Εκφράζουν ξένοι μεγάλοι τραπεζικοί οίκοι!

-“Η κλιμάκωση των πολιτικών εντάσεων στην Ελλάδα και η καθυστέρηση της αξιολόγησης θέτουν σε κίνδυνο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα”!

 

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

 

Την ανησυχία τους για την πορεία των ελληνικών τραπεζών, λόγω της κλιμάκωσης των πολιτικών εντάσεων στην Ελλάδα και της καθυστέρησης της αξιολόγησης, εκφράζουν ξένοι μεγάλοι τραπεζικοί οίκοι!

Στην επιδείνωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών εξαιτίας της αβεβαιότητας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αναφέρεται σε σημείωμά της η αμερικανική τράπεζα Citi.

Η Citi υπογραμμίζει τις πληροφορίες για την μείωση των καταθέσεων κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αρχές του έτους, εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi, η κατάσταση αυτή οφείλεται στην παρατεταμένη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την επιστροφή των συζητήσεων για τον κίνδυνο Grexit.

ELLINIKI GNOMI (C)

Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα, η Bank of America σε έκθεσή της για την Ελλάδα υπογράμμισε, ότι «η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι πολύ πιο δύσκολη, απ’ ό,τι αναμένουν οι αγορές και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα συρθούν έως ότου η Ελλάδα ξεμείνει από χρήματα». Η αμερικανική τράπεζα εξακολουθεί να αναμένει μια συμφωνία πριν από τον Ιούλιο και πριν από τις βαριές πληρωμές που έχει η Ελλάδα. Οπως τονίζει «ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να αυξήσει την πολιτική αβεβαιότητα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε μια νέα Κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα». «Χωρίς ένταξη της Ελλάδας στο QE, το τέταρτο μνημόνιο θα πρέπει να κλείσει μέσα στο 2018», εκτιμά η Bank of America.

 

“Η παρατεταμένη κλιμάκωση των πολιτικών εντάσεων ενδέχεται για ακόμα μια φορά να διακόψει την εύθραυστη ανάπτυξη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου”!

 

Όμως, εκτός από τις δύο αυτές τράπεζες και οι οίκοι Goldman Sachs, Fitch, Eurasia Group και Societe Generale διατύπωσαν ανησυχίες και προβληματισμό για την πορεία της αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, σε έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs τονίζει: «Οι ανησυχίες ενισχύονται περαιτέρω από την περίπλοκη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει οριακή πλειοψηφία τριών εδρών, ενώ υπολείπεται σημαντικά της αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις, και από το εκλογικό ημερολόγιο στην Ευρώπη, το οποίο θα μπορούσε να περιπλέξει την επίτευξη συμφωνίας για τους επόμενους αρκετούς μήνες». Στην ίδια έκθεση υπογραμμίζεται επίσης, ότι «αν και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά, που το ελληνικό πρόγραμμα αντιμετωπίζει καθυστερήσεις και οι ελληνικές τράπεζες κρίνονται επαρκώς προετοιμασμένες να αντεπεξέλθουν σε μια βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα, ωστόσο η παρατεταμένη κλιμάκωση των πολιτικών εντάσεων ενδέχεται για ακόμα μια φορά να διακόψει την εύθραυστη ανάπτυξη του τραπεζικού κλάδου».

 

“Αποτρεπτικούς παράγοντες για την απόφαση της ΕΚΤ για το QE αποτελούν, τόσο η εκτίμηση του ΔΝΤ, ότι το ελληνικό χρέος θα παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα ακόμα και το 2030, όσο και η διατήρηση των ιδιαιτεροτήτων, που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα”!

 

Απουσία πολιτικής λύσης στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, οι συζητήσεις για την δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να διαρκέσουν ακόμη και μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάϊο, σύμφωνα με το Eurasia Group, με αποτέλεσμα «η εντεινόμενη νευρικότητα των αγορών να θέσει σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Σημειώνεται, ότι την ερχόμενη Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch θα επανεξετάσει το rating της Ελλάδας και έχει σημειώσει, ότι οι επαναλαμβανόμενες εντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και των επίσημων πιστωτών της αντανακλώνται ήδη στο τρέχον CCC. Αλλά «η αξιολόγησή μας για το αξιόχρεο στηρίζεται στην εκτίμηση, πως η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί πολύ πριν από τον Ιούλιο, επιτρέποντας την πρόσβαση σε επίσημη χρηματοδότηση». Κάτι που ήδη αμφισβητείται από τις αγορές.

Τέλος, σύμφωνα με την Societe Generale, η εκτίμηση του ΔΝΤ, ότι το ελληνικό χρέος θα παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα ακόμα και το 2030 και η διατήρηση των ιδιαιτεροτήτων, που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για την απόφαση της ΕΚΤ για το QE.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ