Με κομματικά και αδιαφανή κριτήρια”!
-“Αντί να επιλέξει έναν αδιάβλητο και όχι υποκειμενικό τρόπο προσλήψεων, προσπαθεί να χειραγωγήσει το Κράτος, επιχειρώντας την τοποθέτηση στελεχών της σε νευραλγικές κρατικές θέσεις και την εκμετάλλευση των ανέργων”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Παρά την επιστολή με τις δεσμεύσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού προς το ΔΝΤ και την Πρόεδρό του, κ. Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία ο κ. Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε να τηρήσει στο ακέραιο την επιβολή πλαφόν στις προσλήψεις συμβασιούχων για την διετία 2017-2018, ήρθε στην δημοσιότητα το Νομοσχέδιο Σκουρλέτη, με το οποίο σχεδιάζεται από την Κυβέρνηση να ανοίξει ο δρόμος για χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις και άλλες παροχές στους ΟΤΑ, σε αντίθεση με όσα δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός.
Όμως, εκτός αυτού, βρίσκεται σε εξέλιξη και η προσπάθεια προώθησης στην εργασία δεκάδων χιλιάδων ανέργων με την μέθοδο της προσωπικής συνέντευξης, όπως αποκαλύπτει σε σχετική τοποθέτησή της η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ, κ. Μαρία Καραμεσίνη, μέθοδος που, όπως τονίζουν και κύκλοι της Αντιπολίτευσης, καταστρατηγεί την διαφάνεια, τις κυβερνητικές δεσμεύσεις προς τους Θεσμούς και τους κανόνες της αντικειμενικής αξιολόγησης και αξιοκρατίας.
Ολα τα παραπάνω δημιουργούν νέα δεδομένα, σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν μια δύσκολη συνθήκη για τον κυβερνητικό συνασπισμό, με τα νέα μέτρα, τις μειώσεις συντάξεων και του αφορολογήτου και τους βαρείς φόρους να έχουν βαρύ πολιτικό κόστος.

Ανοίγει η πόρτα για χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο, χωρίς, όμως, να προσδιορίζεται, αν και πώς θα ξεπεραστεί ο κανόνας της μιας πρόσληψης για κάθε τέσσερις αποχωρήσεις από το Δημόσιο, στον οποίο επιμένουν οι δανειστές!

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Νομοσχέδιο, που κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Πάνος Σκουρλέτης, φαίνεται μεν να ανοίγει η πόρτα για χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις, ωστόσο, όμως, χωρίς, να προσδιορίζεται, αν και πώς θα ξεπεραστεί ο κανόνας της μιας πρόσληψης για κάθε τέσσερις αποχωρήσεις από το Δημόσιο. Και αυτό, παρά το γεγονός, ότι η Κομισιόν διαμηνύει, πως οτιδήποτε προωθηθεί, θα πρέπει να είναι συμβατό με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.
Συγκεκριμένα, επικρατεί η άποψη, ότι τα επίμαχα άρθρα 80 και 81 του Νομοσχεδίου, που μιλούν για «διορισμό καταταγέντων σε πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ σε περίπτωση κατάργησης ή λύσης νομικών προσώπων ΟΤΑ, στα οποία έχουν κατανεμηθεί», δύσκολα θα προχωρήσουν, γι’ αυτό και η άρση του περιορισμού προσλήψεων, η παραμονή των εργαζομένων στις θέσεις τους, αλλά και στο αντικείμενο των εργασιών τους, όπως και μια σειρά παροχών, που χαρακτηρίστηκαν υπερβολικές σε περίοδο οικονομικής καχεξίας, προκαλούν ήδη έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των δανειστών.
Κύκλοι των δανειστών, μάλιστα, αναφέρονται και σε παροχές, που «προφανώς είναι δύσκολο να προωθηθούν, λόγω της αυστηρής επιτροπείας των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδος, όμως ενδεχομένως προβάλλονται από την Κυβέρνηση για εσωτερική κατανάλωση και με σκοπό οι Ελληνες δημόσιοι υπάλληλοι να πάρουν το μήνυμα, ότι τους στηρίζουν, έστω και αν δεν περάσουν αυτές οι αυξήσεις.

“Είναι ορατός ο κίνδυνος προσπάθειας κομματικοποίησης προγραμμάτων, που έχουν χαρακτηριστικό την προστασία και όχι την εκμετάλλευση των ανέργων”!

Η διαδικασία, που επιδιώκει η Κυβέρνηση για προσλήψεις, όπως είναι η μέθοδος των προσωπικών συνεντεύξεων, που άνοιγε στο παρελθόν το παράθυρο κομματικοποίησης των προσλήψεων και υπέρβασης του ΑΣΕΠ. Η διαδικασία αυτή φαίνεται να προωθείται από το Υπουργείο Εργασίας και την ηγεσία του ΟΑΕΔ με στόχο την τοποθέτηση χιλιάδων ανέργων σε θέσεις, που δημιουργούνται από το ΕΣΠΑ, αλλά με ασαφή και θολά κριτήρια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στις 26 Ιουνίου η Διοικήτρια του ΟΑΕΔ, κ. Μαρία Καραμεσίνη, αρμόδια για τα προγράμματα, που θα αποδώσουν συμβάσεις σε ΟΤΑ, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ο ΟΑΕΔ προτού προωθήσει τους ανέργους στην εργασία, θα τους προσκαλεί «να επισκεφθούν τα γραφεία του, να αναλύουν τα χαρακτηριστικά τους και να προσδιορίζονται οι ανάγκες τους για να τοποθετούνται στα κατάλληλα προγράμματα».
Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, ειδικοί για θέματα της Αγοράς Εργασίας, η παραδοχή αυτή δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα, σε σχέση με το άνοιγμα της αγοράς εργασίας από την Κυβέρνηση, την διάχυση 3 δισ. ευρώ κατά της ανεργίας και την δημιουργία μέσω ΕΣΠΑ και προγραμμάτων του ΟΑΕΔ 150.000 νέων θέσεων εργασίας στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, επειδή είναι ορατός ο κίνδυνος προσπάθειας κομματικοποίησης προγραμμάτων, που έχουν χαρακτηριστικό την προστασία και όχι την εκμετάλλευση των ανέργων.

“Η Κυβέρνηση έχει δείξει ήδη δείγματα μιάς προσπάθειας χειραγώγησης του Κράτους και τοποθέτησης στελεχών της σε νευραλγικές θέσεις, αντί να επιλέξει αδιάβλητο και όχι υποκειμενικό τρόπο προσλήψεων”

Τα ερωτήματα αυτά και οι φόβοι, ότι οδηγούμαστε σε πρακτικές αμφισβητούμενες, αφορούν στο πως θα εξασφαλίζεται, ότι αυτές οι προσλήψεις δεν θα έχουν κομματικά χαρακτηριστικά, αλλά και το ποιός θα διασφαλίζει και με ποια μέθοδο, ότι τα στελέχη του ΟΑΕΔ, που θα επιλεγούν για να κάνουν αυτές τις μαζικές συνεντεύξεις, θα κρίνουν με υψηλό αίσθημα ευθύνης τους ανυπεράσπιστους ανέργους!
Πολύ περισσότερο, που η Κυβέρνηση έχει δείξει ήδη δείγματα μιάς προσπάθειας χειραγώγησης του Κράτους και τοποθέτησης στελεχών της σε νευραλγικές θέσεις αλλά και στο σύνολο του Δημοσίου, αντί να στραφεί σε λύσεις τύπου ΑΣΕΠ με μοριοδότηση, που θα είναι βασισμένη σε στοιχεία της επαγγελματικής πορείας των ανέργων, της οικογενειακής και οικονομικής τους κατάστασης ή εν πάση περιπτώσει σε αδιάβλητο και όχι υποκειμενικό τρόπο.
Βάσει του κυβερνητικού σχεδίου και όσων ετοιμάζει ο ΟΑΕΔ μαζί με τα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομίας, φαίνεται, ότι το πρόγραμμα προσλήψεων θα αποτελείται από τρεις οκτάμηνες συμβάσεις, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως τον Αύγουστο του 2019. Ηδη η μέθοδος της συνέντευξης έχει επιλεγεί για το πρώτο πακέτο 23.000 ανέργων, που θα εξελιχθεί σε επτά προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Η μέθοδος των προσωπικών συνεντεύξεων για τις προσλήψεις στο Δημόσιο δεν ενδείκνυται και δεν εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, ενώ υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο θα προκύψουν τελικά όλες αυτές οι θέσεις εργασίας, που υπόσχεται η Κυβέρνηση!

Κατά τους ειδικούς αναλυτές, δεν είναι τυχαίο, ότι αυτά τα προγράμματα θα βγουν στον αέρα μέχρι τις 15 Αυγούστου, δηλαδή εντός των θερινών διακοπών, ενώ οι ίδιοι επισημαίνουν ότι ένα ακόμα πλήθος 2.000 άνεργων νέων, που θα απασχοληθούν στον Δήμο Καλλιθέας, θα περάσουν από τέτοιες συνεντεύξεις μέσα στο επόμενο δίμηνο, ενώ αντίστοιχες μέθοδοι προωθούνται και για 12.000 ακόμα ανέργους ηλικίας 18- 29 ετών. Όπως ξεκαθαρίζουν οι ίδιοι αναλυτές, η μέθοδος των προσωπικών συνεντεύξεων δεν ενδείκνυται και δεν εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, ενώ εκφράζουν και αμφιβολίες για το κατά πόσο θα προκύψουν τελικά όλες αυτές οι θέσεις εργασίας, που υπόσχεται η Κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει το άνοιγμα όλων αυτών των θέσεων εργασίας, που επιδιώκει η Κυβέρνηση, αν κρίνει κανείς από τους αργούς ρυθμούς, που συντελείται κάθε προσπάθεια βασισμένη σε ευρωπαϊκά αναπτυξιακά κονδύλια.
Θα πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί, ότι, οι ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν ακόμη, πως βάσει των κυβερνητικών σχεδίων, που προωθούνται κυρίως από την Αναπληρώτρια Υπουργό Απασχόλησης, αρμόδια για την Καταπολέμηση της Ανεργίας, κ. Ράνια Αντωνοπούλου, οι σχετικές συμβάσεις μπορούν, αντί για οκτάμηνο να επεκτείνονται και για μεγαλύτερο διάστημα, γεγονός που εγείρει νέα ερωτήματα για το κατά πόσο επιδιώκεται ο πολιτικός εγκλωβισμός των ενδιαφερόμενων ανέργων, στον δρόμο προς τις επόμενες εθνικές εκλογές.

“Το Νομοσχέδιο Σκουρλέτη αναμένεται να προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση των Θεσμών και ιδιαίτερα της Ε.Ε., κάτι που ενδέχεται να ανατρέψει τελικά τους σχεδιασμούς της ελληνικής Κυβέρνησης”!

Η στόχευση της Κυβέρνησης αφορά θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα, με επικέντρωση σε 50.000 μακροχρόνια ανέργους όλων των ηλικιών και κυρίως μεσήλικες άνδρες χαμηλού εισοδήματος με εργασιακή εμπειρία, αλλά και χαμηλής εκπαίδευσης γυναίκες χωρίς εργασιακή εμπειρία.
Κατά τους ίδιους ειδικούς αναλυτές, μια δεύτερη ομάδα, που έχει στοχοθετηθεί, είναι 25.000 εργαζόμενοι ηλικίας 55 ετών και άνω, οι οποίοι διαθέτουν πρότερη εργασιακή εμπειρία. Ακόμη, όπως έχει διαρρεύσει το Υπουργείο Εργασίας, προωθείται ένα πρόγραμμα βασισμένο στην λογική τύπου Youth Guarantee μέσω της επιδότησης μισθών για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, το οποίο περιλαμβάνει ειδίκευση βάσει μετεκπαίδευσης ή εργασίας για 55.000 νέους ανώτερου μορφωτικού επιπέδου, οι οποίοι ούτε εργάζονται, ούτε μετέχουν σε κάποιο άλλο πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Τέλος, το Υπουργείο στοχεύει σε επιδοτήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα για την πρόσληψη 20.000 ατόμων, που αναζητούν εργασία. Το προτεινόμενο πρόγραμμα επιδιώκεται να «τρέξει» σε τρεις οκτάμηνους κύκλους (Σεπτέμβριος 2017 – Απρίλιος 2018, Μάϊος – Δεκέμβριος 2018, Ιανουάριος – Αύγουστος 2019).
Πάντως, όπως εκτιμούν οι ίδιοι αναλυτές, το Νομοσχέδιο Σκουρλέτη αναμένεται να προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση των Θεσμών και ιδιαίτερα της Ε.Ε., κάτι που ενδέχεται να ανατρέψει τους σχεδιασμούς της ελληνικής Κυβέρνησης, ενώ επίκειται προς αυτή την κατεύθυνση και παρέμβαση του Πιέρ Μοσκοβισί, που έχει ήδη ενημερωθεί για όσα συμβαίνουν στον χώρο αυτό και δεν προτίθεται να τα αποδεχθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ