Την 20η Ιανουαρίου ε.έ., η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, αφίχθη στο Ακρωτήριο Καλής Ελπίδος (Cape Town) της Νοτίου Αφρικής, όπου η Ιερά Μητρόπολη Καλής Ελπίδος εορτάζει μεγαλοπρεπώς την 50η επέτειο από την δια Πατριαρχικού και Συνοδικού Τόμου ίδρυσή της, το 1968.

Eυθύς αμέσως μετά την άφιξή του στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Κέιπ Τάουν, συνοδευόμενος από τον Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. π.Αθηνόδωρο Παπαευριπιάδη, μαζί με τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Καλής Ελπίδος κ.Σέργιο, τον Εντιμ. Πρόξενο της Ελλάδος στο Κέιπ Τάουν κ.Θωμά Ματσουκά, τον Εντιμ. Επίτιμο Πρόξενο της Κύπρου κ.Μπάμπη Φιλίππου και τον Αξιοτ. Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Κέιπ Τάουν κ.Φώτη Σουσάλη, μετέβησαν στο Κέντρο Ορθοδόξου Ιεραποστολής Αποστολής, στην περιοχή Khayelitsha.

Στο εν λόγω Ιεραποστολικό Κέντρο, εργάζονταν ο αοίδιμος π.Βασίλειος Sambou, Κληρικός από την φυλή Κχόσα (φυλή απ’ όπου προέρχονταν ο αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρώην Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Νέλσον Μαντέλα). Ας σημειωθεί πως η περιοχή μαστίζεται από φτώχια, υψηλούς δείκτες εγκληματικότητας και ασθενειών.

Ο Μακαριώτατος, έγινε θερμά δεκτός με χορούς και τραγούδια, από την ομάδα χορού των παιδιών του Κέντρου, ενώ ευθύς αμέσως τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού και τα εγκαίνια του νεοϊδρυθέντος Κέντρου. Εξέφρασε δε συγχαρητήρια τόσο προς τον Σεβασμ. Καλής Ελπίδος Σέργιο, όσο και προς την τοπική Ορθόδοξη Κοινότητα, για την συμβολή τους στη δημιουργία του πρώτου Ορθοδόξου Ιεραποστολικού Κέντρου το οποίο, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, θα προσφέρει υλική βοήθεια, θα συμβάλει στην πνευματική πρόοδο και θα παράσχει την δυνατότητα εμπειρίας και επιλογής ως τρόπου ζωής, την Ορθόδοξη πίστη και μυστηριακή λατρεία της Εκκλησίας μας. Στη συνέχεια, προσέφερε δώρα σε όλα τα παιδιά.

Κατόπιν, κατευθύνθηκαν άπαντες προς το Ορθόδοξο Κέντρο στο Landsdowne. Εκεί και πάλι, ο Μακ. Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του, ευχαριστώντας όλους τους εμπλεκόμενους, την Ελληνική Παροικία στο Κέιπ Τάουν  και όλους όσους βοηθούν το Ορθόδοξο Κέντρο και την Ορθόδοξη Ιεραποστολή. Ο οικείος Μητροπολίτης, Σεβασμ. κ.Σέργιος, προσέφερε αναμνηστικό δώρο στον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο, εκφράζοντας τις ευχαριστίες της Τοπικής Εκκλησίας για την επίσκεψη.

Αμέσως μετά, ο Πατριάρχης πραγματοποίησε προσκύνημα στο Ιερό παρεκκλήσιο των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, εντός του κτηρίου της Ιεράς Μητροπόλεως, στο Rondebosh, όπου το είχε εγκαινιάσει πριν από έξι χρόνια. Εκεί, ο Ευλαβ. Διάκονος κ.Νικόλαος Εστρουιζέν, του προσέφερε εικόνα του Σωτήρος Χριστού φιλοτεχνημένη από ίδιο, για την Έδρα του Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια.

 

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΜΟΝΑΣΤΙΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

Την 19η Ιανουαρίου ε.έ, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, αφίχθη στη χώρα της Νότιας Αφρικής, για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα πενηντάχρονα ίδρυσης της Ιεράς Μητροπόλεως Καλής Ελπίδος (1968-2018) και εν συνεχεία να πραγματοποιήσει μεγάλο ιεραποστολικό ταξίδι στις χώρες Ναμίμπια και Κένυα.

Το απόγευμα της άφιξής του, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης, συνοδευόμενος από τον οικείο ποιμενάρχη Σεβασμ. Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.Δαμασκηνό, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Νιτρίας κ.Νικόδημο και τον Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο κ.Αθηνόδωρο Παπαευριπιάδη, Έξαρχο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο, επισκέφθηκαν την νεοσύστατη Ιερά Μονή των Αγίων Νικολάου Μύρων, Νεκταρίου Αιγίνης και Παϊσίου Αγιορείτου, στην περιοχή Hantebeespoort.

Παρόντες στην επίσκεψη, ο Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στην Νότια Αφρική κ.Ελευθέριος Κουβαριτάκης, ο Εντιμ. Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ.Ιωάννης Χατζαντωνάκης, αμφότεροι καταγόμενοι από την Κρήτη, ο Εντιμ. κ.Γεώργιος Μπαλαδάκης, Πρόεδρος των Οφφικιάλων του Θρόνου Ν.Αφρικής, η Εριτ. κ.Αριάδνη Ψύλλου, Αρχόντισσα των Εκκλησιών, από τη Ζιμπάμπουε, Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως και πλήθος πιστών.

Η Ιερά Μονή ιδρύθηκε, κόποις και μόχθοις, του Σεβασμ. Μητροπολίτου Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.Σεραφείμ (νυν Ζιμπάμπουε και Αγκόλας), σε ησυχαστική περιοχή, σε απόσταση μια ώρας από το Γιοχάνεσμπουργκ, σε κατάφυτο λόφο με ωραία θέα.

Με πρόνοια του Μακαριωτάτου Πατριάρχου κ.Θεοδώρου Β΄ και επί αρχιερατείας Ιωαννουπόλεως κ.Δαμασκηνού, εγκαταστάθηκε Αδελφότητα πέντε Μοναζουσών, υπό την πνευματική καθοδήγηση του Πανοσιολ. Αρχιμ. π.Αποστόλου Αποστολάκη, ο οποίος έχει ιδρύσει άλλες δύο γυναικείες Μοναστικές Αδελφότητες, στην Κένυα και την Τανζανία. Στην όλη προσπάθεια, συνετέλεσε καθοριστικά ο Αιδεσιμ. Πρωτ. π.Αθηνόδωρος Παπαευριπιάδης.

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, στο τέλος της Εσπερινής Ακολουθίας, τέλεσε την Ενθρόνιση σε πρώτη Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής, της Μοναχής Ορθοδοξίας, με καταγωγή από το Ηράκλειο Κρήτης.

Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του, ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν στην ίδρυση του Μοναστικού συγκροτήματος, τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κ.Σεραφείμ, τον Σεβασμ. Ιωαννουπόλεως κ.Δαμασκηνό, τον π.Αθηνόδωρο Παπαευριπιάδη, τους Κληρικούς, τους Έλληνες και Νοτιοαφρικανούς, για την αγάπη, προστασία και φροντίδα που προσφέρουν προς την Αδελφότητα.

Τόνισε, πως «ο Μοναχισμός δεν αποτελεί καταφρόνηση του κόσμου, αλλά πρόκληση για αναμόρφωση, μεταμόρφωση εν Χριστώ και σωτηρία του». Κατέληξε δε, πως η παρουσία και διακονία της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου, θα καταστεί στο μέλλον σημείο έλξης πολλών νέων και πνευματικών ανθρώπων, από την Νότια Αφρική και την Ιεραποστολή γενικότερα, που θα γνωρίσουν τα ιδεώδη του Ορθόδοξου Μοναχισμού, συμβάλλοντας στην προβολή τους στο χώρο της Αφρικανικής Ορθοδοξίας και αποτελώντας μια ζωντανή και ελπιδοφόρο παρουσία για τον σύγχρονο άνθρωπο.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ