Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, τα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας θα υπάγονται σε έναν τύπο σχολείου, με ενιαίο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα και λειτουργία προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Αλλαγές στα ωράρια και στον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών σχολείων έρχονται από την νέα σχολική χρονιά, που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Το Υπουργείο Παιδείας, μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, προχωρά στην εφαρμογή ενός νέου, ενιαίου τύπου ολοήμερου δημοτικού σχολείου.
Έτσι, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, τα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας θα υπάγονται σε έναν τύπο σχολείου, με ενιαίο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα και λειτουργία προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, θα γίνεται ενιαία παροχή κοινών γνωστικών και διδακτικών αντικειμένων σε όλους τους τύπους δημοτικών σχολείων της χώρας από τετραθέσια και πάνω, θα ενοποιηθούν τα Εβδομαδιαία Ωρολόγια Προγράμματα, ύστερα από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ενώ η λήξη του υποχρεωτικού ημερήσιου προγράμματος θα γενικευθεί για όλες τις τάξεις στις 13:15.

Σε ό,τι αφορά την λειτουργία του προαιρετικού ολοήμερου ημερήσιου προγράμματος, εξασφαλίζεται και γενικεύεται η ώρα μελέτης για όλους τους μαθητές με δάσκαλο (εκπαιδευτικό ΠΕ 70), ώστε οι μαθητές να απαλλάσσονται, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, από τον φόρτο προετοιμασίας των μαθημάτων και των εργασιών της επόμενης ημέρας

Πρακτικά, αυτό σημαίνει την κατάργηση των «κλασικών» δημοτικών σχολείων, αλλά και των δημοτικών, που μέχρι σήμερα υπάγονται στο Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ).
Σε ό,τι αφορά την λειτουργία του προαιρετικού ολοήμερου ημερήσιου προγράμματος, στον νέο τύπο δημοτικού σχολείου, η έναρξή του ορίζεται στις 13:15 και η λήξη του στις 16:00.η ώρα. Εξασφαλίζεται και γενικεύεται η ώρα μελέτης για όλους τους μαθητές με δάσκαλο (εκπαιδευτικό ΠΕ 70), ώστε οι μαθητές να απαλλάσσονται, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, από τον φόρτο προετοιμασίας των μαθημάτων και των εργασιών της επόμενης ημέρας.
Στην τρίτη ώρα του ολοήμερου προγράμματος θα προσφέρεται ένα σύνολο από επιλογές διδακτικών αντικειμένων, όπως ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών), Αγγλικά, Αθλητισμός, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή και Μουσική.

Οι αλλαγές θα ισχύσουν για όλα τα δημοτικά σχολεία, που είναι από τετραθέσια και πάνω (3.555 σχολικές μονάδες), ενώ αμετάβλητη θα παραμείνει η λειτουργία των μονοθέσιων, διθέσιων και τριθέσιων δημοτικών σχολείων

Σημειώνεται, ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν για όλα τα δημοτικά σχολεία, που είναι από τετραθέσια και πάνω (3.555 σχολικές μονάδες), ενώ αμετάβλητη θα παραμείνει η λειτουργία των μονοθέσιων, διθέσιων και τριθέσιων δημοτικών.
Το Υπουργείο Παιδείας, σχολιάζοντας τις επερχόμενες αλλαγές στην δομή και το ωράριο των δημοτικών σχολείων, σημειώνει, ότι οι μεταβολές αυτές ήταν επιβεβλημένες από την ύπαρξη διαφόρων τύπων δημοτικού σχολείου, εξαιτίας των οποίων προκύπτουν αδικίες και ανορθολογικά και αντιπαιδαγωγικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα, δε, με το Υπουργείο, η εφαρμογή του ενιαίου τύπου ολοήμερου δημοτικού σχολείου «κάνει πράξη την συνταγματική δέσμευση για παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλους τους μαθητές της ίδιας βαθμίδας» και αποτελεί «έμπρακτη εφαρμογή των αρχών της ισοτιμίας και της δικαιοσύνης στην Εκπαίδευση».

Και εφέτος οι προσλήψεις των αναπληρωτών θα γίνουν με βάση το περυσινό σύστημα, ενώ στην επόμενη σχολική χρονιά (2016-17) θα υπάρξει διαδικασία ΑΣΕΠ για μόνιμους διορισμούς

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αντιδράσεις της ΔΟΕ στις αλλαγές, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας και θα έχουν επιπτώσεις και στο ωράριο των εκπαιδευτικών.
Στο μεταξύ, με βάση το περυσινό σύστημα θα γίνουν και εφέτος οι προσλήψεις αναπληρωτών. Ο Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, μιλώντας στην Βουλή τόνισε, ότι επειδή υφίσταται το πρόβλημα των δημοσιονομικών αδιεξόδων, θα προχωρήσει στις αναγκαίες προσλήψεις αναπληρωτών, με βάση την περσινή διαδικασία, προκειμένου να λειτουργήσει το σχολικό σύστημα.
Επίσης, δεσμεύτηκε, ότι στην επόμενη σχολική χρονιά (2016-17) θα υπάρξει διαδικασία ΑΣΕΠ για μόνιμους διορισμούς, κάτι που, όπως είπε, συνδέεται με την πορεία της οικονομίας, αλλά και με τις «πιεστικές ανάγκες», που υπάρχουν για διορισμούς εκπαιδευτικών «με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και όχι για αναπληρωτές «ομήρους»».

YPOURGEIO1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ