Τον περασμένο Απρίλιο με πρωτοβουλία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ξεκίνησαν εκδηλώσεις για τις δεντρώδεις καλλιέργειες με την πρώτη να πραγματοποιείται, με μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον από ομογενείς κυρίως της Γερμανίας στην Οιχαλία. Την ερχόμενη Τρίτη πραγματοποιείται μεγάλη εκδήλωση στη Λάρισα και στο ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Το μόνο για την Ελλάδα, Θεσμοθετημένο και με ISO 9001, Εργαστήριο “Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων” HortLab του ΤΕΙ/Θεσσαλίας, διοργανώνει την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου και από τις 11.00 το πρωί, ανοιχτή Ημερίδα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας στην Λάρισα, για την Σύγχρονη Καλλιέργεια των Ξηρών Καρπών.

“Ποια είναι σήμερα η κατάσταση της καλλιέργειας των ξηρών καρπών στην χώρα μας, αλλά και παγκόσμια; Μπορούν άραγε οι δενδροκομικές καλλιέργειες των ξηρών καρπών να κάνουν την πολυπόθητη αναδιάρθρωση των «εκτατικών» καλλιεργειών του Θεσσαλικού κάμπου, αλλά και όλης της ηπειρωτικής Ελλάδος; Με την τεχνογνωσία που διαθέτουμε σήμερα, μπορούν κι αυτές οι δενδροκομικές καλλιέργειες να διαχειριστούν μηχανικά, σαν «εκτατικές» καλλιέργειες”;

Απαντήσεις σε όλα αυτά, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων» (HortLab) του ΤΕΙ Θεσσαλίας Δρ. Αλέξανδρο Παπαχατζή, Καθηγητή Δενδροκομίας, θα δώσουν κορυφαίοι πανεπιστημιακοί καθηγητές που θα επεξηγήσουν όλα τα ερωτήματα.

Ποια θέματα θα αναπτυχθούν

Τα κυριότερα σύγχρονα και πρωτότυπα θέματα που θα παρουσιαστούν, θα είναι:

-Το νέο “Υπέρπυκνο Σύστημα Αμυγδαλιάς” με πλήρη Μηχανική Συγκομιδή σε χαμηλά σχήματα και με αποδόσεις ακόμη και 350 κιλά ανά στρέμμα, από το δεύτερο έτος! Περιγραφή των νέων αυτογόνιμων ποικιλιών από το μεγαλύτερο Ισπανικό Κέντρο Ερευνών CITA.

-Η Καρυδιά με ποικιλίες Καλιφόρνιας. Πως θα προφυλαχτούμε από το ανεξέλεγκτο Φυτωριακό υλικό. Οι νέοι τρόποι εμβολιασμού των δέντρων καρυδιάς και τα σύγχρονα σχήματα διαμόρφωσης για να έχουμε πυκνές φυτεύσεις και αυξημένες παραγωγές.

-Η Φουντουκιά εμβολιασμένη σε δενδρώδη υποκείμενα για μονόκορμα δέντρα και Μηχανική Συγκομιδή. Οι κυριότερες ποικιλίες.

-Η Φιστικιά Αιγίνης, για τις πιο άνυδρες περιοχές. Επιλογή μεταξύ των δύο ποικιλιών, της «Νυχάτης» και της «Ποντίκη», όπως και του κατάλληλου ανθεκτικού Υποκειμένου.

-Τα σύγχρονα «εργαλεία» χρηματοδότησης αυτών των καλλιεργειών, μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).

-Πως μπορούμε με τα κατάλληλα σκευάσματα, να επέμβουμε στην ορμονική ισορροπία των δέντρων και να πετύχουμε σταθερές αυξημένες παραγωγές και αντοχή στα διάφορα καιρικά στρες.

Κοντά επίσης θα είναι έμποροι γεωργικών φαρμάκων και αρδευτικών συστημάτων, που θα απαντήσουν σε διάφορα επιμέρους φυτοπροστατευτικά και θρεπτικά προβλήματα των καλλιεργειών, καθώς και για τους σύγχρονους τρόπους άρδευσης τους.

Στον εξωτερικό χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση με «αγροτικά αυτοκίνητα» της NISSAN Σφακιανάκης και έκθεση με σύγχρονα Ψεκαστικά μηχανήματα.

Η Ημερίδα βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της ΠΕΔ Θεσσαλίας, της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ΕΕΕΟ), του ΤΕΙ Θεσσαλίας, του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας (ΚΤΕ) Θεσσαλίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ).

Με το βλέμμα στραμμένο στη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας και τυποποίησης ξηρών καρπών στην περιοχή της Οιχαλίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση άνευ προηγουμένου πολιτών από την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο, η Εκδήλωση – Παρουσίαση με θέμα «Δενδρώδεις Καλλιέργειες Ξηρών Καρπών», ευκαιρίες και προοπτικές που παρουσιάζονται στην ευρύτερη περιοχή. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  στις 18 Απριλίου στο Δημαρχείο Οιχαλίας.

Ο  Δρ Αλέξανδρος Παπαχατζής

Η παρουσίαση από τον κ. Παπαχατζή ξεκίνησε από τη φιλοσοφία του Εργαστηρίου «Δενδροκηπευτικών και  Εδαφικών Πόρων», για να προσθέσει:

«Ενδεικτικά θα μπορούσα να αναφέρω και να ξεκινήσω απ’ αυτήν, λόγω της σπουδαιότητας της και του υψηλού εγγυημένου εισοδήματος της, είναι η καλλιέργεια της «Καρυδιάς με ποικιλίες Καλιφόρνιας». Από την δεκαετία του 1980, είχαμε αρχίσει τις πρώτες προσπάθειες διάδοσης της καλλιέργειας, που τελικά επιβραβευτήκαν με επιτυχία και που ακόμη και σήμερα παράγουν και δίνουν εισόδημα. Σίγουρες καλλιέργειες είναι όλες αυτές των ξηρών καρπών, όπως της Αμυγδαλιάς, της Φιστικιάς Αιγίνης, αλλά κι αυτή της Καστανιάς αλλά, πρόσθεσε, για τις ημιορεινές και ορεινές περιοχές της χώρας μας.

Κάτι «επαναστατικό» και καινούργιο τόσο για την χώρα μας αλλά και την περιοχή που αναλύουμε, είπε ο κ. Παπαχατζής στη συνέχεια, και που θα ενδιέφερε πάρα πολύ την ευρύτερη περιοχή, είναι η «Μηχανική Καλλιέργεια της Φουντουκιάς»! Δηλαδή, εξήγησε, να ξανα-καλλιεργήσουμε Φουντουκιές, όχι όμως με την θαμνώδη μορφή που ξέραμε, αλλά με κορμό, ώστε να μπορεί να γίνει πλήρης μηχανική συγκομιδή με δονητές! Το εργαστήριο μας, δεν παρέλειψε να τονίσει, θα είναι σε θέση, σε ένα χρόνο να προτείνει με 100% υπευθυνότητα, την χρήση ειδικών υποκειμένων (το κάτω μέρος του δέντρου) Φουντουκιάς δενδρώδους μορφής, που θα σχηματίζουν κορμό, πάνω στα οποία θα εμβολιάζονται οι γνωστές, αλλά και καινούργιες ενδιαφέρουσες ποικιλίες, ούτως ώστε να μπορεί να πιάσει ο δονητής για την συγκομιδή. Τι γίνεται με τα επονομαζόμενα “super foods”, όπως τα ιπποφαή, γκότζι μπέρι, μύρτιλα, αρώνιες κ.ά;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ