“Ήταν ιδιαίτερη τιμή να προσκληθώ για τρίτη φορά στο Schloss Bellevue του Ομοσπονδιακού Προέδρου Frank-Walter Steinmeier”, αναφέρει η Ιωάννα Ζαχαράκη, επίτιμη Δήμαρχος στο Δήμο Solingen, που κατάγεται από την Χρυσομηλιά Καλαμπάκας Τρικάλων. Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος προσκάλεσε τους εθελοντές δημάρχους σε μια πολύωρη ανταλλαγή εμπειριών με θέμα: “Η Δημοκρατία αρχίζει τοπικά”.

Από τους περίπου 6.000 εθελοντές δημάρχους, 80 προσκλήθηκαν στο Schloss Bellevue στο Βερολίνο. Εκτός από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Forsa έρευνα σχετικά με το έργο και τις ανάγκες των εθελοντών δημάρχων, ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος αφιέρωσε πολύ χρόνο για να συνομιλήσει με τους ενεργούς εκπροσώπους των Δήμων.

“Είχα την τιμή να βρίσκομαι εκεί και μου δόθηκε επίσης η ευκαιρία να μιλήσω για τους λόγους της πολυετούς δραστηριοποίησης μου στην πολιτική, από το 1999. Μπόρεσα να μιλήσω για τις δυσκολίες μεταξύ της οικογένειας, της καριέρας και της εθελοντικής εργασίας στην πολιτική και για το πρόγραμμα μας στο Σόλινγκεν γύρω από την δραστηριοποίηση Γυναικών: “Γυναίκες/Δύναμη/Πολιτική!”. Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των εθελοντών δημάρχων και στη σημασία τους για την τοπική δημοκρατία.

“Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία να βρίσκομαι εκεί. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Körber για την οργάνωση”, συμπληρώνει η κυρία Ζαχαράκη.

Αντιπροσωπευτική έρευνα του Ιδρύματος Körber ρίχνει φως στις απόψεις των αξιωματούχων για τις συνθήκες της εθελοντικής τους εργασίας και την αντιληπτή κοινωνική και πολιτική διάθεση στις τοπικές αρχές

Περισσότεροι από 6.000 επίτιμοι δήμαρχοι στη Γερμανία αναλαμβάνουν την ευθύνη στους Δήμους τους με μεγάλη προσωπική δραστηριότητα και συμβάλλουν καθοριστικά στη λειτουργία της δημοκρατίας. Ωστόσο, το 50% είναι δυσαρεστημένοι με τις συνθήκες υπό τις οποίες ασκούν τα καθήκοντά τους. Η δυσαρέσκεια είναι ιδιαίτερα υψηλή στη Ρηνανία-Παλατινάτο, η οποία διοικείται κυρίως σε εθελοντική βάση (63%).

Η πλειονότητα των δημάρχων αξιολογεί την υποστήριξη από την πολιτεία και την ομοσπονδιακή πολιτική (88%) και την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του δήμου τους (63%) ως λιγότερο καλή έως κακή. Για το μέλλον, το 86% θεωρεί την έλλειψη δημοσιονομικών πόρων ως μείζονα πρόκληση για το δήμο τους. Επιπλέον, το 71% φοβάται ότι δεν θα υπάρξουν στο μέλλον αρκετοί κατάλληλοι διάδοχοι για το αξίωμα στο δήμο τους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα αντιπροσωπευτικής έρευνας της Forsa που διεξήχθη τον Φεβρουάριο του 2024 για λογαριασμό του Ιδρύματος Körber. “Οι τοπικές αρχές αποτελούν την καρδιά της δημοκρατίας και ο τοπικός πολιτικός εθελοντισμός είναι ένας από τους κύριους πυλώνες τους. Οι άνθρωποι θέλουν να συμμετέχουν εδώ και είναι κατανοητό ότι απαιτούν καλύτερες συνθήκες. Αυτό αποτελεί πρόκληση για όλους τους αρμόδιους”, λέει ο Sven Tetzlaff, επικεφαλής του τομέα Δημοκρατίας και Συνοχής στο Ίδρυμα Körber, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

Εξισορρόπηση εθελοντικής εργασίας, οικογένειας και καριέρας

Τα δύο τρίτα του συνόλου των ερωτηθέντων (65%) εργάζονται παράλληλα με την εθελοντική τους εργασία ως δήμαρχοι – κυρίως με πλήρη απασχόληση (46%). Ο χρόνος που αφιερώνεται στην εθελοντική εργασία είναι τεράστιος: το 51% αφιερώνει πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα σε αυτήν, το 26% ακόμη και πάνω από 30 ώρες. Αντίστοιχα, το 62% αξιολογεί τη συμβατότητα του εθελοντισμού με την οικογένεια, την ιδιωτική ζωή και την κύρια εργασία τους ως λιγότερο καλή ή κακή.

Όλα τα αποτελέσματα  της έρευνας και περαιτέρω πληροφορίες  είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση https://koerber-stiftung.de/projekte/demokratie-beginnt-vor-ort/ 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ