-Ζητούν κοινή δράση από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και χαρακτηρίζουν ως «ψευδολύση» την αποπομπή της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Κοινή επιστολή, με την οποία ζητούν κοινή δράση από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, απέστειλαν στους επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της ΕΕ, ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάϊνμαϊερ.
Στην επιστολή τους αυτή χαρακτηρίζουν ως «ψευδολύση» την αποπομπή της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν, ωστόσο ζητούν από την χώρα μας να παρακάμψει την γραφειοκρατεία και να πραγματοποιήσει όλα, όσα έχει δεσμευθεί να κάνει, απέναντι στην ΕΕ.
«Ο επίσημος ή ο de facto αποκλεισμός μιας χώρας-μέλους από την Συνθήκη Σένγκεν είναι μια ψευδολύση, που δηλητηριάζει την ευρωπαϊκή συζήτηση. Κανείς δεν μπορεί να επαναπροσδιορίσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ειδικά αγνοώντας τα εμπλεκόμενα κράτη-μέλη» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Μια απόλυτη απομόνωση από όσους ζητούν προστασία, θα ήταν αντίθετη στις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης – Αυτός δεν μπορεί να είναι ο δρόμος της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας»

«Μια απόλυτη απομόνωση από όσους ζητούν προστασία, θα ήταν αντίθετη στις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης. Αυτός δεν μπορεί να είναι ο δρόμος της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας» προσθέτουν. Όπως επισημαίνουν οι δύο σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί, σκοπός της ΕΕ πρέπει να είναι η μείωση των προσφυγικών ροών.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
«Ναι, υπήρχε ζωή και πριν από την Συνθήκη Σένγκεν, όπως υπήρχε και πριν από την γερμανική επανένωση- εκεί τα σύνορα φυλάσσονταν ακόμη καλύτερα», δήλωσε στο μεταξύ με σαρκαστικό τόνο η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, υπερασπιζόμενη την Συνθήκη Σένγκεν και επικρίνοντας όσους θεωρούν, ότι η διατήρηση των ανοιχτών συνόρων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι και τόσο σημαντική.