Τον κίνδυνο να ανασταλεί η λειτουργία των Παιδικών Χωριών SOS, εξαιτίας Υπουργικής Απόφασης, επισημαίνουν οι υπεύθυνοι των Μονάδων Προστασίας Παιδιών Ι.Δ.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Καμπανάκι» χτυπούν οι υπεύθυνοι των Παιδικών Χωριών SOS στην Ελλάδα, καθώς υπάρχει άμεσος κίνδυνος να ανασταλεί η λειτουργία τους.
Όπως σημειώνουν,η συνέχιση της λειτουργίας των Παιδικών Χωριών SOS, βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας Υπουργικής Απόφασης, που δημοσιεύθηκε στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου σε σχετικό ΦΕΚ, με το οποίο αναθεωρείται, με καθυστέρηση είκοσι ετών, ο τρόπος ίδρυσης και οργάνωσης των Μονάδων Προστασίας Παιδιών (Ιδιωτικού Δικαίου) και συγχρόνως τίθενται νέες προϋποθέσεις για τα ήδη λειτουργούντα κοινωνικά προγράμματα.paidika xoria

Στην ανακοίνωσή τους επισημαίνεται, μεταξύ άλλων:

«Μετά την παγκόσμια πρωτοτυπία να φορολογούνται στην χώρα μας τα Κοινωφελή Ιδρύματα και Σωματεία, με τη νέα Υπουργική Απόφαση καταργείται στην πράξη η λειτουργία στην χώρα μας των ήδη υπαρχόντων Παιδικών Χωριών SOS – και φυσικά κάνει απαγορευτική την δημιουργία νέων – εφόσον στις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης δεν συμπεριλαμβάνεται καμιά διάταξη, που να διέπεται από την αντίληψη, πως πρέπει «κάθε παιδί να μεγαλώνει σε μία οικογένεια, σε ένα σπίτι, με τα φυσικά του αδέλφια».
Συγκεκριμένα η Υπουργική Απόφαση υποχρεώνει τον διαχωρισμό ανά ηλικίες των παιδιών σε διαφορετικά κτήρια και αφαιρείται η δυνατότητα στα φυσικά αδέλφια να μεγαλώνουν στον ίδιο χώρο όπως γίνεται στις οικογένειες των Παιδικών Χωριών SOS.
Βάσει της Απόφασης αυτής, οι χωροταξικές και κτηριολογικές προδιαγραφές που απαιτούνται, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με βασική θέση της παιδαγωγικής μας αντίληψης και πρακτικής που επικρατούν στην Ευρώπη για την απο-ιδρυματοποίηση.
Παρά το γεγονός ότι τα Παιδικά Χωριά SOS ανταποκρίθηκαν από την πρώτη στιγμή στο κάλεσμα της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους –ειδικά σε ότι αφορά τις ποιοτικές προδιαγραφές λειτουργίας – καμία από αυτές δεν συμπεριελήφθη στη σχετική απόφαση.
Τα Παιδικά Χωριά SOS ζητούν διάλογο και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, όχι μόνο για να αλλάξει η σχετική Υπουργική Απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη τον σεβασμό του δικαιώματος των παιδιών να μεγαλώσουν σε ένα οικογενειακό και όχι ιδρυματικό περιβάλλον, αλλά και να συμπεριληφθούν ποιοτικές προδιαγραφές για την πιστοποίηση και την εν γένει λειτουργία όλων των φορέων παιδικής προστασίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ