Καθοριστική ημέρα για την ιταλική κυβέρνηση, η οποία καλείται σήμερα το βράδυ να εγκρίνει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Στο επίκεντρο βρίσκεται το βασικό εισόδημα των 800 ευρώ.Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό τύπο, το έλλειμμα στην Ιταλία αναμένεται να κυμανθεί στο 2,4% του ΑΕΠ. Πρόκειται για αίτημα των Πέντε Αστέρων και όπως φαίνεται υπάρχει θετική διάθεση και από την Λέγκα.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, θα ήθελε ένα ποσοστό πολύ χαμηλότερο γύρω στο 1,6% ώστε να αποφευχθεί η άνοδος του σπρεντ αλλά και για να εξασφαλισθεί, όπως τόνισε, ότι θα μπορέσει να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ιταλίας και να μην κινδυνεύσουν οι αποταμιεύσεις.

Στα 800 ευρώ «εισόδημα του πολίτη»

Τα Πέντε Αστέρια από την πλευρά τους επιμένουν ότι μέχρι τον επόμενο Μάρτιο πρέπει να αρχίσει η καταβολή του «εισοδήματος του πολίτη» με σχεδόν 800 ευρώ τον μήνα σε άνεργους και συνταξιούχους. Έστω και αν δεν έχει γίνει οριστικά σαφές αν θα δοθεί μόνον σε Ιταλούς πολίτες ή και σε μετανάστες με άδεια παραμονής.

Η Λέγκα θέλει επίσης να μειωθούν σημαντικά οι φόροι, αρχίζοντας από τις επιχειρήσεις, με διεύρυνση του μέτρου στη συνέχεια και για φυσικά πρόσωπα. Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σήμερα το βράδυ στο υπουργικό συμβούλιο εκτός αν την τελευταία στιγμή αποφασιστεί αναβολή λόγω μη συμφωνίας.

Πώς θα αντιδράσουν οι Βρυξέλλες;

Από την μία πλευρά θα πρέπει να δούμε αν ο τεχνοκράτης υπουργός Οικονομικών, Τρία, θα παραμείνει στην θέση του. Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, δηλώνει επισήμως ότι «δεν υπάρχει κανένα αίτημα να παραιτηθεί ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών» αλλά προσθέτει με νόημα ότι «το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα πρέπει να λειτουργήσει υπέρ του ιταλικού λαού».

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να διαπιστωθεί με ποιον τρόπο θα αντιδράσουν οι Βρυξέλλες αλλά και οι αγορές στην πιθανή πλέον αύξηση του ιταλικού ελλείμματος. Διότι μπορεί να πρόκειται για στρατηγική παρόμοια με εκείνη της Γαλλίας, αλλά η Ιταλία έχει πλέον χρόνια πρόβλημα με τη διαχείριση του δημόσιου χρέους της.

Aθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ