Η συμφωνική ορχήστρα της Δρέσδης θα δώσει μια συμβολική συναυλία στις 3 Ιουνίου στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα κατά της πολιτικής απομονωτισμού του Ντ. Τραμπ.Με σύνθημα «Τear Down this wall!» «Ρίξτο αυτό το τείχος!» η ιστορική Συμφωνική Ορχήστρα της Δρέσδης σχεδιάζει να παρουσιάσει τον ερχόμενο Ιούνιο μια συναυλία ακριβώς στη συνοριογραμμή Σαν Ντιέγκο (Καλιφόρνια)- Tιχουάνα (Mεξικό). Μια κίνηση πρωτότυπη και άκρως συμβολική, μια καλλιτεχνική πράξη αντίδρασης εκ Γερμανίας κατά του τείχους που σκέφτεται να κατασκευάσει στα σύνορα των δύο χωρών ο αμερικανός πρόεδρος για να ανακόψει, όπως λέει, τα κύματα παράνομων μεταναστών από χώρες της Λατινικής Αμερικής – κυρίως το Μεξικό.

«Είχαμε μια πρόσκληση για περιοδεία στο Μεξικό. Τότε διάβαζα συνεχώς για το τείχος του Τραμπ. Εννέα μέτρα ύψος. Πρόκειται για μια άθλια πράξη στη σημερινή εποχή. Έτσι σκέφτηκα, γιατί να μην πάμε στο Μεξικό, γιατί να μην πάρουμε θέση, την ώρα που συμβαίνουν τόσο δεινά στους πρόσφυγες στη Μεσόγειο, την Ευρώπη, τον κόσμο;» αναφέρει σε συνέντευξη στη DW o διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Δρέσδης, Μάρκους Ριντ.

Όταν η τέχνη συναντά την πολιτική

Δίχως αμφιβολία η επιλογή της σημαντικής γερμανικής ορχήστρας έχει πολιτικό υπόβαρθο. «Θέλουμε έτσι να δηλώσουμε ότι τα τείχη δεν αποτελούν λύση για τα προβλήματα του κόσμου. Ο τίτλος της συναυλίας «Τear this wall!» είναι μια διάσημη φράση του Ρόναλντ Ρίγκαν από μια ομιλία που έδωσε πριν τριάντα χρόνια στο Τείχος του Βερολίνου, συγκεκριμένα στις 12 Ιουνίου 1986», αναφέρει ο διευθυντής της Ορχήστρας της Δρέσδης.

Στο περιθώριο της συναυλίας αναμένεται να διοργανωθεί και μεγάλη διαδήλωση κατά της πολιτικής του νέου αμερικανού προέδρου, καθώς και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων και δράσεων υπέρ ενός ανοιχτού κόσμου. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο κάλεσμα καλλιτεχνών αλλά και απλών πολιτών στις ΗΠΑ.

«Θα είναι μεγάλη πρόκληση για μας, αλλά είμαστε αισιόδοξοι. Αν κάποιος να συμμετάσχει σε κάποια καλλιτεχνική δράση μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω twitter. Έτσι θα έρθουμε σε επαφή», αναφέρει ο Μ. Ριντ. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η διαφήμιση αλλά και συνολικά η χρηματοδότηση του όλου πρότζεκτ γίνεται μέσω της πλατφόρμας «crowdfunding». Η πρόσβαση είναι ελεύθερη και όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν στην υλοποίηση της συναυλίας, μπορούν απλά να το κάνουν. Κι όπως σημειώνει ο Μάρκους Ριντ, όλοι όσοι συμβάλλουν με τον οβολό τους θα λάβουν δώρο ένα CD με την ηχογράφηση της μεγαλεπήβολης συναυλίας.

Ρίτσαρντ Φάλκερ / Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ