-Πραγματοποιήθηκε παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, του Οικουμενικού Πατριάρχου. κ.Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου.
-Τι αναφέρει η κοινή έκκληση-διακήρυξη των τριών Προκαθημένων.

Σε μια επίσκεψη με ιδιαίτερο συμβολισμό ο Πάπας Φραγκίσκος βρέθηκε σήμερα στην Λέσβο, όπου, παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου, στάθηκαν στο πλάϊ των δοκιμαζόμενων προσφύγων.
Ο Πάπας έφθασε στην Λέσβο στις 10:10 και αποχώρησε στις 15:15, σε μια επίσκεψη, που προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, δεν αναχώρησε μόνος του, αφού πήρε μαζί του στο Βατικανό και 12 Σύρους πρόσφυγες, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μητέρες με παιδιά, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, από διάφορες εθνικότητες, μια ενέργεια, που ερμηνεύεται ως μήνυμα προς τους ηγέτες της ΕΕ για το προσφυγικό.
Αμέσως μετά την άφιξή του στην Λέσβο ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με τον Πρωτθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, ενώ στην συνέχεια όλοι μαζί μετέβησαν στον καταυλισμό μεταναστών της Μόριας.

Οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες είχαν γεύμα με οκτώ πρόσφυγες από τον καταυλισμό Καρά-Τεπέ, που περιελάμβανε το προγραμματισμένο για τον καταυλισμό σημερινό φαγητό, δηλαδή ρύζι με λαχανικά, ελιές, ψωμί και χαλβά

Εκεί οι εικόνες ήταν πολύ συγκινητικές. Οι πρόσφυγες συγκινημένοι χαιρετούσαν και φιλούσαν το χέρι του Πάπα και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, σε στιγμές, που βούρκωσαν άπαντες.
Ο Ποντίφικας, μάλιστα, μπήκε μέσα σε μια από τις σκηνές, που υπάρχουν στον καταυλισμό. Τότε, ένας πρόσφυγας γονάτισε μπροστά του και με δάκρυα στα μάτια του είπε: «Πατέρα σε παρακαλώ, ευλόγησε με…». Εν συνεχεία κινήθηκαν στο hotspot και μικρά παιδιά τους έδιναν τις ζωγραφιές τους, με τον Πάπα να τις δέχεται με χαμόγελο. Ενα από τα παιδιά έδωσε και ένα γράμμα στον Πάπα Φραγκίσκο, ζητώντας του να το δώσει σε συγγενείς του, στην βόρεια Ιταλία. Αλλοι του ζητούσαν να κάνει κάτι για να ανοίξουν τα σύνορα και να πάνε σε συγγενείς τους στην Βόρεια Ευρώπη, ενώ υπήρχαν και συνθήματα «Ελευθερία-Ελευθερία».
Μια άλλη γυναίκα πρόσφυγας έπεσε στα πόδια του Πάπα και του φώναζε, κλαίγοντας «Είμαι και εγώ χριστιανή».
Στην συνέχεια οι τρεις Προκαθήμενοι, Πάπας – Βαρθολομαίος – Ιερώνυμος μίλησαν προς τους συγκεντρωμένους πρόσφυγες στην Μόρια και υπέγραψαν την κοινή τους έκκληση προς τους λαούς της Ευρώπης, ενώ αμέσως μετά είχαν γεύμα με οκτώ πρόσφυγες από τον καταυλισμό Καρά-Τεπέ. Το κοινό γεύμα περιελάμβανε το προγραμματισμένο για τον καταυλισμό σημερινό φαγητό: ρύζι με λαχανικά, ελιές, ψωμί και χαλβά.

Πάπας Φραγκίσκος: “Θα ήθελα να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τον ελληνικό λαό, που, παρά τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζει, μπόρεσε να κρατήσει ανοιχτή την καρδιά και διάπλατα ανοιχτές τις πόρτες. Ο Κύριος ξέρει να ανταποδώσει αυτή την γενναιοδωρία”

Έπειτα, μετέβησαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, απ’ όπου ο Πάπας απηύθυνε ομιλία, ενώ πραγματοποιήθηκε και δέηση από τους τρεις θρησκευτικούς ηγέτες για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών, καθώς επίσης και ρίψη στεφάνων στην θάλασσα.
Σε δηλώσεις του ο Ποντίφικας είπε, πως «η Λέσβος έγινε λιμάνι για πολλούς μετανάστες» και ευχαρίστησε τον Θεό, που του έδωσε αυτή την δυνατότητα, να επισκεφθεί το νησί.
«Αισθάνθηκα την επιθυμία να έρθω εδώ και πρέπει γι’ αυτό να ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που με προκάλεσαν», ανέφερε και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τον ελληνικό λαό, που, παρά τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζει, μπόρεσε να κρατήσει ανοιχτή την καρδιά και διάπλατες τις πόρτες, Ο Κύριος ξέρει να ανταποδώσει αυτή την γενναιοδωρία».
Στην συνέχεια ο Ποντίφικας απηύθυνε έκκληση για υπευθυνότητα μπροστά σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση και επανέλαβε, ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε, ότι οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, αλλά άνθρωποι.

Ο Ποντίφικας αναχώρησε μαζί με 12 πρόσφυγες, ανάμεσά τους 6 παιδιά, για το Βατικανό, με την ελπίδα, αυτή η επίσκεψη να αποκτήσει και ουσιαστικό χαρακτήρα, βοηθώντας να λυθεί το δράμα των προσφύγων

Περίπου στις 15:00 ο Πάπας μετέβη στο αεροδρόμιο με το ειδικό βανάκι, εκεί, όπου τον περίμενε ο Αλέξης Τσίπρας και είχαν μια τελευταία συνάντηση. Στις 15:15 ο Ποντίφικας ανέβηκε στο αεροσκάφος και αναχώρησε μαζί με 12 πρόσφυγες, ανάμεσά τους 6 παιδιά, για το Βατικανό, με την ελπίδα, αυτή η επίσκεψη να αποκτήσει και ουσιαστικό χαρακτήρα, βοηθώντας να λυθεί το δράμα των προσφύγων.
Οι δύο οικογένειες έφθασαν στην Λέσβο από την Δαμασκό και η τρίτη οικογένεια από την περιοχή του Ντείρ Αζζόρ. Όλοι τους είναι μουσουλμάνοι και τα σπίτια τους ισοπεδώθηκαν από τους βομβαρδισμούς . Οι πρόσφυγες επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος της “Alitalia”, λίγο πριν από την αναχώρηση της αποστολής του Ποντίφικα από το νησί του Β. Αιγαίου, με προορισμό το Βατικανό.
Ηταν μια ισχυρή συμβολική κίνηση εκ μέρους του Πάπα και ένα μήνυμα προς ολόκληρη την Ευρώπη, να δώσει άσυλο σε αυτές τις οικογένειες των Σύρων προσφύγων.
Μία από τις γυναίκες, η Νουρ («Άγιος φως» σημαίνει το όνομα της στα αραβικά) λίγο πριν αναχωρήσει, είπε, πως «το βράδυ είδε ένα πολύ φωτεινό όνειρο. Το πρωί, σαν ξύπνησε, τής είπαν, ότι μαζί με την οικογένεια της αναχωρεί για το Βατικανό και, μάλιστα, μαζί με τον Πάπα».

Η πράξη του Πάπα αποτελεί εκδήλωση της δυσαρέσκειάς του για την ακολουθουμένη πολιτική και πρακτική, αλλά και μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες!

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το μεσημέρι ο Πάπας ζήτησε μέσω αξιωματούχων του να υπάρξει μια έντονα συμβολική ενέργεια, να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με 10 πρόσφυγες, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, λόγω του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια και στις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Η ενέργεια αυτή του Ποντίφικα τη Ρώμης ερμηνεύεται ως εκδήλωση της δυσαρέσκειάς του για την ακολουθουμένη πολιτική και πρακτική αλλά και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Οι πρόσφυγες αυτοί επιλέχθηκαν με κλήρωση ανάμεσα στους διαμένοντες στον καταυλισμό του δήμου Λέσβου, στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Στο σύνολό τους είχαν μπει στην Ελλάδα και καταγράφηκαν στο hotspot της Μόριας πριν από την 20η Μαρτίου, όταν και ίσχυσε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στην Λέσβο υπάρχουν συνολικά 417 πρόσφυγες, που έφθασαν στην Ελλάδα πριν από την 20η Μαρτίου, και έχουν εγκλωβιστεί στο νησί.

“Το Προσφυγικό είναι η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”

Ως «την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» περιγράφουν το προσφυγικό στην κοινή τους έκκληση-διακήρυξη, που υπέγραψαν στον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας Λέσβου, οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες.
Συγκεκριμένα, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό, ο οποίος, «παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες, ανταποκρίθηκε με γενναιοδωρία στην κρίση», εκφράζουν στην κοινή τους διακήρυξη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος.
Στην διακήρυξη, που υπέγραψαν σήμερα στον καταυλισμό προσφύγων της Μόριας Λέσβου, οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες χαρακτηρίζουν το προσφυγικό ως «την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Καλούν δε «τις Κυβερνήσεις όλων των κρατών να προσφέρουν προσωρινό άσυλο και καταφύγιο σε όλους, όσοι το δικαιούνται».
Οι τρεις Προκαθήμενοι εκφράζουν την βαθιά ανησυχία τους για την τραγική κατάσταση των προσφύγων, των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι έχουν καταφύγει στην Ευρώπη. «Η αντιμετώπιση του προσφυγικού», σημειώνουν, «απαιτεί αλληλεγγύη, γενναιοδωρία και άμεση πρακτική διάθεση πόρων».

“Οι τρεις Προκαθήμενοι καλούν τους πολιτικούς ηγέτες να διασφαλίσουν με κάθε μέσο, άτομα και κοινότητες, μεταξύ των οποίων και τους χριστιανούς της Μ. Ανατολής, για να παραμείνουν στις πατρίδες τους και να απολαύσουν το θεμελιώδες δικαίωμα να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια”

Κάνουν έκκληση στην διεθνή κοινότητα και ζητούν να αναληφθούν οι απαραίτητες διπλωματικές, πολιτικές και φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστούν τα αίτια της μαζικής ανθρωπιστικής κρίσης και των αιτιών της, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνεργασίας τόσο στη Μ. Ανατολή όσο και στην Ευρώπη.
Στην διακήρυξή τους οι τρεις Προκαθήμενοι καλούν τους πολιτικούς ηγέτες να διασφαλίσουν με κάθε μέσο, άτομα και κοινότητες, μεταξύ των οποίων και τους χριστιανούς της Μ. Ανατολής, για να παραμείνουν στις πατρίδες τους και να απολαύσουν το θεμελιώδες δικαίωμα να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια.
Υπογραμμίζουν, ότι είναι αναγκαία μία ευρύτερη διεθνής συμφωνία και ένα πρόγραμμα αρωγής, ώστε να γίνει σεβαστό το κράτος δικαίου, να προστατευτούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και οι μειονότητες, αλλά και να καταπολεμηθεί το εμπόριο ανθρώπων, να εξαλειφθούν οι ανασφαλείς δίοδοι, όπως αυτή του Αιγαίου και της ευρύτερης Μεσογείου, και να αναπτυχθούν ασφαλείς διαδικασίες μετεγκατάστασης προσφύγων.

“Ο Αρχιεπίσκοπος, ο Πατριάρχης και ο Πάπας προσεύχονται για το τέλος του Πολέμου και της βίας στην Μ. Ανατολή για μία δίκαιη και διαρκή ειρήνη και για μία «έντιμη επιστροφή όσων βιαίως εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους”

Στην κοινή τους διακήρυξη ο Αρχιεπίσκοπος, ο Πατριάρχης και ο Πάπας προσεύχονται για το τέλος του Πολέμου και της βίας στην Μ. Ανατολή για μία δίκαιη και διαρκή ειρήνη και για μία «έντιμη επιστροφή όσων βιαίως εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους».
Καλούν, μάλιστα, τις θρησκευτικές κοινότητες να αυξήσουν τις προσπάθειες τους στην αρωγή των προσφύγων, χωρίς να γίνονται διακρίσεις.
Σημειώνεται, ότι η επίσκεψη των τριών θρησκευτικών ηγετών στην Λέσβο πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αναδείξει διεθνώς το πρόβλημα των προσφύγων στην Ευρώπη και των προσπαθειών του ελληνικού λαού να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, παρά την οικονομική κρίση, που και ο ίδιος αντιμετωπίζει.

lesvos_map

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ