(c) ellinikignomi.eu

-Υπεγράφησαν σημαντικές συμφωνίες και διακηρύξεις, που προάγουν τις ελληνορωσικές σχέσεις στον οικονομικό, εμπορικό, επιστημονικό, τεχνολογικό και πολιτιστικό τομέα.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Κατω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με χιλιάδες Αστυνομικούς και άνδρες των ειδικών δυνάμεων σε επιφυλακή, πραγματοποιείται η διήμερη επίσημη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης, η πρώτη ημέρα είναι αφιερωμένη στις επαφές του Ρώσου Προέδρου με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, ενώ την δεύτερη ημέρα ο κ. Πούτιν θα μεταβεί στο Άγιο Όρος για να συμμετάσχει στις εκεί επετειακές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 1000 χρόνων του ρωσικού μοναχισμού στο όρος Άθως, όπου έχει ήδη μεταβεί για τον σκοπό αυτό και ο Ρώσος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.
Την Παρασκευή, πρώτη ημέρα της επίσκεψης του Ρώσου ηγέτη στην Ελλάδα, ο κ. Πούτιν έφθασε στην Αθήνα, συνοδευόμενος από πολυμελή ρωσικη αντιπροσωπεία κυβερνητικών και οικονομικών παραγόντων, όπου είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Ο Ρώσος Πρόεδρος, μετά την συνάντηση, που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατευθύνθηκε πεζή στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον προϋπάντησε στο κεφαλόσκαλο ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

“Η αναβάθμιση των σχέσεών μας με την Ρωσία αποτελεί στρατηγική επιλογή”

Στον διάλογο, που είχαν μπροστά στις κάμερες, πριν ξεκινήσει η κατ’ ιδίαν συνεργασία τους, ο Αλέξης Τσίπρας καλοσώρισε τον Ρώσο Πρόεδρο, λέγοντας, ότι “η επίσκεψή σας επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των σχέσεών μας, καθώς και την αυστηρή βούλησή μας να αναβαθμιστούν αυτές”, για να προσθέσει στην συνέχεια: “Η αναβάθμιση των σχέσεών μας με την Ρωσία αποτελεί στρατηγική επιλογή”.
Παραδέχθηκε, ακόμη, ότι στην οικονομική συνεργασία “τα προβλήματα είναι πολλά και οι συγκυρίες, δύσκολες, αλλά υπάρχουν και καλές προοπτικές.
Ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Ρώσο Πρόεδρο, ανέφερε τα εξής: “Έρχεστε στην Ελλάδα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή, όπου γυρίζουμε σελίδα, σταματάει η αβεβαιότητα”. Ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ακόμη: “Μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν θετικά να ενισχύσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε ένα περιβάλλον σταθερότητας”.

“Να μεταμορφώσουμε τα καλά συναισθήματα και τις σχέσεις των δύο λαών σε απτά οικονομικά αποτελέσματα”

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στην συνέχεια, ότι τα πεδία συνεργασίας των δύο χωρών “δεν είναι μόνο η ενέργεια, αλλά είναι και οι νέες τεχνολογίες, οι μεταφορές, οι αμοιβαίες επενδύσεις”
“Να μεταμορφώσουμε τα καλά συναισθήματα και τις σχέσεις των δύο λαών σε απτά οικονομικά αποτελέσματα”, τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε στον Αλέξη Τσίπρα: “Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Συνεχίζουμε την σειρά συναντήσεων και διαβουλεύσεων στο υψηλότατο επίπεδο και αυτό γίνεται με φόντο το αφιερωματικό έτος πολιτισμού Ρωσίας-Ελλάδος”.
Σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών υπεγράφησαν μεταξύ των δύο πλευρών, μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών.

Υπεγράφησαν πολλές κοινές διακηρύξεις και συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών

Μεταξύ άλλων υπεγράφησαν η Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και η Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό, σχετικά με οικονομική συνεργασία.
Επιπλέον, υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ Υπουργείων, που αφορούν, ανάμεσα στα άλλα, στον αγροτικό τομέα, τον τομέα των υποδομών, τον τομέα της μετεωρολογίας, τον τομέα του τουρισμού, της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Επίσης, υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ρωσικών φορέων: Enterprise Greece – Invest in Russia, ΕΛΠΕ – Rosneft, Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας.

“Αιχμή της συζήτησής μας ήταν η αξιοποίηση επενδύσεων στους τομείς μεταφορών, λιμένων, μεταλλευτικής βιομηχανίας, φαρμακοβιομηχανίας, τουρισμού και οι συμπράξεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα και σε άλλους τομείς”

Για επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας, με αιχμή τις δυνατότητες επενδύσεων σε σειρά τομέων της ελληνικής οικονομίας, μίλησε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για διαχρονικές σχέσεις των δύο χωρών και για περαιτέρω προσέγγιση των δύο λαών.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε εκ νέου, ότι είναι στρατηγική επιλογή η ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με την Ρωσία και παρατήρησε, πως η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποιείται σε μια πολύ επιτυχή συγκυρία, που η χώρας μας, με την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αφήνει πίσω της την περίοδο της αβεβαιότητας και δημιουργεί προϋποθέσεις για ανάπτυξη.
“Αιχμή της συζήτησής μας ήταν η αξιοποίηση επενδύσεων στους τομείς μεταφορών, λιμένων, μεταλλευτικής βιομηχανίας, φαρμακοβιομηχανίας, τουρισμού και οι συμπράξεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα και σε άλλους τομείς”, είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

“Η αναβάθμιση του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του διαλόγου Ε.Ε.-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας”

“Στο πλαίσιο αυτό τονίσαμε την σημασία των μνημονίων, που υπεγράφησαν και την συμφωνία διαπεριφερειακής συνεργασίας”, τόνισε επίσης ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
“Συζητήσαμε παράλληλα για την ενίσχυση των ροών τουριστών προς την χώρα μας και την προβολή εναλλακτικών μορφών τουρισμού”, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, παραδεχόμενος, πως “ο τουρισμός είναι ο κεντρικός πυλώνας της οικονομίας της Ελλάδας”.
“Συζητήσαμε, πώς θα αξιοποιήσουμε την παραδοχή, που δημιουργείται στους τομείς του πολιτισμού και συμφωνήσαμε στην ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης του πολιτικού μας διαλόγου, πρωτοβουλία με ιδιαίτερη σημασία σε ένα περιβάλλον ευρύτερης αποσταθεροποίησης”, ανέφερε ακόμη ο ίδιος.
Υποστήριξε, δε, ότι η αναβάθμιση του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του διαλόγου Ε.Ε.-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

“Θα ήθελα να εκφράσω την πεποίθησή μου, ότι η ελληνορωσική συνεργασία θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, προς όφελος των δύο λαών, της ειρήνης και της συνεργασίας”

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην σταθερή υποστήριξη της Ρωσίας για λύση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια λύση, χωρίς στρατεύματα και αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για την Συρία, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελληνική στήριξη στις προσπάθειες της Ρωσίας για άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και την επίλυση του Συριακού με όρους, που θα ενισχύουν την δημοκρατία και την συμφιλίωση.
Για την Ουκρανία, δε, εξέφρασε την ελληνική θέση υπέρ της εξασφάλισης της ειρήνης, στην βάση εφαρμογής συμφωνιών του Μινσκ.
“Θα ήθελα για άλλη μια φορά να καλωσορίσω τον Πρόεδρο Πούτιν και να εκφράσω την πεποίθησή μου, ότι η ελληνορωσική συνεργασία θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, προς όφελος των δύο λαών, της ειρήνης και της συνεργασίας” κατέληκε ο κ. Τσίπρας.

Βλαντιμίρ Πούτιν: “Παρ’ όλες τις αρνητικές επιδράσεις, οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεργασίας συνεχίζουν να καταγράφουν θετική τάση”

“Μαζί με τον Πρόεδρο της Ελλάδος, Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχαμε πολύ ουσιαστικές συνομιλίες”, σημείωσε στην έναρξη των δηλώσεών του ο Ρώσος Πρόεδρος.
“Παρ’ όλες τις αρνητικές επιδράσεις, οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεργασίας συνεχίζουν να καταγράφουν θετική τάση”, υπογράμμισε, κάνοντας αναφορά στο αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας και τις 170 εκδηλώσεις σε παιδεία, επιστήμη, εμπόριο, αθλητισμό και πολιτισμό, τις οποίες νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας «είδε» ως ευκαιρία για περαιτέρω οροσέγγιση των δύο λαών.
Ο κ. Πούτιν είπε ακόμη, πως είναι πολύ σημαντική η συμπλήρωση της χιλιετηρίδας παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Άγιο Όρος.

athina

Αναφερόμενος στην οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε, ότι ο τζίρος από το διμερές εμπόριο ανήλθε πέρυσι σε 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια. “Συζητήσαμε τις προοπτικές για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες”, εξήγησε, προαναγγέλοντας, ότι τον Σεπτέμβριο στην Θεσσαλονίκη θα διεξαχθεί μεικτή Σύνοδος διυπουργικής συνεργασίας.
Ακόμη, ευχαρίστησε για το καθεστώς τιμώμενης χώρας, που δίνει η ΔΕΘ στην Ρωσία και υπογράμμισε, πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια. Εδώ και 20 χρόνια η Ρωσία καλύπτει ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας “Κατά 60% καλύπτουμε τις ανάγκες της Ελλάδας σε φυσικό αέριο και κατά 15% σε πετρέλαιο”, είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Πρόεδρος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ