-Μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μικρότερο από 30.000 ευρώ, αφού το 35% αυτών είχε πτώση των πωλήσεών τους σε ποσοστό άνω του 40%!
Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου
Αποκαλυπτική είναι η έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), σύμφωνα με την οποία, οι χειμερινές εκπτώσεις δεν στάθηκαν ικανές να σταματήσουν την ελεύθερη πτώση της κατανάλωσης στο εγχώριο λιανεμπόριο. Παρά τις γενναίες προσφορές, οι καταναλωτές προτίμησαν να αποφύγουν τις δαπάνες και να εξοικονομήσουν χρήματα. Όπως δείχνει η ερευνα αυτή, ο τζίρος στην διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων υποχώρησε μεσοσταθμικά κατά 20%, με το 83% των επιχειρηματιών να δηλώνει, ότι ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Αναλυτικότερα, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις πραγματοποίησαν χαμηλότερες πωλήσεις άνω του 40%, σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ περίπου μία στις πέντε είχαν μείωση στις πωλήσεις, είτε μεταξύ 31% και 40%, είτε μεταξύ 21% και 30%. Μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μικρότερο από 30.000 ευρώ, αφού το 35% αυτών είχε πτώση των πωλήσεων άνω του 40%.
Ο Φεβρουάριος έδειξε την μεγαλύτερη κόπωση από πλευράς επισκεψιμότητας και ενδιαφέροντος καταναλωτών, σε σύγκριση με πέρυσι!
Και όλα αυτά, την στιγμή, που μία στις δύο επιχειρήσεις, στο σύνολο του δείγματος, επέλεξε να διαμορφώσει το ποσοστό των εκπτώσεων μεταξύ 21% και 40%, μία στις τέσσερις μεταξύ 41% και 50%, δύο στις δέκα μικρότερη του 20% και μία στις δέκα πραγματοποίησε εκπτώσεις μεγαλύτερες από 50%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕΜΥ, η άποψη της πλειονότητας των επιχειρηματιών, για το ποιά ήταν η καλύτερη περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, είναι, πως το πρώτο δεκαπενθήμερο της εκπτωτικής περιόδου παρουσιάστηκαν τα καλύτερα αποτελέσματα. Δηλαδή, καλύτερη υπήρξε για τους επιχειρηματίες η περίοδος από την έναρξή των εκπτώσεων, στις 9 Ιανουαρίου, ενώ η δεύτερη καλύτερη περίοδος ήταν η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου. Ο Φεβρουάριος έδειξε την μεγαλύτερη κόπωση από πλευράς επισκεψιμότητας και ενδιαφέροντος καταναλωτών, σε σύγκριση με πέρυσι. Επίσης, ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες δήλωσε, ότι δεν υπήρχε διαφορά, όσον αφορά στην αγοραστική κίνηση κατά την διάρκεια των περίπου 50 ημερών.
Το 83% των επιχειρηματιών, που άνοιξαν το κατάστημά τους την Κυριακή, δηλώνει, ότι η κίνηση αυτή επιβαρύνει το λειτουργικό τους κόστος!
Αναφορικά με τα καταστήματα, που άνοιξαν την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, το 48% των επιχειρηματιών πιστεύει, ότι το άνοιγμα του καταστήματος επηρέασε αρνητικά τον συνολικό τζίρο της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου, το 38%, ότι δεν τον επηρέασε και μόλις το 15% δηλώνει, ότι συνέτεινε θετικά, ενώ μόλις το 2% των επιχειρήσεων έχει προβεί σε πρόσληψη υπαλλήλου για να καλύψει την ανάγκη απασχόλησης προσωπικού για την λειτουργία του καταστήματος τις Κυριακές. Στο 31% έχει επεκταθεί το ωράριο εργασίας των ήδη υπαρχόντων υπαλλήλων και στο 67% ο ιδιοκτήτης έχει επωμιστεί προσωπικά την κάλυψη αυτής της ανάγκης.
Το 83% των επιχειρηματιών, που άνοιξαν το κατάστημά τους την Κυριακή, δηλώνει, ότι η κίνηση αυτή επιβαρύνει σε κάποιον βαθμό το λειτουργικό κόστος. Συγκεκριμένα, το 13% απάντησε πάρα πολύ, το 28% πολύ και το 43% λίγο. Περίπου δύο στους τρεις επιχειρηματίες δήλωσαν, ότι το γεγονός ότι ανοίγουν τις Κυριακές δεν έχει κανένα θετικό αντίκτυπο στην επισκεψιμότητα του καταστήματός τους.
Ωστόσο, πτώση κατεγραψαν και τον Δεκέμβριο οι λιανικές πωλήσεις, καθώς ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2016 σημείωσε μείωση 1,3%.
ΕΛΣΤΑΤ: Συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο η υποχώρηση, τόσο του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο, όσο και του όγκου!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο η υποχώρηση, τόσο του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο, όσο και του όγκου. Αυτό προκύπτει και από τα προσωρινά και διορθωμένα, ως προς τον αριθμό εργάσιμων ημερών τυπικού μήνα ίσης χρονικής διάρκειας, στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2016 σημείωσε μείωση 1,3%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2015, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2016, σημείωσε αύξηση κατά 18,6%.
Τον ίδιο μήνα, ο Γενικός Δείκτης Όγκου υποχώρησε κατά 1%, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2016 κατέγραψε άνοδο κατά 16,4%. Ο Εποχικά Διορθωμένος (ως προς την επίδραση εποχικών γεγονότων, π.χ. έναρξη σχολικής περιόδου, εορτές, τουριστική περίοδος κ.λπ.) Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών, κατά τον Δεκέμβριο του 2016, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2016, εμφάνισε πτώση κατά 1,2%. Αντίστοιχα, ο Εποχικά Διορθωμένος Γενικός Δείκτης Όγκου σημείωσε μείωση 1,8%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2016.