(c)ellinikignomi.eu Υπολογίζεται, ότι από το 2010 μεχρι το 2017 έχουν μεταναστεύσει 90.000-120.000 Έλληνες στην Γερμανία, 40.000-50.000 Έλληνες στην Μ. Βρετανία και 7.000-9.000 συμπατριώτες μας στην Ολλανδία»

-Υπολογίζεται, ότι από το 2010 μεχρι το 2017, 90.000 έως 120.000 Έλληνες εγκαταστάθηκαν στην Γερμανία, 40.000 έως 50.000 Έλληνες στην Μ. Βρετανία και 7.000 έως 9.000 στην Ολλανδία!
-Στην Αυστραλία καταγράφηκε η επανεγκατάσταση  80.000 Ελλήνων, που είναι κυρίως μέλη οικογενειών, οι οποίες προηγουμένως είχαν παλιννοστήσει στην Ελλάδα!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

«Η κρίση εξώθησε μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στις γεωγραφικά και πολιτικά εγγύτερες χώρες της Ε.Ε., ενώ σημαντικό μέρος εγκαταστάθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Γερμανία και την Ολλανδία.
Υπολογίζεται, ότι από το 2010 μεχρι το 2017 έχουν μεταναστεύσει 90.000-120.000 Έλληνες στην Γερμανία, 40.000-50.000 Έλληνες στην Μ. Βρετανία και 7.000-9.000 συμπατριώτες μας στην Ολλανδία» !
Αυτό αναφέρει σε σχετική έρευνα της εφημερίδας ™Καθημερινή», ο Έλληνας ερευνητής στο Κέντρο Νοτιοανατολικών Σπουδών στην Οξφόρδη, Δρ. κ. Μανώλης Πρατσινάκης,
Ο Ελληνας ερευνητής άντλησε τα στοιχεία αυτά από τα δημοτολόγια, που είναι υποχρεωτικά στην Γερμανία και στην Ολλανδία, ενώ στα στοιχεία, που αφορούν στην Μ. Βρετανία, στηρίχθηκε στις αιτήσεις για το National Insurance Number, που αντιστοιχούν μόνον σε εργαζομένους και όχι σε προστατευόμενα μέλη και φοιτητές, καταλήγοντας στο συμπέρασμα, ότι ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος! Ο ίδιος διευκρινίζει, μάλιστα, ότι, «δεδομένης της ελεύθερης κινητικότητας εντός της Ε.Ε., τα παραπάνω νούμερα δεν συνεπάγονται αντίστοιχη αύξηση του ελληνικού πληθυσμού στις χώρες αυτές».
Η μετανάστευση συνεπάγεται οικονομική αποκατάσταση, αλλά και απομάκρυνση από τους οικείους. «Η καλύτερη ποιότητα ζωής δεν αντισταθμίζει την έντονη μοναξιά, που βιώνουν οι μετανάστες», επισημαίνει από το Βερολίνο σε δηλώσεις της, που έκανε στην εφημερίδα «Καθημερινή», η Ελληνίδα ψυχολόγος,  κ. Ευτυχία Παπαγιάννη, που, μαζί με τους καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ.κ. Ανθή Αργυρούδη και Αντώνη Γαρδικιώτη, πήρε προσωπικές συνεντεύξεις από ζευγάρια Ελλήνων, που μετανάστευσαν μαζί και από άλλους, που «χωρίσθηκαν» λόγω μετανάστευσης.

«Πολλοί ομολογούν, ότι θέλουν να παλιννοστήσουν, αλλά η κατάσταση στην Ελλάδα τους δένει τα χέρια»!

«Η διαδεδομένη χρήση του Διαδικτύου δημιουργεί μια ψευδαίσθηση εγγύτητας, αλλά τελικά η διά ζώσης επικοινωνία είναι αναντικατάστατη». Τα ζευγάρια, που είναι χώρια, βιώνουν συναισθηματική μοναξιά, αλλά και όσα μετανάστευσαν μαζί, δοκιμάζονται… «Αντιμετωπίζουν κοινωνική μοναξιά, γιατί έχουν απομακρυνθεί από το δίκτυο συγγενών και φίλων», περιγράφει η κ. Παπαγιάννη, τονίζοντας, ότι «θέλουν να αποφύγουν τις συγκρούσεις μεταξύ τους και τελικά κλείνεται ο καθένας στον εαυτό του, ενώ επιλέγουν μοναχικές ασχολίες στον ελεύθερο χρόνο τους». Η Ελληνίδα ψυχολόγος επισημαίνει, ότι είναι αξιομνημόνευτο, πως οι άνδρες εστιάζουν στην σχέση, ενώ οι γυναίκες στην καριέρα τους, σε μια υπερπροσπάθεια να αποδείξουν την αξία τους.
«Πολλοί ομολογούν, ότι θέλουν να παλιννοστήσουν, αλλά η κατάσταση στην Ελλάδα τους δένει τα χέρια», αναφέρει η ίδια.
Αντιστοιχα, ο Έλληνας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Notre Dame και διευθυντής στο Australian Institute of Hellenic Research, κ. Αναστάσιος Τάμης, παρουσιάζει στην ίδια έρευνα της «Καθημερινής» την κατάσταση των νέων Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία.
Ο ίδιος αναφέρει, ότι εχει γίνει στην Αυστραλϊα επανεγκατάσταση στην Αυστραλία 80.000 Ελλήνων, που είναι κυρίως μέλη οικογενειών, οι οποίες προηγουμένως είχαν παλιννοστήσει στην Ελλάδα.

Περισσότεροι από 18.000 επιστήμονες και εξειδικευμένοι επαγγελματίες ελληνικής υπηκοότητας μετακινήθηκαν στην Αυστραλία, και από αυτούς οι 12.000 ρίζωσαν εκεί!

Η πλειονότητά τους, το 54%, ζει ήδη στην Μελβούρνη, που είναι από πλευράς ελληνικού πληθυσμού, η τρίτη «ελληνική πόλη»! «Από το 2009 έφθασαν στην Αυστραλία παιδιά και εγγόνια Ελλήνων, που διέθεταν αυστραλιανή υπηκοότητα, αλλά μετά το 1975 είχαν παλιννοστήσει στην Ελλάδα», εξηγεί ο κ. Αναστάσιος Τάμης, σύμφωνα  μετα δεδομένα για το σύγχρονο μεταναστευτικό κύμα στην Αυστραλία, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο «Νέα Ελληνική Μετανάστευση» του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου-Βραδεμβούργου, που έγινε στο Freie Universität Berlin.
«Στο διάστημα 1980-2008 συνολικά 135.000 Ελληνες, πολιτογραφημένοι Αυστραλιανοί πολίτες παλιννόστησαν στην Ελλάδα». Οι κοινωνικοί επιστήμονες απέκλειαν το ενδεχόμενο να επανέλθουν στην Αυστραλία. «Ισχυριζόμουν τότε, ότι αυτό θα συνέβαινε μόνον αν αναφλεγούν τα Βαλκάνια», θυμάται σήμερα ο κ. Τάμης, μιλωντας στην έρευνα της «Καθημερινής». Η κατάρρευση, όμως, της ελληνικής οικονομίας ανάγκασε τους απογόνους όσων είχαν μεταναστεύσει στην μακρινή χώρα με την διακρατική συμφωνία του 1952, να επαναγκατασταθούν στην κραταιά Αυστραλία. Η χώρα, βέβαια, λειτούργησε ως πόλος έλξης και για χιλιάδες άλλους Ελληνες.
Υπολογίζεται, ότι πάνω από 18.000 επιστήμονες και εξειδικευμένοι επαγγελματίες ελληνικής υπηκοότητας μετακινήθηκαν στην Αυστραλία, και από αυτούς οι 12.000 ρίζωσαν εκεί.

«Η εισροή χαρισματικού ανθρώπινου κεφαλαίου στην ελληνική παροικία της Αυστραλίας τόνωσε την ψυχολογία της κοινότητας, ενίσχυσε την διαπραγματευτική της δύναμη και επιμήκυνε το “προσδόκιμό” της»!

Σοκ από τις απρόσμενες αυτές εξελίξειςδεν έπαθαν μόνον οι θεωρητικοί της μετανάστευσης, αλλά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «οι νεοαφικνούμενοι αναζητούσαν εργασία, στέγη και κοινωνική πρόνοια, αλλά οι δομές της ομογένειας ήταν απροετοίμαστες, καθώς μέχρι το 2013 επικρατούσαν αγωνία και πανικός».
Εμπόδια προκαλούσε κυρίως η απουσία διακρατικής συμφωνίας σε θέματα αναγνώρισης επαγγελμάτων και πτυχίων. Ακόμα και η περιβόητη working holiday visa, που προώθησαν οι ελληνικές κοινότητες το 2011, κυρώθηκε από ελληνικής πλευράς το 2014, ενώ η απαιτούμενη υπογραφή από το αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών ήλθε τον περασμένο Ιούνιο. Τα παραπάνω κενά προκάλεσαν την επανεμφάνιση των μεταναστευτικών πρακτόρων με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μερίδιο, όμως, ευθύνης ο κ. Τάμης αποδίδει και στους ίδιους τους μετανάστες. «Εχοντας γαλουχηθεί σε μια επί 30ετία ευημερούσα Ελλάδα, δεν ήταν προετοιμασμένοι για τις δυσκολίες», τονίζει.
Θετικό, βέβαια, είναι το τελικό πρόσημο για την ελληνική κοινότητα των 550.000 ψυχών στην Αυστραλία. «Η εισροή χαρισματικού ανθρώπινου κεφαλαίου τόνωσε την ψυχολογία της κοινότητας, ενίσχυσε την διαπραγματευτική της δύναμη και επιμήκυνε το “προσδόκιμό” της σε βάθος τουλάχιστον άλλων δύο γενεών, μέχρι και το 2060».