-Με νέα αυστηρή νομοθεσία και κήρυξη «κατάστασης κρίσης», λόγω του προσφυγικού, επιχειρεί να σταματήσει την εισροή προσφύγων και μεταναστών στην επικράτειά της, ενώ έντονα αντιδρά στα μέτρα αυτά η Σερβία.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Το τελευταίο άνοιγμα στα σύνορά της με την Σερβία “σφράγισε” η Ουγγαρία με τον «προσωρινό» φράχτη από συρματόπλεγμα, θέτοντας παράλληλα σε εφαρμογή αυστηρότερο νομικό πλαίσιο για την είσοδο στην χώρα. Ήδη, μάλιστα, βρίσκονται σε επιφυλακή έφιπποι συνοριοφύλακες και δικαστές για ταχύτερες καταδίκες των παρανομούντων μεταναστών.XARTIS
Το “σφράγισμα” των ουγγρικών συνόρων -που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την σερβική πλευρά- συμπίμπτει με την αδυναμία της ΕΕ να καταλήξει, προς το παρόν, σε συντονισμένη δράση μετά την Σύνοδο των Υπoυργών Εσωτερικών των «28».
H Σερβία διεμήνυσε, διά του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αλεξάνταρ Βούλιν, πως δεν θα δεχθεί πρόσφυγες, που έχουν ήδη βρεθεί στην Ουγγαρία και επαναπροωθούνται στην Σερβία: «Δεν είναι πλέον αρμοδιότητά μας. Από την στιγμή, που έχουν πατήσει σε ουγγρικό έδαφος, αναμένουμε να τους διαχειριστεί η Ουγγαρία» είπε ο Σέρβος Υπουργός.

Με νέα αυστηρή νομοθεσία και κήρυξη «κατάστασης κρίσης» λόγω του προσφυγικού, προσπαθεί η Ουγγαρία να εμποδίσει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της

Επισημαίνεται, ότι το τελευταίο σημείο διέλευσης προσφύγων και μεταναστών στα σερβο-ουγγρικά σύνορα έκλεισε το βράδυ της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου, όταν στις σιδηροδρομικές ράγες τοποθετήθηκε βαγόνι κοντέϊνερ με συρματόπλεγμα, ενώ επιταχύνεται η ολοκλήρωση του βασικού φράχτη.
Η νέα νομοθεσία, που ισχύει από το πρωί της Τρίτης 15 Σεπτεμβρίου, προβλέπει επίσης τριετή φυλάκιση για παράνομη διέλευση συνόρων και φυλάκιση μέχρι και για πέντε χρόνια για καταστροφή συνοριακών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου και του πρόσφατα ανεγερμένου φράχτη στα σερβο-ουγγρικά σύνορα. Αρκετοί έμπαιναν στη χώρα από τρύπες στον προσωρινό φράχτη.
Η Βουδαπέστη φαίνεται επίσης να κινείται και προς κήρυξη «κατάστασης κρίσης» λόγω του προσφυγικού -μέτρο, που θα επέτρεπε την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα.

Αντιδρά έντονα η Σερβία στα ουγγρικά μέτρα, ενώ σχεδιάζει το στήσιμο κέντρων υποδοχής σε τέσσερις σερβικές πόλεις, καθώς το κλείσιμο των ουγγρικών συνόρων θα παρατείνει τον χρόνο παραμονής των προσφύγων στην Σερβία

Οι πρώτες αντιδράσεις από την Σερβία, προηγούμενη χώρα διέλευσης των προσφύγων και μεταναστών, που κινούνται στον λεγόμενο “βαλκανικό διάδρομο”, ήταν εξίσου σκληρές.
«Αν θέλουν οι Ούγγροι να τους στείλουν πίσω, θα χρειαστεί να τους ξαναστείλουν στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς δεν θα τους δεχθούμε, ακόμα και αν χρειαστεί να στείλει η Σερβία τον στρατό της στα σύνορα» ανέφερε ο Σέρβος Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νενάντ Ιβανίσεβιτς, στον σερβικό σταθμό Β92.
Σύμφωνα με τον Σέρβο Υπουργό Εργασίας Αλεκσάνταρ Βούλιν, εξετάζεται το στήσιμο κέντρων υποδοχής σε τέσσερις σερβικές πόλεις, καθώς το Βελιγράδι προβλέπει, πως το κλείσιμο των ουγγρικών συνόρων θα παρατείνει τον χρόνο παραμονής των προσφύγων στην Σερβία. «Δεν θα επιτρέψουμε να πεθάνει κανείς από το κρύο» είπε ο κ. Βούλιν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ