(c) ellinikignomi

-Το πλημμύρισμα των ποταμών έχει επιπτώσεις κατά μέσον όρο σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων από κάθε άλλη φυσική καταστροφή!

-Οι  συνολικές ετήσιες ζημιές παγκοσμίως υπερβαίνουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Λόγω της κλιματικής αλλαγής, στην Ανατολική Ευρώπη, Σουηδία, Φινλανδία, νότια Αγγλία και στις Βαλτικές χώρες, οι πλημμύρες συμβαίνουν πλέον έναν περίπου μήνα νωρίτερα, από ό,τι συνέβαιναν στις δεκαετίες του 1960 και του 1970!

Αυτό διαπιστώνεται, σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, που δείχνει, ότι η κλιματική αλλαγή έχει μεταβάλει σημαντικά -και σε μερικές περιπτώσεις δραματικά- κατά τα τελευταία 50 χρόνια το διάστημα, στο οποίο προκαλούνται πλημμύρες στην Ευρώπη!

Ωστόσο, οι αλλαγές δεν είναι ομοιόμορφες, αλλά διαφορετικές στον Βορρά από ίτι στον Νότο της Ευρώπης. Σε γενικές γραμμές, σε πολλές χώρες της βόρειας Ευρώπης, οι πλημμύρες συμβαίνουν νωρίτερα, ενώ στις χώρες της νότιας Ευρώπης συμβαίνουν πιο αργά, από ό,τι παλαιότερα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Καθηγητή Γκύντερ Μπλεσλ του Ινστιτούτου Υδραυλικής Μηχανικής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, που έκαναν την σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανέλυσαν στοιχεία 50 ετών από περίπου 4.300 υδρομετρικούς σταθμούς σε 38 ευρωπαϊκές χώρες. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η κλιματική αλλαγή επιδρά σημαντικά στα πλημμυρικά συμβάντα.

Οι ερευνητές προειδοποποιούν, ότι στο μέλλον η απειλή των πλημμυρών θα είναι μεγαλύτερη, αν η κλιματική αλλαγή δεν τεθεί υπό έλεγχο!

Στην Μεσόγειο και στην βορειοδυτική Ευρώπη οι πλημμύρες συμβαίνουν κυρίως το Χειμώνα, που υπάρχουν πιο πολλές βροχές, ενώ στην βορειοανατολική Ευρώπη την Άνοιξη που λιώνουν τα χιόνια.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής, και καθώς τα χιόνια λιώνουν νωρίτερα, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, στην Αν. Ευρώπη, Σουηδία, Φινλανδία, νότια Αγγλία και στις Βαλτικές χώρες οι πλημμύρες συμβαίνουν πλέον έναν περίπου μήνα νωρίτερα από ό,τι στις δεκαετίες του 1960 και 1970, δηλαδή τον Μάρτιο πια αντί του Απριλίου.

Όμως, στην βόρεια Αγγλία και Σκωτία, δυτική Ιρλανδία, δυτική Σκανδιναβία, Δανία, Ολλανδία και βόρεια Γερμανία οι πλημμύρες συμβαίνουν περίπου δύο εβδομάδες αργότερα. Το ίδιο συμβαίνει και στις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το πλημμύρισμα των ποταμών έχει επιπτώσεις κατά μέσον όρο σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων από κάθε άλλη φυσική καταστροφή, ενώ οι  συνολικές ετήσιες ζημιές παγκοσμίως υπερβαίνουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

Βέβαια, εκτός από την κλιματική αλλαγή, και άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο στις πλημμύρες, όπως είναι η αλλαγή των χρήσεων γης. Με δεδομένο, ότι σχεδόν κάθε μεγάλη πόλη της Ευρώπης είναι χτισμένη πάνω σε ποτάμι, οι ερευνητές προειδοποποιούν, ότι στο μέλλον η απειλή των πλημμυρών θα είναι μεγαλύτερη, αν η κλιματική αλλαγή δεν τεθεί υπό έλεγχο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ