(c)ellinikignomi

– Τα μέτρα και οι ενέργειες, που έχουν αποφασιστεί στην Σύσκεψη του Παρισιού τον Δεκέμβριο του 2015, δεν αρκούν και η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει πλέον, να εκτιμήσει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής στην βάση του επείγοντος και υπό εντελώς διαφορετικό πρίσμα!

Μεγάλη ανατροπή στα όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα προκαλεί το γεγονός, ότι οι παλαιότεροι υπολογισμοί για τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη μας αναθεωρήθηκαν προς το χειρότερο! Συγκεκριμένα, το γαλλικό Εθνικό Κέντρο Ερευνών των Ωκεανών, σε νέα του μελέτη, διεπίστωσε σφάλμα στην μέθοδο υπολογισμού της θερμοκρασίας των ωκεανών, που φέρονται να ήταν κατά 15 βαθμούς Κελσίου ψυχρότεροι, σε σχέση με όσα πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες!
Από τον Δεκέμβριο του 2015, όταν διεξήχθη στο Παρίσι η παγκόσμια Σύσκεψη για το Κλίμα του πλανήτη μας, έχουν αλλάξει πολλά, αφού οι υπολογισμοί για την κλιματική αλλαγή ανατρέπονται, την ίδια στιγμή, που οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αρνούνται να εφαρμόσουν την Συμφωνία του Παρισιού.
Η νέα επιστημονική έκθεση προκαλεί συναγερμό στην παγκόσμια κοινότητα, καθώς η κλιματική αλλαγή στον πλανήτη φαίνεται να εξελίσσεται πολύ πιο ραγδαία, απ’ ότι είχε υπολογιστεί μέχρι σήμερα.
Αναλυτικότερα, οι επιστήμονες, που ειδικεύονται στην μελέτη του κλίματος και των αλλαγών, που έχουν ξεκινήσει να επηρεάζουν εμφανώς και σε σημαντικό βαθμό την Γη και τους κατοίκους της, προέβησαν σε μία τραγική διαπίστωση: Οι ωκεανοί πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια, ήταν κατά 15 βαθμούς Κελσίου ψυχρότεροι, σε σχέση με τις θερμοκρασίες, που είχαν εκτιμηθεί για την εποχή εκείνη μέχρι σήμερα.
Το σφάλμα στον υπολογισμό εντοπίστηκε στην μεθοδολογία. Οι επιστήμονες υπολόγιζαν την θερμοκρασία των ωκεανών με βάση τα υπολείμματα οξυγόνου (Οξυγόνο-18, όπως το ονομάζουν) στα απολιθώματα κοχυλιών, που συλλέγονται από τα βαθιά στρώματα άμμου των ωκεανών.

Τα μέτρα και οι ενέργειες, που έχουν αποφασιστεί στην Σύσκεψη του Παρισιού τον Δεκέμβριο του 2015, δεν αρκούν και η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει πλέον, να εκτιμήσει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής στην βάση του επείγοντος και υπό εντελώς διαφορετικό πρίσμα!

Όμως, το Εθνικό Γαλλικό Κέντρο Έρευνας των Ωκεανών αμφισβήτησε την συγκεκριμένη μεθοδολογία, υπολογίζοντας εκ νέου την θερμοκρασία των παγωμένων θαλασσών.
Ακολουθώντας νέες μεθόδους, συμπέρανε, ότι ήταν κατά 15 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη. Αυτό, πολύ απλά, σημαίνει, ότι οι αλλαγές στο κλίμα τα τελευταία χρόνια, με την ραγδαία άνοδο της θερμοκρασίας των παγωμένων θαλασσών και το λιώσιμο των παγετώνων, είναι κατά πολύ χειρότερες απ’ ότι είχε υπολογιστεί αρχικά!
Αυτό με την σειρά του δείχνει, ότι τα μέτρα και οι ενέργειες, που έχουν αποφασιστεί στην Σύσκεψη του Παρισιού τον Δεκέμβριο του 2015, δεν αρκούν και πως η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει πλέον, να εκτιμήσει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής στην βάση του
επείγοντος και υπό εντελώς διαφορετικό πρίσμα.
Το θέμα είναι ακόμη πιό κρίσιμο, καθώς φαίνεται, πως για μία μακρά περίοδο στην διάρκεια των τελευταίων 100 εκατομμυρίων χρόνων, οι θερμοκρασίες των παγωμένων ωκεανών, που ορίζουν σε έναν μεγάλο βαθμό το κλίμα στον πλανήτη, παρέμειναν σταθερές. Οι μεγάλες μεταβολές έχουν αρχίσει να παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια και με -γεωλογικά- ραγδαίο ρυθμό.
«Οι ωκεανοί καλύπτουν το 70% της επιφάνειας της Γης, κάτι που σημαίνει, ότι καθορίζουν σε μεγάλο ποσοστό το κλίμα. Εφ’ όσον πιστοποιηθεί ότι οι υπολογισμοί και η μέθοδος, που ακολουθούσε η επιστημονική κοινότητα για τον υπολογισμό των θερμοκρασιών τα τελευταία 50 χρόνια, ήταν λανθασμένοι, τότε θα μιλάμε για ανατροπή των δεδομένων προς το χειρότερο», δήλωσε ένας εκ των επικεφαλής του Γαλλικού Ερευνητικού Κέντρου των Ωκεανών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ