OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στις 10 Ιουνίου, η documenta 14 εγκαινιάζει την έκθεσή της στο Κάσελ. Εκτείνεται σε όλη την πόλη, σε περισσότερα από 30 διαφορετικά σημεία, δημόσιους φορείς, πλατείες, κινηματογράφους και πανεπιστημιακά κτίρια, όπου περισσότεροι από  160 καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο θα δείξουν έργα τους που δημιουργήθηκαν ειδικά για την documenta 14.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Adam Szymczyk προτείνει στους επισκέπτες της documenta 14 στο Κάσελ να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη διαδρομή. Η διαδρομή αυτή ξεκινάει από τον Πρώην Υπόγειο Σιδηροδρομικό Σταθμό (KulturBahnhof) και εκτείνεται προς την περιοχή του Νόρντσταντ μέσω της πλατείας Friedrichsplatz, συνεχίζοντας νότια προς το Torwache, την ημιτελή πύλη της πόλης.

Οι κύριοι εκθεσιακοί χώροι θα είναι ανοιχτοί από τις 10 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Τα εισιτήρια διατίθενται διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας της documenta 14 και μετά τις 10 Ιουνίου από τα καταστήματα της documenta 14 στα σημεία Friedrichsplatz, documenta Halle, Neue Galerie, και Neue Neue Galerie.
Πληροφοριακό υλικό σχετικά με την documenta 14 και το καθημερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων διατίθεται στα Κέντρα Τύπου και Πληροφοριών στην οδό Μουρούζη 16 στην Αθήνα και Friedrichsplatz 4 στο Κάσελ, αλλά και μέσω της εφημερίδας της documenta 14, με τίτλο Public Paper, η οποία διανέμεται δωρεάν σε όλους τους εκθεσιακούς χώρους.

Η έκθεση της documenta 14 στην Αθήνα άνοιξε στις 8 Απριλίου και θα διαρκέσει έως τις 16 Ιουλίου 2017.

 

Η Συλλογή του ΕΜΣΤ  Fridericianum, Κάσελ, 10 Ιουνίου- 17 Σεπτεμβρίου 2017

Επιμέλεια: Κατερίνα Κοσκινά

Βοηθοί Επιμελητές: Τίνα Πανδή, Σταμάτης Σχιζάκης

 

Καθώς η documenta 14 συνεχίζει το ταξίδι της στην Αθήνα, έχοντας το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (EMΣT) ως τον κυρίως εκθεσιακό της χώρο, ένα σημαντικό μέρος της συλλογής του ΕΜΣΤ ταξιδεύει στην Γερμανία, για να γίνει μέρος του προγράμματος της documenta 14 στο Κάσελ (10/6-17/9/17). Η έκθεση ΑΝΤΙΔΩΡΟΝ. Η Συλλογή του ΕΜΣΤ θα καταλάβει ολόκληρο το εμβληματικό κτήριο του Fridericianum. Συμμετέχουν 82 καλλιτέχνες, παρουσιάζονται 180 έργα και την επιμελείται η Διευθύντρια του ΕΜΣΤ, κυρία Κατερίνα Κοσκινά με την υποστήριξη των κ.κ Σταμάτη Σχιζάκη και Τίνας Πανδή, Βοηθών Επιμελητών και της Ηρώς Νικολακέα στον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό. Η έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο της σειράς Το ΕΜΣΤ στον Κόσμο.

Η έκθεση στο Fridericianum σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του ΕΜΣΤ παρουσιάζεται εκτός Ελλάδας, μέσω μιας διττής μετατόπισης που καθιστά τη στέγη του ΕΜΣΤ, έναν από τους κύριους εκθεσιακούς χώρους της documenta 14 στην Αθήνα, και το Fridericianum, παραδοσιακά τον κεντρικό εκθεσιακό χώρο για κάθε documenta, προσωρινή στέγη της συλλογής EMΣT.

Το ΕΜΣΤ άρχισε να δημιουργεί τη συλλογή του το 2000. Σήμερα περιλαμβάνει περισσότερα από 1.100 έργα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών από το 1960 και εξής. Η έκθεση ΑΝΤΙΔΩΡΟΝ. Η Συλλογή του ΕΜΣΤ είναι μια προσαρμοσμένη εκδοχή της μουσειολογικής μελέτης που εκπονήθηκε για να εφαρμοστεί στους χώρους του ΕΜΣΤ. Η έκθεση στο Fridericianum στο Κάσελ, τη γενέτειρα της documenta και το πρώτο δημόσιο μουσείο στην Ευρώπη, πραγματεύεται θέματα όπως η διέλευση συνόρων, η διασπορά, ο νόστος, οι διαπολιτισμικές ανταλλαγές, η υπαρξιακή αναζήτηση, η μυθολογία, η ατομική και συλλογική μνήμη. Επιπροσθέτως, η βραχύβια ιστορία του Fridericianum ως το πρώτο κοινοβουλευτικό κτήριο της Γερμανίας το καθιστά τον καταλληλότερο χώρο για την προβολή των έργων πολλών καλλιτεχνών, που σχετίζονται με την ταραγμένη μεταπολεμική περίοδο και τις επακόλουθες δεκαετίες πολιτικής αναταραχής και επαναστατικής μεταμόρφωσης της κοινωνίας.

Ενώ η παρουσίαση της συλλογής διατηρεί το διεθνές εύρος της, τονίζει επίσης την παρουσία πρωτοπόρων Ελλήνων καλλιτεχνών, επανεξετάζοντας και αναδεικνύοντας την εθνική και διεθνή τους πορεία.

Ο τίτλος εκφράζει τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των δύο θεσμών, της documenta 14 και του ΕΜΣΤ, ανεξαρτήτως των διαφορετικών δεσμεύσεών τους και σκοπών, κατά τον διάλογο και την επανερμηνεία ουσιωδών ζητημάτων και καλλιτεχνικών ιδιωμάτων. Πραγματεύεται έννοιες όπως της συναλλαγής, του δανείου, του μοιράσματος και της προσφοράς Αντίδωρου  (κυριολεκτικά η ανταπόδοση κάποιου για δώρο που του έχουν κάνει) ή Αντιδάνειου (η επιστροφή ενός γλωσσικού, πολιτισμικού ή οικονομικού δανείου). Το πρόθεμα «αντι-» στον τίτλο αποκαλύπτει μια σαφή θέση και συνεπώς μια άποψη, η οποία δεν σημαίνει απαραιτήτως αντίθεση, αλλά εκκινεί από διαφορετική αφετηρία προκειμένου να επικοινωνήσει, να συζητήσει, να συγκλίνει, να γεφυρώσει και να αποδεχτεί τη θέση των άλλων.

Μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, το Fridericianum στο Κάσελ γίνεται το σπίτι του ΕΜΣΤ στη Γερμανία, και ΑΝΤΙΔΩΡΟΝ, ένα δώρο σε αντάλλαγμα, συμβολίζοντας τα κοινά οφέλη αυτής της συνεργασίας.

 

ΛΙΣΤΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΓΓΕΛΙΔΑΚΗΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΑΚΡΙΘΑΚΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΗΘΕΙΝΟΣ
ΤΖΑΝΙΝ ΑΝΤΟΝΙ
ΣΤΗΒΕΝ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
ΕΥΓΕΝΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΡΓΙΑΝΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΩΤΣΟΣ
ΚΩΣΤΗΣ ΒΕΛΩΝΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΜΠΙΛ ΒΙΟΛΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΝΤΙΚΟΣ) ΒΥΖΑΝΤΙΟΣ
ΚΑΡΛΟΣ ΓΚΑΡΑΪΚΟΑ
ΚΕΝΤΕΛ ΓΚIΡΣ
ΔΑΝΙΗΛ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΙΒΑΣ
ΧΑΡΙΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ
ΚΟΚΕΝ ΕΡΓΚΟΥΝ
ΕΙΡΗΝΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
ΕΜΙΛΙ ΖΑΣΙΡ
ΘΟΔΩΡΟΣ, γλύπτης
ΒΛΑΣΗΣ ΚΑΝΙΑΡΗΣ
ΓΚΙΟΥΛΣΟΥΝ ΚΑΡΑΜΟΥΣΤΑΦΑ
ΝΙΚΟΣ ΚΕΣΣΑΝΛΗΣ
ΠΙΟΤΡ ΚΟΒΑΛΣΚΙ
ΓΙΟΖΕΦ ΚΟΣΟΥΤ
ΚΙΜΣΟΥΤΖΑ
ΠΑΝΟΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΝΕΛΛΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΖΟΓΚΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΠΠΑΣ
ΑΝΖ ΛΕΤΣΙΑ
ΜΑΡΙΑ ΛΟΪΖΙΔΟΥ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΛΗΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΛOΓΟΘΕΤΗΣ
ΝΤΑΝΙ ΜΑΤΕΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΣ
ΜΠΕΡΤΙΓ ΜΠΑΚ
ΛΙΝΤΑ ΜΠΕΝΓΛΙΣ
ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΑΟΥΕΡΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΣΗΣ
ΧΡΟΝΗΣ ΜΠΟΤΣΟΓΛΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΕΑΣ
ΑΝΤΑΜ ΜΠΡΟΥΜΠΕΡΓΚ ΚΑΙ ΟΛΙΒΕΡ ΣΑΝΑΡΙΝ
ΝΙΚΟΣ ΝΑΥΡΙΔΗΣ
ΜΠΙΑ ΝΤΑΒΟΥ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΞΑΓΟΡΑΡΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΕΝΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΑΙΜΙΛΙΑ ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ
ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΗΛΙΑΚΗΣ
ΝΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΡΕΝΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
ΝΑΥΣΙΚΑ ΠΑΣΤΡΑ
ΠΑΥΛΟΣ
ΠΕΝΤΡΟ ΚΑΜΠΡΙΤΑ ΡΕΪΣ
ΓΟΥΑΛΙΝΤ ΡΑΑΝΤ
ΟΛΙΒΕΡ ΡΕΣΛΕΡ
ΛΟΥΚΑΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ
ΑΛΑΝ ΣΕΚΟΥΛΑ
ΑΣΠΑ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΥΛΑΚΟΣ
ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΣΟΥΛΟΥ
ΤΑΚΙΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΟΤΣΙΚΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΚΛΗΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΒΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΑΪΤΑΚΗΣ
ΓΙΑΝ ΦΑΜΠΡ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΧΑΝΔΡΗΣ
ΤΖΟΑΝΑ ΧΑΤΖΗΘΩΜΑΣ  ΚΑΙ ΖΟΡΕΪΓΕ ΧΑΛΙΛ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ
ΜΟΝΑ ΧΑΤΟΥΜ
ΓΚΑΡΙ ΧΙΛ
ΧΡΥΣΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΨΥΧΟΠΑΙΔΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΨΥΧΟΥΛΗΣ

 

ΕΜΣΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ