Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα παραμείνει το κρατίδιο στα χέρια των Χριστιανοδημοκρατών. «Οδικό χάρτη» βάσει του οποίου θα αξιολογηθεί η συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών στον «μεγάλο συνασπισμό» ζητά η Αντρέα Νάλες.Εκλογικό θρίλερ στην Έσση. Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες χάνουν περίπου το 10% της δύναμής τους στις τοπικές εκλογές. Πρώτο κόμμα αναδεικνύονται, παρά τις απώλειες, οι Χριστιανοδημοκράτες με ποσοστό πάνω από 27%. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι σαφέστατα οι Πράσινοι που διπλασίασαν σχεδόν το ποσοστό τους φθάνοντας κοντά το 20%, αλλά και η Εναλλακτική για τη Γερμανία που εισέρχεται με σχεδόν 13% και στην τελευταία τοπική βουλή της χώρας.

Όσον αφορά τώρα τους Σοσιαλδημοκράτες κατάφεραν να διασφαλίσουν τουλάχιστον τη δεύτερη θέση και ένα ποσοστό κατάτι υψηλότερο από τους Πρασίνους. Το νέο, άσχημο αποτέλεσμα για τους Σοσιαλδημοκράτες σημαίνει ότι αυξάνεται η εσωκομματική πίεση στην πρόεδρο του κόμματος Αντρέα Νάλες για μια ενδεχόμενη αποχώρηση από τον μεγάλο συνασπισμό.

Στις πρώτες της δηλώσεις η Αντρέα Νάλες δήλωσε στο Βερολίνο ότι η «κατάσταση της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», τονίζοντας ότι «οι κυβερνητικοί εταίροι θα πρέπει να επιλύσουν το ταχύτερο τις διενέξεις ως προς την πολιτική κατεύθυνση, αλλά και τα πρόσωπα». Η πρόεδρος του SPD υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να εναποθέσει τη μοίρα του κόμματος στα χέρια των Συντηρητικών: «Θα πρέπει να αλλάξει κάτι στους Σοσιαλδημοκράτες. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας. Διαπιστώνω ωστόσο ότι δεν διαθέτουμε πια χρονικά περιθώρια». Η Αντρέα Νάλες πρόσθεσε ότι «ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο θα πρέπει να καταθέσει έναν οδικό χάρτη με τους κυβερνητικούς στόχους. Από την εφαρμογή του θα δούμε στα μέσα της κυβερνητικής θητείας αν έχει νόημα για μας μια συμμετοχή σε αυτή τη κυβέρνηση».

Υπό πίεση και η Άγκελα Μέρκελ

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά παραμένει ακόμα ανοιχτό αν θα συνεχιστεί η συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων, μιας και η διασφάλιση πλειοψηφίας των δύο κομμάτων στην τοπική βουλή του Βισμπάντεν είναι ακόμα αμφίρροπη. Από την πλευρά της η γγ. του CDU Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ έκανε λόγο στο Βερολίνο για «επώδυνο εκλογικό αποτέλεσμα για τους Συντηρητικούς» προσθέτοντας ότι στον νυν χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό ενδέχεται να δοθεί η ευκαιρία να συγκυβερνήσει ξανά με τους Πρασίνους. Τα προγνωστικά είναι ωστόσο οριακά και δεν αποκλείεται μια ανατροπή μέσα στις επόμενες ώρες.

Σε περίπτωση που οι Χριστιανοδημοκράτες χάσουν την Έσση, τότε η Άγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει πλέον μεγαλύτερες δυσκολίες να επανεκλεγεί πανηγυρικά για μια ακόμα φορά πρόεδρος του κόμματος στο συνέδριο του CDU το Δεκέμβριο.

Ας σημειωθεί πάντως ότι το σενάριο πρόωρων εκλογών στη Γερμανία δεν συμφέρει ούτε τους Συντηρητικούς, αλλά ούτε και τους Σοσιαλδημοκράτες. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid για την κυριακάτικη Bild δείχνει ότι οι συντηρητικοί αγγίζουν το 24% στην πρόθεση ψήφου, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες έρχονται τέταρτο κόμμα με 15%, μετά τους Πράσινους και την Εναλλακτική για τη Γερμανία.

DPA, ZDF / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ