-Το 80% των συναλλαγών στην Γερμανία γίνεται σήμερα με μετρητά, ενώ το 2011, μόλις το 33% των Γερμανών είχαν πιστωτική κάρτα, αν και ελάχιστοι εξ αυτώντην χρησιμοποιούσαν!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Την στιγμή, που από την μία πλευρά οι Σουηδοί, οι Δανοί, οι Νορβηγοί και άλλοι Ευρωπαίοι ανοίγουν τον δρόμο για ένα μέλλον ηλεκτρονικών συναλλαγών και από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες πιέζονται να αυξήσουν την χρήση «πλαστικού» χρήματος, οι Γερμανοί συνεχίζουν να συναλλάσσονται με μετρητά. Σύμφωνα με έκθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, το 80% των συναλλαγών στην Γερμανία γίνεται με μετρητά. Ακόμα και όταν χειρίζονται μεγάλα ποσά, οι Γερμανοί αποφεύγουν τις κάρτες, ενώ κατά μέσον όρο κρατούν στα πορτοφόλια τους 110 ευρώ.euro-nea
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «QUARTZ», είναι πολλοί οι λόγοι, που ο γερμανικός λαός προτιμά τις παραδοσιακές συναλλαγές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι Γερμανοί προτιμούν την ανωνυμία των μετρητών, σε αντίθεση με την επωνυμία των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ο κυριότερος, όμως, λόγος σύμφωνα με αναλυτή της ΕΚΤ, είναι η αίσθηση του ελέγχου, που προσφέρει η αποθήκευση των χρημάτων στο πορτοφόλι. Ακόμα, μια μικρή αναδρομή στην σύγχρονη ιστορία της Γερμανίας καταδεικνύει το φαινόμενο αυτό και δικαιολογεί την συμπεριφορά των Γερμανών στις χρηματικές τους συναλλαγές.

Μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου , το νέο γερμανικό μάρκο, που υιοθετήθηκε, προκάλεσε μεγάλα προβλήματα, καθώς οι Γερμανοί είδαν το 90% των χρημάτων τους να εξαφανίζεται!

Ο υπερπληθωρισμός στην περίοδο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της αξίας των μάρκων. Στο τέλος της περιόδου, λίγο πριν την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ένα καρβέλι ψωμί κόστιζε 428 δισεκατομμύρια μάρκα και ένα κιλό βούτυρο έξι τρισεκατομμύρια!
Όταν, μάλιστα, οι εργοδότες ετοιμάζονταν να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους, οι τελευταίοι συνήθιζαν να περιμένουν κρατώντας μεγάλους κουβάδες, που στο τέλος της ημέρας γέμιζαν με μετρητά. Υπό τον φόβο, ότι το μάρκο θα έχανε πλήρως την αξία του, οι Γερμανοί ξόδευαν τα χρήματά τους σε αντικείμενα και προϊόντα, που δεν θα αγόραζαν σε διαφορετική περίπτωση.
Μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το νέο γερμανικό μάρκο, που υιοθετήθηκε, προκάλεσε μεγάλα προβλήματα, καθώς οι Γερμανοί είδαν το 90% των χρημάτων τους να εξαφανίζεται. Όμως, το νέο νόμισμα ήταν ένα αναγκαίο, δύσκολο βήμα για μπει η οικονομία της χώρας ξανά σε κίνηση. Γι’ αυτό τον λόγο, το γερμανικό μάρκο αποτέλεσε σύμβολο υπερηφάνειας.

«Η προτίμηση της χρήσης μετρητών στην Γερμανία συνδέεται με τον φόβο και την απαισιοδοξία του γερμανικού λαού για το μέλλον»

Σύμφωνα με το «QUARTZ», ερευνητές εκτιμούν, ότι ο υπερπληθωρισμός αφήνει πάντοτε τα σημάδια του σε έναν λαό. Χώρες, στις οποίες έχουν συμβεί τραπεζικές και οικονομικές κρίσεις, οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται τις τράπεζες και γι’ αυτό τον λόγο προτιμούν να έχουν τα χρήματα πάνω τους.
Τέλος, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, «οι Γερμανοί αγαπούν τα μετρητά για τους ίδιους ιστορικούς λόγους, που μισούν το χρέος». Εξάλλου, ο γερμανικός λαός ανήκει τους πληθυσμούς με τα μικρότερα ποσοστά αγοράς κατοικιών. Το 2011, μόλις το 33% των Γερμανών είχαν πιστωτική κάρτα, ενώ εξ αυτών, ελάχιστοι την χρησιμοποιούσαν. Κατά έναν τρόπο, η προτίμηση των μετρητών στην Γερμανία συνδέεται με τον φόβο και την απαισιοδοξία για το μέλλον, δύο παράγοντες που προκύπτουν από το σκοτεινό της παρελθόν.