήνα πρέπει να αναλάβει επιτέλους δράση για την διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στο Αιγαίο, αυτή είναι η ολοένα και πιο επίμονη απαίτηση. Ακούγεται εύλογη. Η πραγματικότητα είναι περίπλοκη. Σε νησιά, όπως η Χίος, η Λέσβος ή η Σάμος τα ελληνικά χωρικά ύδατα συνορεύουν άμεσα με τα τουρκικά. Από την στιγμή, που οι προσφυγικές βάρκες περάσουν τα σύνορα, η ελληνική Ακτοφυλακή δεν έχει -σύμφωνα με την Σύμβαση της Γενεύης- άλλη επιλογή, από το να βγάλει τους ανθρώπους στην στεριά.

«Δεν υπάρχει καμία νομική και πρακτική δυνατότητα να σταματήσει το προσφυγικό ρεύμα στο Αιγαίο»

Αλλά και ένας αποκλεισμός της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν δεν αλλάζει κάτι. Κανένας πρόσφυγας δεν πρόκειται εξ αυτού του λόγου να υπαναχωρήσει, αντίθετα θα διατηρεί προσδοκία για παροχή ασύλου από την Ελλάδα. Καθόλου ρεαλιστική δεν είναι και η απαίτηση για κοινές περιπολίες των ακτών από Ελλάδα και Τουρκία. Και αυτό, διότι δεν υπάρχουν διεθνή ύδατα ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και την Μικρασιατική ακτή, στα οποία θα είχαν νόημα τέτοιες κοινές επιχειρήσεις.
Δεδομένης της πολύχρονης διαμάχης για τις ζώνες εθνικής κυριαρχίας, δεν πρόκειται να ανεχθούν, ούτε οι Τούρκοι ελληνικές περιπολίες στα ύδατά τους, ούτε οι Έλληνες τουρκικά σκάφη μπροστά από τις ακτές τους. Και η ίδια η Υπηρεσία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η Frontex, διευκρινίζει, ότι δεν υπάρχει καμία νομική και πρακτική δυνατότητα να σταματήσει το προσφυγικό ρεύμα στο Αιγαίο.

«Το κλειδί για την λύση του προβλήματος βρίσκεται στην Τουρκία, αλλά αυτή δεν είναι πρόθυμη, αντιθέτως αυξάνει την πίεση, αντί να ρυθμίζει την κατάσταση»

Όλοι γνωρίζουν, ότι το κλειδί για την λύση του προβλήματος βρίσκεται στην Τουρκία. Μόνον αυτή μπορεί να σταματήσει τους λαθρέμπορους και να εμποδίσει τους πρόσφυγες από το να ανεβαίνουν στις βάρκες. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν προκύπτει, ότι η Άγκυρα είναι πρόθυμη για κάτι τέτοιο. Ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται, αντί να μειώνεται. Η Τουρκία αυξάνει την πίεση, αντί να ρυθμίζει την κατάσταση: Μαζί με τους δικαιούμενους άσυλο από χώρες με εμφύλιες συρράξεις, όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν περνούν μέσω Τουρκίας από το Αιγαίο στην Ελλάδα και μετανάστες από χώρες της βόρειας Αφρικής, όπως το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία. Το αποτέλεσμα είναι ότι μένει στην Ελλάδα να βγάλει το φίδι από την τρύπα.
Διασφάλιση των συνόρων στο Αιγαίο; Σε τελική ανάλυση αυτό μπορεί να σημαίνει μόνον, ότι τα σκάφη περιπολίας της ελληνικής Ακτοφυλακής και της Frontex δεν εξοπλίζονται πλέον με σωσίβια, αλλά με πολυβόλα. Όποιος θέλει κάτι τέτοιο, πρέπει να το πει ανοιχτά».