Επιμέλεια: Ευθϋμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου “Bloomberg”, με προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης απειλεί την Γερμανία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με αφορμή έναν νέο νόμο, που ουσιαστικά αφαιρεί από την ΕΚΤ εποπτικές εξουσίες. Μπορεί ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Bόλφγκανγκ Σόϊμπλε να ηθικολογεί, όταν ένα ζήτημα αφορά άλλο κράτος-μέλος και να ζητάει παραχώρηση εξουσιών, όταν, όμως, έρχονται στο προσκήνιο οι γερμανικές τράπεζες, τότε αλλάζουν τα πράγματα, αναφέρει το πρακτορείο, που σημειώνει, ότι το γερμανικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε σχέδιο νόμου, που επιτρέπει στο γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών να καθορίζει αυτό τα σχέδια αναδιάρθρωσης τραπεζών, την διαχείριση επιχειρηματικού ρίσκου και την λήψη εσωτερικών αποφάσεων.
Όμως, με τον νέο νόμο το Βερολίνο εμποδίζει στην ουσία την ΕΚΤ από το να ελέγχει προληπτικά τράπεζες και να ζητεί την λήψη μέτρων, όπως την ανακεφαλαιοποίησή τους, όταν κρίνει ότι έχουν πρόβλημα φερεγγυότητας.

Ο γερμανικός νόμος, παραβιάζοντας στην ουσία το πνεύμα της οδηγίας, καθιστά πρακτικά αδύνατη την παρέμβαση της ΕΚΤ, παρά μόνον, όταν η εν λόγω τράπεζα θα βρίσκεται ήδη στα πρόθυμα της κατάρρευσης

Σύμφωνα με το “Bloomberg” η ΕΚΤ εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να προσφύγει επισήμως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας της να προσφύγει, όπως έχει δικαίωμα, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) κατά της Γερμανίας, με αφορμή τον νέο αυτόν νόμο. Θεσμικά η Κομισιόν είναι ο θεματοφύλακας των ευρωπαϊκών συνθηκών και είναι επιφορτισμένη με την ορθή εφαρμογή τους, ενώ έχει δικαίωμα να προσφύγει κατά κράτους-μέλους στο ΔΕΕ.
Αφορμή για την αντιπαράθεση μεταξύ ΕΚΤ και Βερολίνου είναι η διάταξη περί «έγκαιρης παρέμβασης», που περιλαμβάνεται στην οδηγία για την Ανάκαμψη και Εξυγίανση των Τραπεζών, που καλούνται να μεταφέρουν τα κράτη-μέλη στο εθνικό δίκαιό τους.trapeza
Η οδηγία δίνει στις εποπτικές Αρχές την εξουσία να διατάσσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, να συγκαλεί συνέλευση μετόχων και να απολύει τη διοίκηση σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο, κάθε κράτος-μέλος μεταφέρει με διαφορετικό τρόπο την οδηγία στο εσωτερικό δίκαιο.
Ο γερμανικός νόμος καθιστά πρακτικά αδύνατη την παρέμβαση της ΕΚΤ, παρά μόνον, όταν η εν λόγω τράπεζα θα βρίσκεται ήδη στα πρόθυμα της κατάρρευσης, παραβιάζοντας στην ουσία το πνεύμα της οδηγίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ