-Το 2017 η χρηματοδότηση αυτή ανήλθε μόλις στα 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ!

Κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ μειώθηκε η χρηματοδότηση της ποντοπόρου ναυτιλίας από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα τελευταία επτά χρόνια. Το 2010 ξεπερνούσε τα 18 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2017 ανήλθε μόλις στα 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ!
Αυτό αποκάλυψε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.
Βέβαια, έσπευσε να τονίσει, ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όλης της Ευρώπης ακολούθησαν την ίδια πολιτική, όσον αναφορά την ναυτιλία. Κενό, το οποίο κάλυψαν με άλλες μορφές χρηματοδότησης οι ναυτιλιακές εταιρείες, καθώς και τράπεζες της
Άπω Ανατολής.
Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ακόμη, ότι την χρονική περίοδο από το 2002 έως το 2014, τα έσοδα από ναυτιλιακές υπηρεσίες αντιστοιχούσαν κατά μέσον όρο στο 44% των συνολικών εισπράξεων από υπηρεσίες, ενώ αντιστάθμισαν το 43% του εμπορικού ελλείμματος της Ελλάδας. Λόγω, όμως, των κεφαλαιακών περιορισμών από το 2015, αλλά και της άσχημης εικόνας της ναυλαγοράς, σημειώθηκε πτώση στους συγκεκριμένους αριθμούς.

Το 2016 οι εισπράξεις από υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών κάλυψαν το 35% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και αντιστοιχούσαν στο 29% του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών!

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το 2016 οι εισπράξεις από υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών να περιοριστούν σχεδόν στο μισό, στο 23% των συνολικών εισπράξεων του ισοζυγίου υπηρεσιών, ενώ κάλυψαν το 35% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Οι καθαρές εισπράξεις, στις οποίες δεν υπολογίζονται οι πληρωμές, αντιστοιχούσαν το 2016 στο 29% του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών.
Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πάντως αισιόδοξος, ότι το κλίμα μπορεί να αντιστραφεί.
Τόνισε, επίσης, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι
ανακεφαλαιοποιημένο και προσέθεσε, ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την μερική άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Μάλιστα, όπως είπε, κάποια από αυτά είναι στοχευμένα προς τον κλάδο της ναυτιλίας,
Από την πλευρά της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, αφού για να αντιστραφεί το κλίμα, οι Έλληνες πλοιοκτήτες υποστηρίζουν και θέλουν να γίνει μια σειρά αλλαγών στο τραπεζικό σύστημα σε διάφορα ζητήματα, μεταξύ
των οποίων και στους κεφαλαιακούς περιορισμούς.