Συμμετέχει και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ – Βασικός στόχος είναι η ανάδειξη της δυναμικής και προοπτικής της Ηπείρου σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο – Στο επίκεντρο η νεοφυή επιχειρηματικότητα μέσα από την πρωτοβουλία Elevate Greece – Η Ήπειρος της ψηφιακής εποχής – Οι παγκόσμιοι Ηπειρώτες δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλες οργανώσεις αποδήμων

 
Του Αποστόλη Ζώη
 
Ένα συνέδριο σταθμός για την ομογένεια, κατά την άποψή μας ,μακριά από συνηθισμένες προσεγγίσεις, δημόσιες σχέσεις και φωτογραφίες προσώπων που βρίσκονται στα πράγματα δεκαετίες χωρίς ουσιαστικό έργο και προσφορά, ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι στα Γιάννενα, στο οποίο και συμμετέχει με τη βοήθεια του ίντερνετ και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ. Πρόκειται για το «5ο Τακτικό Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού». Οι Ηπειρώτες Ομογενείς των 5 Ηπείρων – από Ευρώπη, Αμερική, Αφρική, Αυστραλία και Ασία –συμμετέχουν στο καθιερωμένο συνέδριο, το οποίο έχει λάβει την αιγίδα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Τασούλα Κωνσταντίνο, με την συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Σκοπός του Συνεδρίου είναι αφενός η διατήρηση των δεσμών μεταξύ των αποδήμων Ηπειρωτών με τον τόπο τους, αφετέρου η ανάδειξη της δυναμικής και προοπτικής της Ηπείρου σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο του συνεδρίου. Η ατζέντα συμπεριλαμβάνει ομιλητές του επιχειρηματικού, επιστημονικού και πολιτικού γίγνεσθαι.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας θα τοποθετηθεί σχετικά με την νεοφυή επιχειρηματικότητα μέσα από την πρωτοβουλία Elevate Greece.
Στην ενότητα για την Ήπειρο της ψηφιακής εποχής θα τοποθετηθούν οι κ. Philipp Deutscher, Γενικός Διευθυντής της TeamViewer Greece, κ. Αθανάσιος Ναυρόζογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Natech και ο κ. Τάσος Κούτλας, Διευθύνων Σύμβουλος της Akros Food Limited.
Για τον ρόλο του Πανεπιστημίου στη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, θα μιλήσουν οι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γιώργος Γκωλέτσης και κ. Χριστόφορος Νίκου.
 
Ο κ. Ηλίας Ηλιάδης, Διευθυντής Προσέλκυσης & Υποστήριξης Επενδύσεων, Enterprise Greece, θα μιλήσει για την ελληνική επενδυτική πρόταση κάνοντας αναφορά στην περίπτωση της Περιφέρειας Ηπείρου.
Επίσης, θα συζητηθεί το πρόγραμμα γλωσσομάθειας των αποδήμων Ηπειρωτών.
Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου θα κλείσει με την βράβευση προσωπικοτήτων που διακρίνονται για το έργο τους στην πολιτική, την παιδεία, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνική τους προσφορά.
Στη φωτογραφία είναι ο Χρυσόστομος Δήμου, Πρόεδρος Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού στον χαιρετισμό του.