Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Πρώτα ο Αλέξης Τσίπρας δαιμονοποιεί την τρόϊκα. Τώρα θέλει να αποκτήσει άλλο όνομα. Η ΕΕ συμφωνεί . Αυτό σημαίνει απλά: Ο λαός είναι ηλίθιος. Σήμερα οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συζητούν την κατάσταση»
Με αυτόν τον πρόλογο και με τίτλο «Είναι ο Τσίπρας δημαγωγός ή ο λαός ηλίθιος;» η γερμανική εφημερίδα “Handelsblatt” φιλοξενεί άρθρο, που αναφέρεται με προκλητικότητα σε βάρος του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, τελειώνοντας τον τίτλο με την φράση: “Ο λαός είναι ηλίθιος”. Στο άρθρο της η γερμανική οικονομική εφημερίδα “Handelsblatt” αναλύει το νόημα της φράσης αυτής και λέει: “Αυτό το μήνυμα φτάνει από το « λίκνο της δημοκρατίας », από την Αθήνα. Στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, συντονίζεται στον ίδιο τόνο. Βιώνουμε μια ακόμη φορά, την σχεδόν κλασική ασάφεια της ίδιας της δημοκρατίας. Βλέπουμε το φως και την σκιά της δημοκρατίας. Ακριβώς, όπως η αρχαία Αθήνα, και η σύγχρονη Αθήνα των εφηβικών Τσίπρα και Σία, βιώνει τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της δημοκρατίας .bac
Τα πλεονεκτήματα” –συνεχίζει το δημοσίευμα- “είναι προφανή. Το ίδιο και οι αδυναμίες. Αλλά και πάλι δεν υπάρχουν καλύτεροι κανόνες του παιχνιδιού. Η δημοκρατία (σε αντίθεση με όσα λένε διάφοροι),δεν είναι μια ιδεολογία, αλλά μία συμφωνία με κανόνες. Μόνο οι κανόνες της δημοκρατίας οδηγούν στην εκπεφρασμένη επιθυμία της πλειοψηφίας και στη συνέχεια – ιδανικά –στην υλοποίηση αυτής της επιθυμίας, μέσω της πολιτικής, στην πραγματικότητα. Αυτό δεν είναι σήμερα διαφορετικό, απ΄ότι στο παρελθόν. Στη νέα Αθήνα, όπως και στην παλιά.

“Μεταξύ πολλών άλλων, κι’ αυτός ο κίνδυνος της δημοκρατίας: Η δημαγωγία”

Ωστόσο τώρα, όπως και παλιά, υφίσταται, μεταξύ πολλών άλλων, κι’ αυτός ο κίνδυνος της δημοκρατίας: Η δημαγωγία. Μέσω αυτής γίνεται το θετικό αρνητικό και η «αγωγή» του «δήμου» γίνεται αποπλάνηση των πολιτών και δημαγωγία.
Η ιστορία της αρχαίας Αθήνα κάνει αυτόν τον κίνδυνο εμφανή –συνεχίζει η “Handelsblatt”. Ο δημαγωγός «εθνικός ηγέτης» Περικλής εκπροσωπούσε το πρότυπο του δημοκράτη στοχαστή και ομιλητή, ενώ ο σύγχρονός του, Κλέωνας, εκπροσωπούσε έναν λόγο πολεμοκάπηλο και φωνακλάδικο. Ανάλογα με τις περιστάσεις, κάθε λαός, όπως τότε έτσι και τώρα, ακολουθεί μια τον έναν και μια τον άλλον. Κλασική σκηνή και αυτή της Καινής Διαθήκης: Όταν ο Ιησούς πήγε στην Ιερουσαλήμ, ο λαός φώναζε «Ωσαννά!». Στη συνέχεια πέρασε στο «Σταυρώστε τον!».”
Και το δημοσΐευμα συμπληρώνει: “Μέχρι στιγμής, αυτό δεν έχει γίνει στη σύγχρονη Ελλάδα. Ίσως και να μη γίνει. Επίσης δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν η ΕΕ (και η γερμανική κυβέρνηση) θα αντιταχθούν όντως στον δημαγωγό Τσίπρα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ