Το Ιωβηλαίο των 50 χρόνων των Ελληνικών Σχολείων Νυρεμβέργης

Στις 14.10.2016, όπως είχε αναγγελθεί, γιορτάσθηκε με επισημότητα η 50η επέτειος από την ίδρυση των ελληνικών σχολείων στη Νυρεμβέργη (1966 – 2016).

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αρκετός κόσμος. Η αίθουσα του Gemeinschaftshaus ήταν γεμάτη και όσοι δεν είχαν θέσεις (πολλοί μασθητές) στέκονταν στον διάδρομο.

Την εκδήλωση τίμησας με την παρουσία τους καλεσμένοι Γερμανοί και Έλληνες από το χώρο της εκπαίδευσης και της πολιτικής.

Με την παρουσία τους μας τίμησαν:

Από τη γερμανική πλευρά: Tο Βαυαρικό Υπουργείο Παιδείας ο κ. Krück, η Regierung von Mittelfranken με αντιπρόσωπο την κ. Rüger,  ο Δήμος Νυρεμβέργης με αντιπρόσωπο του Δημάρχου κ. Maly την κ. Arabackyj, η Σχολική Επιθεώρηση με τον Διευθυντή κ. Kuen και τους Συμβούλους Εκπαίδευσης Fr. Bräutigam, Fr. Dr. Weisfart. Παρέστησαν επίσης ο πρώην Υφυπουργός Παιδείας κ. Freller και από το ISB Bayern η κ. ΔΡ. Τριάρχη-Herrmann. Η. κ. G. Lösch, πρώην υπάλληλος του Ελληνικού Επίτιμου Προξενείου Νυρεμβέργης και με εντολή της οικογένειας Σίκεντανς αρμόδια για τα σχολεία, η «μάνα» των ελληνικών σχολείων όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούν. Τίμησαν την εκδήλωση επίσης οι πρώην Γερμανοί Διευθυντές-Ρέκτορες κ. Wirsing, κ. Kühn καθώς και το πρώην μέλος της Regierung von Mittelfrankenμ κ. Kleiss. Αρκετοί διευθυντές και συνάδελφοι των Γερμανικών σχολείων με τα οποία συνεργαζόμαστε.iovelaio1

Από την Ελληνική πλευρά: Η γενική πρόξενος της Ελλάδος στο Μόναχο κ. Π. Κωνσταντινοπούλου, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Μονάχου κ. Δρ. Γ.Παπατσίμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης κ. Δ. Κωνσταντάτος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Φύρτης κ. Α. Κερλίδης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ερλάνγκεν κ. Δρ. Θ.Ραδίζογλου. Την εκκλησία εκπροσωπούσαν οι π. Σ. Τσουρλής, π. Τ. Γιαννούλης και π. Α. Τζατζάνης. Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι των Εθνικοτοπικών Συλλόγων και του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου, κ. Ε. Γρίβα, κ. Ο. Κορέτση, κ. Π. Περβανά. Παρούσα ήταν και η πρώτη δασκάλα του σχολείου από το 1966, κ. Χρ. Κοντοαγγέλου, και πρώην συνάδελφοι.

Η εκδήλωση άρχισε με απαλή ζωντανή μουσική πιάνου του μαθητή του Λυκείου, Χάρι Σιδηρόπουλου. Την εκδήλωση χαιρέτισαν με τη σειρά οι κ. Κ. Τζίνης (Δ/ντης του Γυμνασίου), κ.Σ. Πουλής (Δ/ντής του Λυκείου), κ. Krück, κ. Arabackyi, κ. Rüger, η κ. Κωνσταντινοπούλου, κ. Freller, Δρ. κ. Παπατσίμπας. Τους γονείς εκπροσώπησε η κ. Aποστολακοπούλου Μαρίνα και τη μαθητιώσα νεολαία οι μαθήτριες Ι. Ντάλλα και Ξ. Σταμοπούλου.

Εκτενή αναφορά από την ίδρυση των ελληνικών σχολείων μέχρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τώρα έκανε ο Δρ. κ. Ε. Παπαχρήστος. Μια αναφορά στο δίγλωσσο σχολείο έγινε από την Δρ. κ. Τριάρχη-Herrmann.

Σε όλους τους χαιρετισμούς τονίσθηκε ο σημαντικός ρόλος που διαδραμάτισαν και θα διαδραματίσουν, ελπίζουμε και στο μέλλον, τα ελληνικά σχολεία για τα ελληνόπουλα της ευρύτερης περιοχής Νυρεμβέργης.

Την γιορτή επλούτισε η χορωδία μαθητών όλων των τάξεων με υπεύθυνο τον κ. Ο. Κωνσταντινόπουλο. Η χορωδία αυτή άφησε πάρα πολλές καλές εντυπώσεις και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό! Μπράβο στα παιδιά και τον υπεύθυνο της χορωδίας!

Την εκδήλωση παρουσίασαν στην ελληνική και γερμανική γλώσσα οι μαθήτριες Κατερίνα-Πηνελόπη Λουκά και η Σταματία Βάντσιου που παρά το λίγο χρονικό διάστημα που είχαν στη διάθεσή τους για πρόβες ήταν σχεδόν άψογες. Ο κ. Γρ. Νικηφορίδης έκανε μέσω βίντεο μια ολιγόλεπτη παρουσίαση των θεατρικών παραστάσεων του Γυμνασίου Νυρεμβέργης.

Στο τέλος και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μοιράστηκαν ελληνικές λιχουδιές στους καλεσμένους.

Το τέλος της εκδήλωσης σήμαναν οι δημοτικοί χοροί ομάδας μαθητών μας.

Σε πολλούς καλεσμένους μοιράσθηκε ένα αφιέρωμα-βιβλίο που γράφηκε από τους κ. Ε. Παπαχρήστο και Κ.Τζίνη ειδικά για τα 50 χρόνια από την ίδρυση των σχολείων μέχρι σήμερα.

Πιστεύουμε ότι παρά τις ατέλειες που υπήρχαν, τελικά η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία.

Ελπίζουμε η εκδήλωση αυτή να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για το παρόν και το μέλλον των ελληνικών σχολείων Νυρεμβέργης.

Κων/νος Τζίνης,     Ευθύμιος Παπαχρήστος