-Ειδικοί υποστηρίζουν, ότι αυτό θα αποτελεί ένα βήμα προς την κατάργηση της ιδιωτικότητας των πολιτών στο internet.
-Ως πρότυπο ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί η Εσθονία, που διαθέτει τέτοια υπηρεσία e-id, που θεωρείται ως πρωτοπόρος και καινοτόμος λύση της ψηφιακής τρομοκρατίας!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρουν έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, με πρόσχημα την μεγαλύτερη ευκολία στην χρήση των λογαριασμών κοινωνικών δικτύων και την ασφάλειά τους από κακόβουλες επιθέσεις χάκερς, η Ε.Ε. μελετά να εφαρμόσει υποχρεωτικά την χρήση ειδικών ηλεκτρονικών ταυτοτήτων (e-id) για όλους τους χρήστες του διαδικτύου. Όπως, όμως, υποστηρίζουν ειδικοί, αυτό θα αποτελεί ένα βήμα προς την κατάργηση της ιδιωτικότητας των πολιτών στο internet, αφού ο καθένας χρήστης του διαδικτύου θα πρέπει ουσιαστικά να δηλώνει τα στοιχεία του και το ηλεκτρονικό του “στίγμα”, μέσω της e-id, όπως, άλλωστε, γίνεται σήμερα και για την πρόσβαση των χρηστών σε ορισμένες ιστοσελίδες.
Σημειώνεται, ότι μια τέτοια υπηρεσία e-id έχει ήδη η Εσθονία, που, μάλιστα, θεωρείται ως πρωτοπόρος και καινοτόμος λύση στην αντιμετώπιση.

Η Εσθονία ήταν μία από τις πρώτες χώρες, που έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, επειδή το 2007 δέχθηκε μία διαδικτυακή επίθεση, που είχε ως αποτέλεσμα την παράλυση βασικών Υπηρεσιών του κράτους και επιχειρήσεων!

Και αυτό, λόγω του ότι η Εσθονία, η χώρα των 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων, ήταν μία από τις πρώτες χώρες, που έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Αυτό συνέβη, επειδή το 2007 δέχθηκε μία διαδικτυακή επίθεση, που είχε ως αποτέλεσμα την παράλυση βασικών Υπηρεσιών του κράτους και επιχειρήσεων, αλλα και την υποκλοπή μεγάλου αριθμού απόρρητων στοιχείων και δεδομένων.
Όλα ξεκίνησαν, όταν η Εσθονία αφαίρεσε ένα μνημείο από το κέντρο της πρωτεύουσάς της,Ταλίν, που είχε τοποθετηθεί εκεί κατά την Σοβιετική εποχή.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας, γι’ αυτό και κατηγορήθηκε τότε η Ρωσία, ως υπεύθυνη για την διαδικτυακή αυτή επίθεση, παρά το γεγονός, ότι η ίδια το διέψευσε.

“Ο κυβερνοπόλεμος είναι πολύ σοβαρός και εάν μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ απειληθεί, απειλούνται και τα άλλα μέλη της Συμμαχίας, οπότε όλες οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της μπορούν να επιτεθούν μαζί εναντίον αυτού, που την προκάλεσε, βάσει του άρθρου 5 του μηχανισμού συλλογικής άμυνας”

Το NATO έστειλε τότε στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, Ταλίν, ειδικούς στην καταπολέμηση της ψηφιακής τρομοκρατίας, προκειμένου να βοηθήσουν την χώρα αυτή να οργανώσει την διαδικτυακή της άμυνα. Οι ειδικοί του ΝΑΤΟ προειδοποίησαν, μάλιστα, ότι ο κυβερνοπόλεμος είναι πολύ σοβαρός και εάν μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ απειληθεί, απειλούνται και τα άλλα μέλη της Συμμαχίας, οπότε όλες οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της μπορούν να επιτεθούν μαζί εναντίον αυτού, που την προκάλεσε, βάσει του άρθρου 5 του μηχανισμού συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ.
«Συχνά αναφέρεται ως ένας κυβερνοπόλεμος εναντίον της Εσθονίας, αλλά τώρα αναγνωρίζουμε, ότι πρόκειται περισσότερο για έναν οργανωμένο διαδικτυακό “χουλιγκανισμό” στον χώρο των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και του διαδικτύου, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και ως όπλα» δήλωσε ο Αντρέους Παντάρ από την Μονάδα Διαδικτυακής Άμυνας, τα συστήματα ανίχνευσης της οποίας χειρίζονται περίπου 147 εκατομμύρια ύποπτα περιστατικά καθημερινά.

YPOLOGISTIS

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ