-Μέχρι σήμερα, στην ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα «Carky» υπάρχουν καταχωρημένα πάνω από 2.500 αυτοκίνητα ιδιωτών προς ενοικίαση, ενώ εξυπηρετούνται ήδη σταθερά κρατήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Μύκονο, περιστασιακά δε και σε άλλες περιοχές της χώρας μας!

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του διαδικτυακού Τύπου, ήρθε και στην χώρα μας το σύστημα car sharing, προσαρμοσμένο, μάλιστα, στην ψηφιακή εποχή. Το σύστημα αυτό φέρνει στην Ελλάδα η εταιρεία «Carky», η οποία δημιούργησε μια ομώνυμη διαδικτυακή πλατφόρμα, που επιτρέπει σε ιδιώτες να διαθέσουν το αυτοκίνητό τους προς ενοικίαση, προκειμένου να κερδίσουν επιπλέον εισόδημα. Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές έχουν την δυνατότητα, μέσω της πλατφόρμας αυτής, να ενοικιάσουν το όχημα της επιλογής τους σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.
Η ιδέα του «διαμοιρασμού οχημάτων» είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό, καθώς επιτρέπει σε όλους να απολαμβάνουν την άνεση ενός Ι.Χ., όποτε το χρειάζονται, χωρίς να επιβαρύνονται με τις υποχρεώσεις και τους φόρους, που συνεπάγεται η ιδιοκτησία του.

Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες διαθέτουν τα αυτοκίνητά τους προς ενοικίαση σε τουλάχιστον 30 χώρες, ενώ ο εκτιμώμενος τζίρος της συγκεκριμένης αγοράς φθάνει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια!

Υπολογίζεται, ότι περισσότεροι από δύο εκατομμύρια ιδιοκτήτες διαθέτουν τα αυτοκίνητά τους προς ενοικίαση σε τουλάχιστον 30 χώρες, ενώ ο εκτιμώμενος τζίρος της συγκεκριμένης αγοράς αναμένεται να εκτιναχθεί από τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, που είναι σήμερα, σε ποσά άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2020.
Μέχρι σήμερα δεν είχε ενεργοποιηθεί μια αντίστοιχη υπηρεσία στην χώρα μας, αλλά το κενό αυτό ήρθε να καλύψει πριν λίγους μήνες η «Carky», που ιδρύθηκε από τον Άκη Σταρκ, ο οποίος είναι απόφοιτος του Imperial College και του INSEAD και εργάστηκε σε κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Google και η Samsung, προτού ιδρύσει την δική του επενδυτική-συμβουλευτική εταιρεία, Weingrow μέσω της οποίας έχει εμπλακεί και συμμετέχει ενεργά σε πολλές επιτυχημένες startup.

Οι ιδιοκτήτες μπορούν να καταχωρήσουν το αυτοκίνητό τους στην πλατφόρμα και να επιλέξουν, αν θα το διαθέτουν προς ενοικίαση, κάθε φορά, που προκύπτει κράτηση ή, κατόπιν συνεννόησης, να αναθέσουν την διαχείριση των κρατήσεων στην «Carky»

Ο τρόπος λειτουργίας της «Carky» είναι εξαιρετικά απλός. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να καταχωρήσουν το αυτοκίνητό τους στην πλατφόρμα και να επιλέξουν, αν θα το διαθέτουν προς ενοικίαση, κάθε φορά, που προκύπτει κράτηση ή, κατόπιν συνεννόησης, να αναθέσουν την διαχείριση των κρατήσεων στην «Carky» με σταθερό μηνιαίο κόστος.
Σε περίπτωση, που υπάρχει ενδιαφέρον, ο ιδιοκτήτης ενημερώνεται και εφ’ όσον αποδεχθεί την κράτηση, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας παραλαμβάνει το όχημα και του το επιστρέφει, όπου ζητήσει, αμέσως μετά την λήξη της μίσθωσης. Οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές δεν έχουν παρά να επισκεφθούν το site ή να κατεβάσουν την εφαρμογή για Android ή iOS και να επιλέξουν το αυτοκίνητο, που προτιμούν.
Τα αυτοκίνητα, που είναι καταχωρημένα στην πλατφόρμα, προέρχονται από ιδιοκτήτες από όλη την Ελλάδα, αλλά η πλατφόρμα προς το παρόν εξυπηρετεί σταθερά κρατήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Μύκονο και μόνον περιστασιακά σε άλλες περιοχές της χώρας μας.

Μέχρι σήμερα, στην πλατφόρμα υπάρχουν καταχωρημένα πάνω από 2.500 αυτοκίνητα, ενώ πολλοί καταχωρούν στην πλατφόρμα ακόμη και τα αυτοκίνητά τους, που χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση, αλλά ενδέχεται να μην τα χρειάζονται τα Σαββατοκύριακα

Όπως δηλώνει ο ιδρυτής της εταιρείας ‘»Carky», μέχρι σήμερα, στην πλατφόρμα υπάρχουν καταχωρημένα πάνω από 2.500 αυτοκίνητα και οι εγγραφές αυξάνονται καθημερινά. Ο ίδιος αναφέρει ακόμη, ότι αρχικά τα προφίλ των ιδιοκτητών ήταν κυρίως άνθρωποι, που δεν χρησιμοποιούσαν πολύ το αυτοκίνητό τους, επειδή, για παράδειγμα, μετακινούνταν καθημερινά με μηχανή, ή ιδιοκτήτες, που για λόγους κόστους, δεν μπορούσαν να συντηρήσουν ένα όχημα, συνήθως μεγάλου κυβισμού, και το είχαν ακινητοποιημένο. Σταδιακά, όμως, πολλοί καταχωρούν στην πλατφόρμα ακόμη και αυτοκίνητα, που χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση, αλλά ενδέχεται να μην τα χρειάζονται τα Σαββατοκύριακα, οπότε θεωρούν, ότι είναι μια καλή ευκαιρία να κερδίσουν χρήματα, έστω και από μια διήμερη κράτηση.

«Πολύς κόσμος έχει πλέον αντιληφθεί το μοντέλο του car sharing και έχει αρχίσει να το εμπιστεύεται, καθώς βλέπει, πως το αυτοκίνητο, εκτός από μόνιμη πηγή εξόδων, μπορεί να είναι και μια πολύ καλή πηγή εισοδήματος»!

Υπάρχουν και ιδιοκτήτες, που βλέπουν της «Carky» ως ευκαιρία για επένδυση και αγοράζουν αυτοκίνητα, που θα διαθέσουν μέσω της πλατφόρμας, με το σκεπτικό, ότι μακροπρόθεσμα θα αποσβέσουν το κόστος της αγοράς. Πολύς κόσμος έχει πλέον αντιληφθεί το μοντέλο του car sharing και έχει αρχίσει να το εμπιστεύεται, καθώς βλέπει, πως το αυτοκίνητο, εκτός από μόνιμη πηγή εξόδων, μπορεί να είναι και μια πολύ καλή πηγή εισοδήματος.
Η «Carky» αξιοποιεί την τεχνολογία, βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, όπως κάνουν και πολλές ακόμη εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των μετακινήσεων. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο ιδρυτής της «Carky», οι μετακινήσεις, πλέον, έχουν γίνει πιο εύκολες και πολύ πιο οικονομικές. Με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορεί να καλέσει κάποιος ένα ταξί μέσω της Taxibeat ή της Uber, να υπολογίσει την ακριβή ώρα που θα περάσει το λεωφορείο ή το μετρό από τη στάση, να κλείσει αεροπορικά και άλλα εισιτήρια.

«Η «οικονομία του διαμοιρασμού» υιοθετείται από ολοένα και περισσότερους πολίτες, καθώς όλο και περισσότερος κόσμος θα αποφεύγει την αγορά αυτοκινήτου, αφού το 95% του χρόνου παραμένει αχρησιμοποίητο»

Μέσω της «Carky» μπορεί κάποιος πολύ εύκολα και γρήγορα να έχει ένα αυτοκίνητο στην διάθεσή του, με παράδοση στον χώρο του, πολύ οικονομικά. Για κάθε αυτοκίνητο, διαθέσιμο μέσω του μοντέλου του car sharing, που λανσάρει και η «Carky», αντικαθίστανται κατά μέσον όρο 9 αυτοκίνητα, τα οποία κανονικά θα βρίσκονταν στο δρόμο, κάτι που έχει και θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον».
Όσον αφορά την οικονομία του διαμοιρασμού, ο ιδρυτής της «Carky» είναι αισιόδοξος, ότι θα υιοθετείται από ολοένα και περισσότερους πολίτες, καθώς όλο και περισσότερος κόσμος θα αποφεύγει την αγορά αυτοκινήτου, αφού το 95% του χρόνου είναι αχρησιμοποίητο και αποτελεί μια επένδυση, η οποία αποφέρει αρνητικά returns.
Εξίσου αισιόδοξος είναι και για την στάση του ευρύτερου ανταγωνισμού, καθώς στο εξωτερικό μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη προσεγγίσει τον χώρο του car sharing, ενώ οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν φτιάξει ήδη ειδικά πακέτα car sharing ώστε να γίνεται πιο ασφαλής η διαδικασία των μισθώσεων.

aftokinita