-Απείχε, διαμαρτυρόμενη για την στάση των ΗΠΑ να εμμείνουν στην συμμετοχή των Σκοπίων με την ονομασία. «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και όχι με την προσωρινή τους ονομασία FYROM, όπως αναγνωρίζονται από τον ΟΗΕ.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η Ελλάδα δεν συμμετείχε τελικά στην Σύνοδο των ηγετών των χωρών εναντίον του βίαιου εξτρεμισμού του ISIS, που διοργάνωσαν οι ΗΠΑ στο περιθώριο της 70ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο λόγος της άρνησης της Ελλάδος να παραστεί στην Σύνοδο ήταν το γεγονός, ότι το κράτος των Σκοπίων συμμετείχε στην Σύνοδο αυτή με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και όχι με την προσωρινή τους ονομασία FYROM, όπως αναγνωρίζεται επίσημα από τον ΟΗΕ. simaia

Σύμφωνα με ξένες διπλωματικές πηγές, που μίλησαν σε Έλληνες δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν ευθέως να δεχθούν το αίτημα της Αθήνας, να συμμετάσχουν τα Σκόπια με την προσωρινή τους ονομασία FYROM στην Σύνοδο αυτή της 29ης Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη και επέμειναν, ότι η πρόκληση της γειτονικής χώρας θα έπρεπε να γίνει με το όνομα, με το οποίο οι Αμερικανοί την έχουν αναγνωρίσει ήδη από το 2004 , δηλαδή ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Το περιστατικό αυτο προβληματίζει την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και τον ίδιο τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα

Και αυτό τελικά το επέβαλαν, παρά τις ελληνικές αιτιάσεις, ότι η συνάντηση πραγματοποιείται στο περιθώριο του ΟΗΕ. Αυτό οδήγησε τελικά τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και τα άλλα μέλη της ελληνικής αποστολής να απέχουν από την Σύνοδο, ως μια ένδειξη διαμαρτυρίας.
Πρόκειται για το δεύτερο τέτοιο περιστατικό μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, στοιχείο, που προβληματίζει την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και τον ίδιο τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος συναντήθηκε στην Νέα Υόρκη, σήμερα, Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Υπουργό Εξωτερικών, Τζων Κέρι. Και όλα αυτά σε μία περίοδο, που η ελληνική Κυβέρνηση επιδιώκει να προβάλει επικοινωνιακά την «νέα σχέση» με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανάλογη εμπλοκή παρατηρήθκε και τον περασμένο Δεκέμβριο, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Είχε προηγηθεί ανάλογη εμπλοκή τον περασμένο Δεκέμβριο στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Τότε, οι Αμερικανοί είχαν συγκαλέσει συνάντηση των κρατών, που συμμετέχουν στον συνασπισμό εναντίον του ISIS.
Τότε το πρόβλημα δημιουργήθηκε, διότι, ενώ στην συνάντηση τα Σκόπια μετείχαν με την ονομασία πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), στον κατάλογο των χωρών, που επρόκειτο να επισυναφθεί στο κοινό ανακοινωθέν, οι Αμερικανοί επέμειναν να συμπεριληφθεί η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Ευάγγελος Βενιζέλος είχε απευθύνει επιστολή δυσαρέσκειας στον κ. Κέρι και είχε αποφασίσει να μην συμμετάσχει στην συνάντηση.

Η βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης, Βικτώρια Νούλαντ, προέβαλε αντίσταση στα ελληνικά αιτήματα και ευθύνεται για την εμπλοκή

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, ο άνθρωπος, που και στις δύο περιπτώσεις προέβαλε αντίσταση στα ελληνικά αιτήματα ήταν η Βικτώρια Νούλαντ. Η βοηθός Υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, που γνωρίζει το Σκοπιανό ήδη από την πρότερη θητεία της ως Μόνιμη Αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ επί προεδρίας Τζωρτζ Μπους του νεότερου, φέρεται να επέμεινε, τόσο κατά τον περασμένο Δεκέμβριο (παρά το ότι ο κ. Κέρι είχε εμφανιστεί διαλλακτικότερος, αλλά στο τέλος έκρινε, ότι δεν ήταν ένα ζήτημα τόσο σημαντικό για να επιμείνει), όσο και πιο πρόσφατα.
Κατά τις διαδικασίες προετοιμασίας της χθεσινής Συνόδου , η κυρία Βικτώρια Νούλαντ απευθύνθηκε, μάλιστα, με πολύ ευθύ τρόπο στον Έλληνα πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, κ.Χρήστο Παναγόπουλο, όταν ο τελευταίος την επισκέφθηκε πριν από μερικές ημέρες στο γραφείο της για να βρεθεί λύση για το θέμα, που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Η Ελλάδα προσκλήθηκε μεν στην Σύνοδο υπό το καθεστώς του παρατηρητή και δεν είχε δικαίωμα λόγου, άρα ούτε και δικαίωμα διαμαρτυρίας

Σημειώνεται, ότι η Ελλάδα προσκλήθηκε μεν στην Σύνοδο της 29ης Σεπτεμβρίου, αλλά υπό το καθεστώς του παρατηρητή, καθώς δεν ανήκει στις χώρες, που είχαν λάβει μέρος στην περυσινή, πρώτη συνάντηση και δεν έχει η ίδια πρόβλημα με τον βίαιο εξτρεμισμό (πχ ξένοι μαχητές). Αυτό σημαίνει, ότι στην Σύνοδο αυτη δεν είχε δικαίωμα λόγου, άρα ούτε και διαμαρτυρίας.
Σε ανακοίνωσή του, πάντως, αναφορικά με την Σύνοδο για τον βίαιο εξτρεμισμό, στην οποία δεν συμμετείχε η χώρα μας, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει, ότι «θα είναι μία ευκαιρία για τον περαιτέρω συντονισμό της δράσης της διεθνούς κοινότητας και όλων των κρατών της Συμμαχίας για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του ISIS, η οποία θα βοηθήσει στην επίλυση του συριακού προβλήματος και την σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ