-Για «μείωση» ληξιπροθέσμων μιλάει το προσχέδιο του προϋπολογισμού και όχι για «εξόφληση», όπως λέει το Μνημόνιο!

Eπιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Όπως προκύπτει από το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του έτους 2018, η ελληνική Κυβέρνηση φαίνεται, ότι εγκαταλείπει τους στόχους και τις δεσμεύσεις της για να αποπληρώσει τα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες έως το τέλος του
προγράμματος, το 2018.
Αυτό επισημαίνουν ειδικοί οικονομικοί αναλυτές, που, βασιζόμενοι στο προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού, υπογραμμίζουν, ότι σε αυτό γίνεται λόγος για «μείωση» και όχι για «εκκαθάριση» (δηλαδή εξόφληση) των χρεών, όπως προβλέπει το Τεχνικό Μνημόνιο, με το οποίο έκλεισε η β’ αξιολόγηση, τον περασμένο Ιούλιο.
Συγκεκριμένα, τα χρέη αυτά ανέρχονταν (έως τον Ιούλιο του 2017) σε 5,435 δισ. ευρώ. Γι’ αυτά, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αναφέρει στην σελίδα 28 τα εξής: «Υπό την προϋπόθεση της ομαλής χρηματοδότησης από τον ΕΜΣ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, καθώς και της εντατικοποίησης της προσπάθειας εξόφλησης των υποχρεώσεων από τους φορείς, εκτιμάται, ότι θα μειωθούν σημαντικά ως τα μέσα του 2018».

“Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να εξοφλήσει όσους περιμένουν τα χρήματά τους μεσα στο 2018”!

Ωστόσο, πριν ακριβώς από τρεις μήνες και συγκεκριμένα στις 2 Ιουλίου 2017, το Τεχνικό Μνημόνιο δεν έλεγε, πως «εκτιμάται, ότι θα μειωθούν», αλλά έλεγε, πως η Κυβέρνηση δεσμεύεται να εξοφληθούν!
Για την ακρίβεια, στην σελίδα 27 του Τεχνικού Μνημονίου (Supplemental Memorandum of Understanding) αναγράφεται, ότι «οι Αρχές δεσμεύονται για την εκκαθάριση του εκκρεμούς αποθέματος ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ιδιωτικό τομέα μέχρι τον Ιούνιο του 2018» («The authorities will commit to clearing the outstanding stock of arrears to the private sector by June 2018»).
Άρα, τονίζουν οι ίδιοι αναλυτές, η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να εξοφλήσει όσους περιμένουν τα χρήματά τους, όπως έλεγε τον Ιούλιο, αλλά «εκτιμά, ότι θα μειωθούν» τα ληξιπρόθεσμα, αν και εφ’ όσον, μάλιστα, πάνε όλα καλά.

Σε 7,405 δισεκατομμύρια ευρώ έφθασαν τον Ιούλιο του 2017 οι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων και των εκκρεμών επιστροφών φόρων!

Και στο προσχέδιο αναφέρεται, πάντως, ότι «στους στόχους της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) περιλαμβάνεται και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Γενικής Κυβέρνησης προς τρίτους, καθώς και η εκκαθάριση και αποπληρωμή των εκκρεμών
αιτήσεων επιστροφής φόρων και συνταξιοδότησης.
Για τον σκοπό αυτόν προβλέπεται ειδική χρηματοδότηση από τον ΕΜΣ ως και το πρώτο εξάμηνο του 2018, με κύριο στόχο την μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου και την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας».
Παρά την ειδική χρηματοδότηση, δηλαδή τα έξτρα δάνεια, η Κυβέρνηση δεν δεσμεύεται πλέον στον στόχο της για εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, αλλά εκφράζει εκτιμήσεις για μείωσή τους.
Με βάση το προσχέδιο, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών επιστροφών φόρων, ανέρχονταν σε 5.435 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2017, ενώ τον Ιούνιο του 2016 ανέρχονταν σε 7.405 εκατ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ