Έκθεση της UNAIDS, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας κατά του AIDS – Ενώ από την έναρξη της επιδημίας αυτής έχουν πεθάνει 35 εκατομμύρια άνθρωποι!

Κάθε 17 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος μολύνεται με τον ιό του HIV σε όλο τον κόσμο και από την έναρξη της επιδημίας αυτής, που χαρακτηρίστηκε ως μάστιγα του αιώνα, 35 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει.
Το AIDS, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στην δημοσιότητα η Υπηρεσία του ΟΗΕ για την ασθένεια αυτή (UNAIDS), με αφορμή την αυριανή παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου
Περίπου 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ιό HIV σε όλο τον κόσμο το 2016. Αυτό σημαίνει, ότι κατά μέσον όρο κάθε 17 δευτερόλεπτα καταγράφεται μια νέα μόλυνση ή 5.000 νέες μολύνσεις κάθε ημέρα.
Στους ενήλικες, ο αριθμός των νέων μολύνσεων παγκοσμίως μειώθηκε ελάχιστα τα τελευταία χρόνια: από 1,9 εκατομμύριο το 2010, σε 1,7 εκατομμύριο το 2016. Οι περισσότερες νέες μολύνσεις εξακολουθούν να καταγράφονται στην Αφρική, δηλαδή περίπου δύο στις τρεις.
Οι νέες μολύνσεις στα παιδιά μειώθηκαν σημαντικά, καθώς από το 2010 έχουν σχεδόν υποδιπλασιαστεί, περνώντας από τις 300.000, στις 160.00 το 2016.
Η μείωση αυτή οφείλεται στις εκστρατείες ελέγχου των εγκύων στην Αφρική αλλά και στην αντιρετροϊκή θεραπεία, που λαμβάνουν ώστε να μην μεταδίδεται η ασθένεια από τις μητέρες στα παιδιά.
Σχεδόν 36,7 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τον ιό του HIV σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του UNAIDS το 2016.
Ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε χρόνο, εξαιτίας του ρυθμού μετάδοσης του ιού, που παραμένει υψηλός, καθώς και εξαιτίας της μεγαλύτερης πρόσβασης σε αντιρετροϊκά φάρμακα στις πιο φτωχές χώρες.
Σήμερα 20,9 εκατομμύρια άνθρωποι –δηλαδή τρεις φορές περισσότεροι από το 2010– έχουν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία, η οποία, αν λαμβάνεται τακτικά, εμποδίζει την εμφάνιση του AIDS και μειώνει δραστικά τον κίνδυνο μόλυνσης.
Αποτέλεσμα είναι, οι θάνατοι, που συνδέονται με το AIDS να έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 50% από το απόγειό τους το 2005, που έφθασαν τα 1,9 εκατομμύρια, σε ένα εκατομμύριο το 2016!