Με ένα πανέμορφο και συνάμα εξαιρετικά ενδιαφέρον Ημερήσιο Πανηγύρι, ολοκλήρωσε ο δραστήριος Ηπειρώτικος Σύλλογος του Λουντβιγκσχάφεν, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του, εν όψη των καλοκαιρινών διακοπών που ακολουθούν.

Η γιορτή έλαβε χώρα στις 10 Ιουνίου στον υπαίθριο χώρο της Εκκλησιαστικής Ενορίας Υψώσεως Τιμίου Σταυρού στο Mannheim και ήταν προγραμματισμένη απο τον Ηπειρώτικο Σύλλογο Λούντβιγκσχαφεν & Περιχώρων. Την όμορφη εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητας Mannheim, ο Δήμαρχος του Mannheim Dr. Peter Kurz και υπεραρκετοί συμπατριώτες μας.


Μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, ο Δήμαρχος του Mannheim Dr. Peter Kurz , παρουσίασε στους παρευρισκόμενους την Διακήρυξη (Manifesto) (Mannheimer Erklärung für ein Zusammenleben in Vielfalt). που σκοπό έχει την ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων που ζουν στη Γερμανία, (Mannheimer Erklärung für ein Zusammenleben in Vielfalt). την οποία συνυπέγραψαν ο Εφημέριος π. Γεώργιος Μπασιούδης της Εκκλησιαστικής Ενορίας Mannheim, η Ελληνική Κοινότητα της περιοχής Mannheim και ο Ηπειρώτικος Σύλλογος Λούντβιγκσχαφεν & Περιχώρων.

Ο Ηπειρώτικος Σύλλογος Λούντβιγκσχαφεν είναι ο πρώτος που συνυπέγραψε αυτή την σπουδαία Διακήρυξη δείχνοντας με αυτό τον τρόπο, την διάθεση των Ηπειρωτών να ζουν αρμονικά με όλες τις άλλες εθνικότητες που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Γερμανία δίνοντας το παράδειγμα και σε άλλους φορείς. Επίσης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βασίλης Γκίνης, πληροφόρησε τον Δήμαρχο της πόλης του Mannheim Dr. Peter Kurz , ότι το ίδιο πρόκειται να πράξει και η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης μετά απο επικοινωνία που είχε με την Ομοσπονδία. Ο Δήμαρχος Dr. Peter Kurz, ευχαρίστησε τον Ηπειρώτικο Σϋλλογο, και χάρηκε ιδιαίτερα για την στήριξη που εξέφρασε η Ομοσπονδία Ηπειρωτών Ευρώπης για την Διακήρυξη και την πρόθεση της να την συνυπογράψει.
Στην πανέμορφη και σημαντική εκδήλωση τα μέλη του νεοσύστατου Συμβουλίου Νεολαίας του Συλλόγου, με δική τους πρωτοβουλία, έδωσαν με τον δικό τους όμορφο τρόπο, το στίγμα και την νεανική οξυδέρκεια που τους διακρίνει, αναλαμβάνοντας να διασκεδάσουν τα παιδάκια που συμμετείχαν με τους γονείς τους στην γιορτή

Η μουσική ορχήστρα του Γιάννη Κόταλη αποτελείτο απο την νεαρή και ταλαντούχα τραγουδίστρια Μαρία Τσάνη, η οποία έχει πλέον καθιερωθεί στο μουσικό στερέωμα, τον νεαρό κλαρινίστα Λευτέρη Τζίμα και τον Αντώνη Ντούτσια στο τραγούδι.

Ο Ηπειρώτικος Σύλλογος ευχαριστεί όλους όσους έδωσαν το παρόν στο καλοκαιρινό πανηγύρι, ευχαριστεί τον Εφημέριο π. Γεώργιο Μπασιούδη για την παραχώρηση της αίθουσας, τους επιτρόπους της ενορίας για την εξυπηρέτηση καθώς και τους χορηγούς Μιχάλη Χριστοδούλου, Δημήτρη Νικολάου και Ιωάννη Μερηβάνη.

Συγχαρητήρια στην Νεολαία του συλλόγου που ανέλαβε να διασκεδάσει τους μικρούς μας φίλους με τις όμορφες εκπλήξεις και επίσης ένα ευχαριστώ για την βοήθεια που προσέφερε.

Η εν λόγο Διακήρυξη (Μανιφέστο) έχει εκπονηθεί απο τον Δήμο της πόλης του Mannheim, και τα κύρια και βασικότερα σημεία του επικεντρώνονται στα εξής:
Ισότητα, Αλληλοσεβασμός, Αλληλεγγύη, Συνεργασία, Συμμετοχή και ίσες αμοιβές σε άνδρες και γυναίκες κ.α.. Μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει 276 φορείς διαφορετικών εθνικοτήτων.
Με την επίσημη ονομασία Mannheimer Erklärung für ein Zusammen·leben in Vielfalt ο Δήμος του Mannheim πρωτοπορεί δίνοντας την δυνατότητα σε πολίτες άλλων Χωρών που ζουν και δραστηριποιούνται στη Γερμανία να νιώθουν ίσοι μεταξύ ίσων αλλά και να ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο στους πολίτες της Χώρας που τους φιλοξενεί.
Τους αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στον Δήμαρχο, όσο και στους συνεργάτες του για την σημαντικότατη και ευγενική πρωτοβουλία τους και ασφαλώς είμαστε απόλυτα σύμφωνοι και συνυπογράφουμε την Διακήρυξη.
Ευχαριστούμε την κ. Αγαθή Τσουμάνη για την βοήθεια της στο ρεπορτάζ

Επιμέλεια:

Γραφείο Τύπου της
Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης

Θωμάς Γκίνης