-«Η Τουρκία αμφισβητεί τον εθνικό εναέριο χώρο των δέκα μιλίων, ζητεί να μην κατατίθενται σχέδια πτήσης στο FIR Αθήνας, ζητεί από τα πλοία του ΝΑΤΟ να μην ελλιμενίζονται στα Δωδεκάνησα, που τα θεωρεί αποστρατικοποιημένα, ενώ επιμένει στις δικές της θέσεις για τις περιοχές έρευνας και διάσωσης, διεκδικώντας την ευθύνη στο μισό Αιγαίο».
– Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών: «Το κείμενο των 17 σημείων ουδέποτε έγινε αντικείμενο ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, διότι απερρίφθη, στο σύνολό του, από την ελληνική αντιπροσωπεία και τους λοιπούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αποκαλύπτει με δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», έγγραφο 17 σημείων, με το οποίο αμφισβητεί τα πάντα στο Αιγαίο, κατέθεσε στην στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ η Τουρκία. Το έγγραφο κατατέθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2016 και τα όσα περιέχει συνιστούν πρόκληση. Το θέμα, βεβαίως, δεν είναι, τι υποστηρίζουν οι Τούρκοι ,το οποίο είναι και γνωστό, αλλά, πως θα αντιδράσει το ΝΑΤΟ. Μέχρι στιγμής εξακολουθεί να τηρεί την γνωστή στάση του Πόντιου Πιλάτου, παριστάνοντας, ότι δεν ακούει, τα όσα παράλογα υποστηρίζει η Άγκυρα.
Στην συνάντηση που είχε ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης με τον Γερμανό Διοικητή της SNMG2, την Παρασκευή, έγινε σαφές, ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί οποιαδήποτε αλλαγή, σε όσα έχουν συμφωνηθεί . Μένει να δούμε, αν η πολιτική ηγεσία θα τηρήσει τις “κόκκινες γραμμές” σε πιέσεις, που πιθανότατα θα ασκηθούν από τις Βρυξέλλες.Over 10 NATO members oppose Syria war

«Η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά την ελληνικότητα των νησιών, γεγονός, που για πρώτη φορά εμπεριέχεται σε επίσημο έγγραφο, που κατατίθεται στο ΝΑΤΟ»

Το έγγραφο 17 σημείων, το οποίο αποκαλύπτει η «Καθημερινή», περιλαμβάνει άμεσα ή έμμεσα το σύνολο των διεκδικήσεων της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας .
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Τουρκία αμφισβητεί τον εθνικό εναέριο χώρο των δέκα μιλίων, ζητεί να μην κατατίθενται σχέδια πτήσης στο FIR Αθήνας, ζητεί από τα πλοία του ΝΑΤΟ να μην ελλιμενίζονται στα Δωδεκάνησα, που τα θεωρεί αποστρατικοποιημένα, ενώ επιμένει, φυσικά, στις δικές της θέσεις για τις περιοχές έρευνας και διάσωσης, διεκδικώντας την ευθύνη στο μισό Αιγαίο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά την ελληνικότητα των νησιών, γεγονός, που για πρώτη φορά εμπεριέχεται σε επίσημο έγγραφο, που κατατίθεται στο ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία απαιτεί από τη Συμμαχία να μην χρησιμοποιεί ονόματα νησιών “με τρόπο, ο οποίος θα δημιουργήσει αχρείαστο περισπασμό, ή μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια ή θα μπορούσε να ληφθεί ως προώθηση των εθνικών συμφερόντων”»

Όπως προκύπτει από το κείμενο, η Τουρκία, πέραν πάσης λογικής, απαιτεί να μην γίνεται λόγος για εναέριο χώρο του Αιγαίου, αλλά για «εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ».
Απαιτεί, επίσης, από τη Συμμαχία να μην χρησιμοποιεί ονόματα νησιών «με τρόπο, ο οποίος θα δημιουργήσει αχρείαστο περισπασμό, ή μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια ή θα μπορούσε να ληφθεί ως προώθηση των εθνικών συμφερόντων». Το δημοσίευμα αναφέρει, πως η συγκεκριμένη αναφορά έχει να κάνει με τα 16 μικρά νησιά, που οι Τούρκοι θεωρούν, πως δεν ανήκουν στην Ελλάδα και τους έχουν δώσει τουρκικά ονόματα (όπως αντί για Ίμια, Καρντάκ) και θεωρούν, ότι ανήκουν στην Τουρκία.
Επίσης, όπως προκύπτει από το έγγραφο, η Τουρκία δεν δέχεται να εισέρχονται οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε περιοχές έρευνας και διάσωσης, που θεωρεί (παράνομα) αρμοδιότητά της, τα εναέρια μέσα να μην υποβάλλουν σχέδια πτήσης και τα πλοία να κινούνται εκτός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας.

Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών: «Το κείμενο των 17 σημείων ουδέποτε έγινε αντικείμενο ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, διότι απερρίφθη, στο σύνολό του, από την ελληνική αντιπροσωπεία και τους λοιπούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ»

«Το κείμενο των 17 σημείων που κατέθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στο NATO, Ethem Buyukisik, στις 15.02.2016,ουδέποτε έγινε αντικείμενο ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, διότι απερρίφθη, στο σύνολό του, από την ελληνική αντιπροσωπεία και τους λοιπούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ» απαντά το Υπουργείο Εξωτερικών στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» και προσθέτει: «Διερωτάται, λοιπόν, εύλογα κανείς, για τις πηγές, τους στόχους και τους σκοπούς, που εξυπηρετεί η διαρροή τέτοιων εγγράφων στον Τύπο από κύκλους, που φιλοδοξούν να δράσουν υπονομευτικά στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος, την στιγμή, μάλιστα, που έχουν κερδηθεί σημαντικά σημεία κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ