Γράφει ο Νίκος Λυγερός.

Όλοι αναρωτιούνται ποια είναι η θέση της Εκκλησίας της Κύπρου όσον αφορά στην επίλυση του κυπριακού, επειδή η επικοινωνία δεν είναι απαραίτητα και συνεννόηση. Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα απ’ ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι από εμάς κι αυτό μάλιστα ήδη από την περίοδο της απόρριψης του Σχεδίου Ανάν, της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της ανακήρυξης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Ένα από τα πιο χειροπιαστά παραδείγματα είναι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος ποτέ δεν φοβάται να μιλήσει έξω από τα δόντια, όταν είναι απαραίτητο για τα εθνικά θέματα. ligeros-250x160

Το είχαμε ζήσει σε προσωπικό επίπεδο ακόμα και βιωματικά, γιατί η στήριξή του στον εθνικό αγώνα ήταν πάντα καταλυτική. Επίσης βλέπουμε ότι την ώρα που οι περισσότεροι χάνονται σ’ ένα διπλωματικό λαβύρινθο, η Εκκλησία παραμένει φωτεινή, γιατί ακολουθεί το παράδειγμα του Χριστού και δεν κάνει ποτέ κανένα ύπουλο συμβιβασμό που μπορεί να υποσκάψει την Εθνική οντότητα της πατρίδας μας. Έτσι και σε αυτή τη φάση, όπου επιτέλους λειτουργεί το αποτελεσματικό εργαλείο της κυπριακής ΑΟΖ, η Εκκλησία μας υποστηρίζει ενεργητικά τις εθνικές μας θέσεις, αφού αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για την αιχμή του δόρατος της απελευθέρωσης της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται και η ενημέρωση σε τεχνικά και στρατηγικά θέματα που αφορούν άμεσα την κυπριακή ΑΟΖ. Σε κάθε περίπτωση όμως το όλο εγχείρημα εντάσσεται σε μία ενιαία κρατική οντότητα ενταγμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν σπαταλούμε χρόνο σε υποθέσεις διπλωματίας που χρησιμοποιούν ένα λεξιλόγιο για να ευχαριστηθούν οι περισσότεροι.

Η ουσία είναι απλή για την Εκκλησία μας. Δεν πρόκειται να εγκαταλείψει εθνικές θέσεις, για να ευχαριστήσει διπλωματικές προσεγγίσεις άνευ περιεχομένου τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Ούτε ο Πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας ούτε ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας μπορεί να επηρεάσει τον Αρχιεπίσκοπο, διότι αυτός ακολουθεί μόνο και μόνο το φωτεινό μονοπάτι του Χριστού δίχως πολιτικό πλαίσιο. Έτσι όσοι είναι υπέρ του Ελληνισμού θα τον έχουν πάντα στο πλευρό τους, όποιοι και να είναι οι αντίπαλοί τους, όσο ισχυροί και να είναι. Είναι ένα σημείο αναφοράς η Εκκλησία μας που λειτουργεί δυναμικότερα με την κυπριακή ΑΟΖ, αφού αυτή υπάγεται στο Δίκαιο της Θάλασσας. Διότι το Δίκαιο και η θάλασσα είναι από τα θεμελιακά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Ελληνισμό εδώ και αιώνες. Στο πεδίο δράσης της Εκκλησίας η κυπριακή ΑΟΖ έρχεται να ενισχύσει τις θέσεις, για να διεκδικήσει το πρέπον που είναι το Δίκαιο, γιατί έχουμε καταλάβει όλοι τι σημαίνει το βιώσιμο και ξέρουμε ακριβώς τι θέλουμε εμείς.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ