OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Κέντρου Έρευνας, στο Μουσείο Τσιτσάνη η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών Ν. Τρικάλων, αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη των 353.000 νεκρών, πραγματοποίησε την κεντρική της εκδήλωση για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, την περασμένη Κυριακή.

Η κεντρική ομιλία με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου υπό το πρίσμα των σημερινών εξελίξεων», έγινε  από τον Δρ. Βασίλειο Θ. Μεϊχανετσίδη, Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μελέτης Γενοκτονιών. Στην εκδήλωση προβλήθηκε  οπτικοακουστικό υλικό με μαρτυρίες προσφύγων πρώτης γενιάς.

Παράλληλα, υπήρξε έκθεση ζωγραφικής μαθητών του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων, οι οποίοι και απήγγειλαν ποιήματά τους σχετικά με τον Πόντο.

Τέλος, ακούστηκαν  παραδοσιακά Ποντιακά τραγούδια από τη χορωδία της Ευξείνου Λέσχης. Λύρα, ο  Ηλίας Παναγιωτίδης  και υπεύθυνος χορωδίας, ο Κώστας Κυριαζίδης.

Ο κ. Αποστολίδης

Σύντομος αλλά περιεκτικός ήταν ο χαιρετισμός που απηύθυνε στην εκδήλωση ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων και Μικρασιατών Ν. Τρικάλων, κ. Κοσμάς Αποστολίδης,  ο οποίος αφού τόνισε ότι οι « Χαμένες Πατρίδες» είναι οι πατρογονικές εστίες, τα Κέντρα μιας ιστορίας αιώνων, τα μέρη όπου οι άνθρωποι γεννήθηκαν, μόχθησαν και δημιούργησαν, στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Και οι πατρίδες αυτές δεν ξεχάστηκαν!

Ο βίαιος ξεριζωμός και η βίαιη μεταφύτευσή τους, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, αποτελούν μία από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Είναι τουλάχιστον εκπληκτικό, το πώς οι άνθρωποι αυτοί, κάτω από δυσμενέστατες συνθήκες, όχι μόνο επιβίωσαν, αλλά αναδείχθηκαν στην πολιτική, στο εμπόριο, στα γράμματα και στις τέχνες. Ο Ποντιακός Ελληνισμός, ενσωματώθηκε, δεν αφομοιώθηκε.

Το έγκλημα που διαπράχθηκε σε βάρος του, δεν επιδέχεται παραγραφή, ούτε λήθη. Κάθε λαός έχει το δικαίωμα να απαιτεί την επίσημη αναγνώριση των εγκλημάτων και αδικιών, που διαπράχθηκαν σε βάρος του. Αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε σήμερα».

Στον σημερινό κόσμο

Αναφορά ο κ. Αποστολίδης έκανε και για τον κόσμο σήμερα, λέγοντας τα εξής:

«Σήμερα σ’ έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει, ελίσσεται και εξελίσσεται, όπου λεπτές ισορροπίες καθορίζουν ακόμη τις τύχες των «μικρών» λαών στην πολιτική σκακιέρα, το μέλημα της ανθρωπότητας και κάθε ευσυνείδητου ανθρώπου, είναι πρωταρχικά ένα: η διαφύλαξη του δικαιώματος σε μια αξιοπρεπή ζωή! Γιατί η συνέχεια της πολιτικής των βιαιοτήτων, σημαίνει καθημερινή δολοφονία της αξιοπρέπειας, της ανθρωπιάς και ουσιαστικά της ύπαρξής μας.

Η Τουρκία και το κεμαλικό καθεστώς – «το κακομαθημένο άτακτο παιδί» της ευρύτερης περιοχής – δεν υποχρεώθηκε ποτέ να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που διέπραξε και διαπράττει. Ως μόρφωμα, αποτελούσε και αποτελεί, όχι μόνο τον τρομοκράτη, αλλά και το φρένο και καταστροφέα των πολιτισμών. Η ανοχή και η ατιμωρησία, επιτρέπει στο ένοχο τουρκικό καθεστώς, να συνεχίζει την βία και την εξαφάνιση των ιχνών των εγκλημάτων του.

Η εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση, οφείλει να αναλογισθεί της ευθύνες της, να σταθεί με σεβασμό απέναντι στα θύματα της Γενοκτονίας και να προωθήσει την διεθνή αναγνώρισή της. Η αποκήρυξη της Γενοκτονίας και η δημόσια «συγνώμη» από το ένοχο τουρκικό καθεστώς, αποτελεί ηθικό όρο και υποχρέωση για οιαδήποτε «ελληνο-τουρκική» ή «ευρω-τουρκική» προσέγγιση. Η μη ικανοποίηση αυτής της προϋπόθεσης υποδηλώνει την πρόθεση της Τουρκίας να εφαρμόζει παρόμοιες τακτικές οποτεδήποτε το επιλέξει το καθεστώς της». Για να καταλήξει:

«Τέλος, θα ήθελα να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω για την παρουσία του στην εκδήλωσή μας, τον Δρ. Βασίλειο Μεϊχανετσίδη και επίσης τους μαθητές και καθηγητές του 3ου Γυμνασίου Τρικάλων, για την ουσιαστική συνεισφορά τους στην όλη διοργάνωση και φυσικά τον κ. Δήμαρχο Δημήτριο Παπαστεργίου και την Αντιπρόεδρο του Κέντρου έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη κα Βασιλένα Μητσιάδη, για την αμέριστη συμπαράστασή τους στον Σύλλογό μας».

Σήμερα, όλο και περισσότεροι γενοκτονολόγοι εκτιμούν, συγκλινουν και συμφωνών ότι οι σφαγές, οι εκτοπισμοί και οι άλλες πρακτικές εξόντωσης του ελληνικού πληθυσμού της οθωμανικής αυτοκρατορίας από το 1913-1923 αντιστοιχούν με τον ορισμό του Λέμκιν και του ΟΗΕ, ενώ και ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός κοινοβουλίων, εθνικών και τοπικών, προσωπικοτήτων και φορέων αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία των Ελλήνων της οθωμανικής αυτοκρατορίας ως σύγχρονη της αρμενικής και της ασσυριακής/αραμαϊκής.

Η κεντρική ομιλία με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου υπό το πρίσμα των σημερινών εξελίξεων», έγινε  από τον Δρ. Βασίλειο Θ. Μεϊχανετσίδη, Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μελέτης Γενοκτονιών, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

« Τι είναι λοιπόν γενοκτονία; Τόσο οι γενοκτονολόγοι όσο και οι νομικοί και οι ιστορικοί δίδουν εντίοτε διαφορετικές απαντήσεις. Εν πάση πειτπώσει, η ορθότερη είναι αυτή που δόθηκε από το Λέμκιν.  Για τον Λέμκιν, λοιπόν, το καθοριστικό στοιχείο της γενοκτονίας δεν είναι η φυσική καταστροφή ή οι μαζικές σφαγές αλλά “το συγκροτημένο σχέδιο διαφόρων πράξεων, που στόχο έχουν την καταστροφή των βασικών θεμελίων της ζωής-ύπαρξης των ομάδων αυτών με σκοπό τον εκμηδενισμό τους». Ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει επίσης, πως σήμερα, όλο και περισσότεροι γενοκτονολόγοι εκτιμούν, συγκλίνουν και συμφωνών ότι οι σφαγές, οι εκτοπισμοί και οι άλλες πρακτικές εξόντωσης του ελληνικού πληθυσμού της οθωμανικής αυτοκρατορίας από το 1913-1923 αντιστοιχούν με τον ορισμό του Λέμκιν και του ΟΗΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ