Στις 8 και 9 Φεβρουαρίου 2020, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, η Ελληνική Κοινότητα Δουβλίνου και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, οργάνωσαν στην Ιρλανδική πρωτεύουσα τρεις σημαντικές εκδηλώσεις.

  1. Η δασκάλα κα Ξανθή Μπακογιάννη και η φιλόλογος κα Βασιλική Πλούμπη, δίδαξαν αποσπάσματα του έργου “Αναφορά στον Γκρέκο” του Νίκου Καζαντζάκη.
  2. Διαλέξεις της καθηγήτριας Βασιλικής Πλούμπη και του Γιώργου Στασινάκη, στο Ελληνικό σχολείο. Οι νέοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου Κρητικού. Έδειξαν ενδιαφέρον και θα συνεχίσουν να μελετούν με διάφορους τρόπους τον Έλληνα συγγραφέα. Οι γονείς εξήγησαν την προσπάθεια που καταβάλουν εθελοντικά, για να λειτουργεί Ελληνικό σχολείο και να προωθούν στην Ιρλανδία τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας.
  3. Διάλεξη στην Ελληνική Κοινότητα του Γιώργου Στασινάκη στα Ελληνικά, με μετάφραση στα Αγγλικά του κου Μιχάλη Γιούλτον για τα ταξιδιωτικά έργα του Νίκου Καζαντζάκη. Η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Στέλλα Ξενοπούλου, εισήγαγε την εκδήλωση. Η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ιρλανδία, κα Σιμοπούλου Αικατερίνη, μίλησε για τη σημασία της γλώσσας μας και το έργο του Ν. Καζαντζάκη. Οι Έλληνες και Ιρλανδοί διανοούμενοι, ανακάλυψαν έναν άλλο Καζαντζάκη. Τον ακούραστο ταξιδευτή και τη σημασία που έδινε στα ταξίδια του.

 

Τέλος, μια ομάδα Ελλήνων και φιλελλήνων Ιρλανδών που παρευρίσκονταν στην τελευταία εκδήλωση, αποφάσισε την ίδρυση τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη στην Ιρλανδία, με σκοπό την προώθηση του έργου του μεγάλου Κρητικού σ’ αυτή τη χώρα.