Μετά τη Uniper και ανατολικογερμανική VNG τίθεται σε καθεστώς κρατικής ενίσχυσης. Αιτία το υπέργκο κόστος φυσικού αερίου και οι σημαντικές οικονομικές απώλειες των τελευταίων μηνών.Οι εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο στη Γερμανία συνεχίζουν να είναι καταιγιστικές. Παρά τις διαβεβαιώσεις για επαρκή αποθέματα φυσικού αερίουκαι διασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας της Γερμανίας για τον χειμώνα, αστάθεια παρατηρείται στην αγορά ενέργειας.

Έτσι μετά την Uniper με έδρα το Ντίσελντορφ, κολοσσό και βασικό προμηθευτή ρωσικού φυσικού αερίου για τη Γερμανία, και η VNG, τρίτος κατά σειρά εισαγωγέας φυσικού αερίου στη Γερμανία με έδρα τη Λειψία κατέθεσε σήμερα αίτημα υπαγωγής σε καθεστώς κρατικής στήριξης, το οποίο έγινε ήδη δεκτό από τη γερμανική κυβέρνηση. Στη σχετική ανακοίνωση προέβη μέσα στο απόγευμα της Παρασκευής ο υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Το φυσικό αέριο σπάνια πρώτη ύλη

Η VNG, η οποία μέχρι το 2021 ήταν μια απολύτως υγιής επιχείρηση ενέργειας, σημείωσε απώλειες γύρω στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Το φυσικό αέριο, σύμφωνα με την εταιρεία, θεωρείται έκτοτε σπάνια πρώτη ύλη και ειδικά μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων η τιμή του έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη μειωμένη εδώ και μήνες ροή ρωσικού φυσικού και το κλείσιμο επ’ αόριστον του αγωγού Nord Stream 1 στη Βαλτική δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.

Η δε γερμανική κυβέρνηση έσπευσε να πει «ναι» και στην VNG εξαιτίας της κρισιμότητας και αυτού του παρόχου για την ενεργειακή ασφάλεια στη Γερμανία. Πρόκειται λοιπόν για άλλη εταιρεία ενέργειας – κλειδί διότι τροφοδοτεί περίπου 400 δημόσιες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού αλλά και τη γερμανική βιομηχανία με φυσικό αέριο.

Γιατί δεν ζήτησε 1 δις ως θυγατρική από την επικερδή EnBW;

Παραμένει όμως ένα ερώτημα ανοιχτό. Γιατί η VNG προσέφυγε για βοήθεια στο κράτος και όχι στην επικερδή μητρική εταιρεία EnBW με έδρα την Καρλσρούη; Πρόκειται για έναν ενεργειακό κολοσσό που ήδη καταγράφει υπερκέρδη χάρη στις υψηλές τιμές ενέργειας που επικρατούν στην αγορά.

Ωστόσο η EnBW ήδη προ ημερών είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί έτσι απλά «με ένα τηλεφώνημα» να μεταφέρει στα ταμεία της θυγατρικής της που κινδυνεύει ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Η διαδικασία θα ήταν πολύπλοκή και χρονοβόρα, θα απαιτούνταν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, εκτιμά η EnBW, τόσο της ίδιας ως πλειοψηφικού εταίρου όσο και των υπόλοιπων γερμανικών δήμων που κατέχουν μετοχές της EnBW.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ