Εφαρμογή απουσιολογίου για τους βουλευτές, κατάργηση των πράξεων νομοθετικού έργου και σκανδαλωδών προνομίων, περικοπές στις δαπάνες για βουλευτικά αυτοκίνητα και βελτίωση του Κοινοβουλευτικού ελέγχου αποτελούν μερικά από τα νέα μέτρα.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Απουσιολόγιο» για τους βουλευτές και περικοπή μισθού, ως αποτρεπτικό μέσο και ποινή για τους “κοπανατζήδες” βουλευτές, προτίθεται να επιβάλει η νέα Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής.Ζωή Κωνσταντοπούλου. Όπως ανέφεραν συνεργάτες της, η κ. Κωνσταντοπούλου σκοπεύει, επίσης, να βάλει τέλος στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου καθώς και στις άσχετες, εκπρόθεσμες τροπολογίες, ή σε “φωτογραφικά” νομοσχέδια, που ψηφίζονται, σκανδαλωδώς, συνήθως τις μεταμεσονύκτιες ώρες από ελάχιστα μέλη του Κοινοβουλίου.

Βασική προτεραιότητα ο έλεγχος της παρουσίας των βουλευτών στις συνεδριάσεις

Συγκεκριμένα, ως βασική προτεραιότητα, η Πρόεδρος της Βουλής σκοπεύει να προωθήσει άμεσα την αυστηροποίηση των ελέγχων της παρουσίας των βουλευτών στις συνεδριάσεις.
«Οι άδειες αίθουσες των επιτροπών και της Ολομέλειας δεν είναι θέαμα και δεν θα συνεχιστεί. Όταν οι αδικαιολόγητες απουσίες βουλευτών από συνεδριάσεις περνούν κάποιο όριο, τότε θα γίνεται περικοπή του μισθού τους κατά το 1/5, όπως ορίζει ο κανονισμός» λέει συνεργάτης της νέας Προέδρου της Βουλής.vouli

Απομάκρυνση από την Βουλή των γραφείων πρώην πρωθυπουργών

Στα πλαίσια της αναμόρφωσης του τρόπου λειτουργίας του ελληνικού Κοινοβουλίου, θα πραγματοποιηθεί άμεσα και η απομάκρυνση από το κεντρικό κτίριο της Βουλής των γραφείων των πρώην πρωθυπουργών Κ. Μητσοτάκη, Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου, (με εξαίρεση αυτό του Κ. Καραμανλή, γιατί εξακολουθεί να παραμένει βουλευτής), προκειμένου να γίνουν εκεί χώροι, όπου οι βουλευτές θα μπορούν να διαβάζουν τα νομοσχέδια και να ετοιμάζουν τις ομιλίες τους. Θεσμικά οι πρωτοβουλίες, που θα αναληφθούν από την νέα Πρόεδρο είναι η ρητή απαγόρευση των άσχετων και των εκπρόθεσμων τροπολογιών ή των τροπολογιών της… νύχτας, όπως επίσης και των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, συνήθης πρακτική νομοθέτησης των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Κοινοβουλευτικός έλεγχος και βουλευτικά αυτοκίνητα

Προς αυτή την κατεύθυνση, θα γίνει ορθολογικότερος και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, με στόχο να προσέρχονται οι Υπουργοί να απαντούν στις ερωτήσεις και όχι να απαξιώνουν τη Βουλή, όπως έκαναν αρκετοί στο παρελθόν. Έτσι, σχεδιάζεται να οργανώνονται οι ερωτήσεις ανά Υπουργείο, ώστε να μην καλείται ο κάθε Υπουργός να απαντά τρεις και τέσσερις φορές την εβδομάδα σε μία ερώτηση κάθε φορά, αλλά μία φορά την εβδομάδα σε ένα σύνολο ερωτήσεων.
Αναφορικά δε με την περικοπή των βουλευτικών αυτοκινήτων, αυτή είναι προγραμματισμένη να γίνει, αλλά εξετάζονται οι τρόποι, αφού τα συμβόλαια του leasing διαρκούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν, πως η Ζωή Κωσταντοπούλου, κατά τους πρώτους της ελέγχους στην λειτουργία της Βουλής και του ανθρώπινου δυναμικού, διεπίστωσε διάφορα γεγονότα, που καταδεικνύουν τις παθογένειες του συστήματος.

Ενδεικτικά γεγονότα της παθογένειας του συστήματος

Ενδεικτικά και μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
• Στην αρχή των ελέγχων ανακάλυψε υπάλληλο, εκ των λεγόμενων «εξαφανισμένων». Δηλαδή εργαζόμενο, που είναι «χρεωμένος» σε συγκεκριμένη Υπηρεσία και στην πράξη είναι «δίπλα» σε κάποιο πρώην βουλευτή. Εξ αυτού του λόγου, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις εκλογές, υπήρξε αθρόα προσέλευση υπαλλήλων, που για χρόνια πληρώνονταν από την Βουλή και δούλευαν σε κάποιον από τους εθνοπατέρες και πάντως εκτός Κοινοβουλίου.
• Επίσης, εντοπίστηκε βουλευτής, που ανήμερα της 29ης Δεκεμβρίου, όταν πραγματοποιήθηκε η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου και «έπεσε» η κυβέρνηση Σαμαρά, προσέλαβε μετακλητό υπάλληλο, ο οποίος πήρε τον μισθό του Ιανουαρίου και εν συνεχεία έφυγε, όπως όλοι οι μετακλητοί, όταν διαλύθηκε η Βουλή…

Η επιστροφή της βουλευτικής αποζημίωσης του περασμένου Ιανουαρίου

Τέλος, αναφορικά με τον καταβληθέντα μισθό (βουλευτική αποζημίωση) του Ιανουαρίου, που ζητήθηκε πίσω από τους βουλευτές της προηγούμενης περιόδου (λόγω διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών), με επιστολή του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ισχύει η εξής ρύθμιση: Για εκείνους τους βουλευτές, που επανεξελέγησαν και στην τωρινή περίοδο ο μισθός αυτός κρατείται σε 10 μηνιαίες δόσεις, ενώ για τους βουλευτές, που δεν επανεξελέγησαν, θα πρέπει να καταβάλλουν στο Δημόσιο περίπου 6.100 ευρώ, επίσης σε 10 δόσεις. Πάντως, αξίζει να αναφερθεί, ότι τρεις βουλευτές, που δεν επανεξελέγησαν, γνωστοποίησαν, ότι δεν έχουν την δυνατότητα να τα πληρώσουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ