Γράφει ο Θανάσης Ευαγγελόπουλος.

Στο μείζον εθνικό θέμα των κόκκινων δανείων οι απαιτήσεις των δανειστών κινούνται στην σφαίρα  του παραλόγου, του ανήθικου και της….ληστείας, σ’ένα παράλληλο παιχνίδι με την φωτιά που θα κάψει τους πάντες. Η κυβέρνηση βάζει στο θέμα κόκκινη γραμμή. Ο πρωθυπουργός στην κοινή του συνέντευξη με τον Ολάντ δήλωσε: «υπογράψαμε μια συμφωνία και όχι την παράδοση της χώρας».evaggelopoulos

Η κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει την παγίδα-δώρο των δανειστών περί πτωχών με τα όποια κριτήρια (όπως τα αστεία κριτήρια των 8000 ευρώ εισοδήματος και λοιπά….) Σε περίπτωση εμπλοκής και μπροστά στον κίνδυνο κοινωνικού και οικονομικού ολοκαυτώματος, η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει την δημιουργία της bad bank (της κακής τράπεζας), του φορέα που θα συγκεντρώσει τα “κόκκινα”. Η λύση αυτή μόνον καλό θα κάνει στην οικονομία και την κοινωνία, θα μεταφέρει στο μέλλον και σε συνθήκες κανονικότητας την ρύθμιση των δανείων, θα κουρέψει την ονομαστική τους αξία ώστε να μπορούν οι χτυπημένοι από την κρίση πολίτες και κατά συνέπεια η οικονομία να ορθοποδήσουν.
ΕΛΛΑΔΑ 2015

Η Ελλάδα, παρά τα δημοσιονομικά προβλήματα που παρουσίασε, είχε προ κρίσης ποσοστό ιδιωτικού χρέους 60% του ΑΕΠ, από τα  μικρότερα  ποσοστά στην Ευρωζώνη. Ο Έλληνας είναι φιλότιμος, υπερήφανος, με υψηλή αίσθηση ελευθερίας, την οποία βεβαίως δεν δέχεται να απολέσει λόγω χρέους. Τα μνημόνια διέλυσαν την οικονομία, επέφεραν φυσική αδυναμία, διπλασίασαν το ιδιωτικό χρέος, εκτίναξαν τα κόκκινα δάνεια στα ύψη και έπνιξαν την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Μπορεί η βιώσιμη ρύθμιση του δημόσιου χρέους να είναι το σημαντικότερο κλειδί προς την επίλυση του Ελληνικού ζητήματος, τα κόκκινα όμως δάνεια γενικά και ειδικά η πρώτη κατοικία του πολίτη είναι η πυριτιδαποθήκη που θα φέρει ολοκαύτωμα.
Οι απαιτήσεις των δανειστών

Οι δανειστές απαιτούν τα κόκκινα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια να πουληθούν για 5-10-20 λεπτά για κάθε ευρώ ονομαστικής τους αξίας στα vulture funds (αρπακτικά ταμεία), και από κει και πέρα “γαία πυρί μειχθείτω”!
Ο δανειολήπτης θα αντιμετωπίσει ένα εχθρικό προς αυτόν νέο νομικό περιβάλλον, όπως το διαμόρφωσαν τα μνημόνια, όπου κάποιο απρόσωπο fund που αγόρασε με 5.000 ευρώ ένα στεγαστικό των 100.000 ευρώ ονομαστικής αξίας, θα του κάνει συνοπτικά έξωση χωρίς παρουσία μαρτύρων, θα του πετάει τα υπάρχοντα στο δρόμο και θα πλειστηριάζει το σπίτι του για 40.000-50.000 δεκαπλασιάζοντας τα χρήματα του σε λίγες εβδομάδες. Το πιο τραγελαφικό όμως όλων είναι ότι:
Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο- σ’αυτή την χώρα αποικία και πειραματικό εργαστήριο- ο πλειστηριάζων πιστωτής, που πούλησε το σπίτι και δεκαπλασίασε τα χρήματά του, θα συνεχίζει να διατηρεί απαίτηση έναντι του εξωθέντος δανειολήπτη για το υπόλοιπο ως προς την ονομαστική αξία του δανείου μέχρι αυτός να πεθάνει και μετά από τους κληρονόμους του. Αυτό δεν το έχει συνειδητοποιήσει ο πολίτης. Όταν όμως το συνειδητοποιήσει, και δη έμπρακτα, τότε θα «γελάσουν τα χείλη του κάθε πικραμένου». Και το χαμόγελο αυτό πρέπει να το φοβάσαι.

Το αεικίνητο και ο φυσικός νόμος

Το αεικίνητο στην μηχανική είναι η παραγωγή ενέργειας εκ του μηδενός, κάτι που είναι αδύνατο σύμφωνα με τους νόμους της φύσης. Αν υπήρχε τέτοια δυνατότητα, τότε θα αντιμετωπιζόταν η φθορά και θα άνοιγε ο δρόμος για την αθανασία. Ο φυσικός όμως νόμος είναι υπέρτατος και πανίσχυρος. Αν δεν αναληφθούν πρωτοβουλίες με τόλμη (δεν χρειάζεται καν φαντασία) στο θέμα των κόκκινων και της κατοικίας των Ελλήνων, τότε η σεισάχθεια θα επιβληθεί δια του φυσικού νόμου: ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Η φυσική επιβολή όμως θα έχει οδυνηρές συνέπειες για όλους.
Η κοινωνία.

Εύστοχα σε επιστολή τους προς αρμόδιους υπουργούς τρείς πρώην Γ.Γ τονίζουν : «Και μόνο η συζήτηση για το τέλος της προστασίας των πρώτων κατοικιών δημιουργεί μια αίσθηση αναβολής της «θανατικής ποινής», που δυστυχώς, παράγει μια συνεχή ομηρία, εμποδίζοντας εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν δημιουργικά στη ζωή τους».
Οι πολίτες δηλώνουν ότι θα περάσουν πάνω από το πτώμα τους. Κάποιοι δηλώνουν ότι θα τα γκρεμίσουν, θα τα διαλύσουν για να μην έχουν να πάρουν τίποτα….
Κάποιοι, που δεν φέρουν κανένα βάρος ή μπορούν ακόμη να εξυπηρετούν το χρέος τους, δηλώνουν ό,τι είναι άδικο για αυτούς που πληρώνουν. Η άποψη αυτή έχει δίκαιη βάση, αλλά σε συνθήκες κανονικότητας. Πρέπει όμως οι πολίτες αυτοί να αναλογισθούν ότι σε περίπτωση  εκτροπής, θα είναι τα παράπλευρα και πιο άδικα θύματα όπως αποδεικνύεται εύκολα και εκ των πραγμάτων.

Στον αντίποδα:
ΑΘΗΝΑ 600π.χ.
Στην Αθήνα το 600 π.Χ τα χρέη είχαν καταπνίξει τους πολίτες, είχαν δηλητηριάσει την κοινωνική και πολιτική ζωή και είχαν διαλύσει την οικονομία θέτοντας σε κίνδυνο την ύπαρξη της πόλης, αφού οι χρεωμένοι πολίτες καθίσταντο δούλοι των δανειστών χάνοντας τα πολιτικά δικαιώματα και την δυνατότητα ως στρατιώτες να υπηρετήσουν την πόλη. Οι  Αθηναίοι πολίτες εξέλεξαν από κοινού ως συνδιαλλακτή και άρχοντα, ένα ποιητή, τον Σόλωνα, και ανέθεσαν σε αυτόν να συντάξει την πολιτική οργάνωση. Η επιλογή έγινε συνεπεία της ελεγείας (του ελεγειακού ποιήματος) την οποία αυτός είχε κάνει και η οποία αρχίζει ως εξής : «Γνωρίζω εγώ και στην ψυχή μου μέσα φωλιάζει η θλίψη που βλέπω έτσι την παλιότερη χώρα της Ιωνίας δυστυχισμένη». Ο Σόλωνας δια νόμου επέβαλε την σεισάχθεια -«σείω» (ταρακουνώ) + «άχθος» (βάρος, χρέος)- που ουσιαστικά σημαίνει την αποτίναξη των βαρών. Έτσι σηματοδότησε την απαρχή της διαδικασίας εκδημοκρατισμού της πολιτικής και κοινωνικής ζωής που κατέληξε στη διαμόρφωση του δημοκρατικού πολιτεύματος στη μεγάλη δημοκρατική επανάσταση από τον Κλεισθένη και στον χρυσό αιώνα του Περικλέους.
Η ιστορία διδάσκει. όμως το διαχρονικό και συνεχές αμάρτημα του ανθρώπου, η επικαρπία της ωφέλειας και η πλεονεξία, δηλητηριάζει την ορθή και απλή σκέψη.
Κύριοι των θεσμών:

Εφόσον έγινε υποτίμηση του “δούναι” πρέπει να γίνει και του “λαβείν”.
Αυτό επιτάσσει η λογική, η ηθική, το δίκαιο, ο φυσικός νόμος και η αποτελεσματικότητα.
Δεν μπορείτε να εφεύρετε το αεικίνητο (δούναι < λαβείν). Άλλως η σεισάχθεια θα επιβληθεί από την φύση. Οι συνέπειες στην χώρα θα είναι οδυνηρές. Αν αυτό, υπό την προπατορική αμαρτία της ωφέλειας και συνεχίζοντας το πείραμα το διακινδυνεύετε έως τα άκρα, τότε παίζετε με την φωτιά. Το “πειραματόζωο” το καλοκαίρι με το δημοψήφισμα έστειλε το μήνυμα του.
Το πρόγραμμά σας, που επαίσχυντα και εκβιαστικά επιβάλλατε, θα αποτύχει παταγωδώς. Θα πιστοποιηθεί παγκόσμια η αποτυχία του δόγματος σας, θα τεθεί σε κίνδυνο η συνοχή της Ευρωζώνης και υπεύθυνοι θα είστε εσείς, το λανθασμένο δόγμα και η πλεονεξία σας.

Θανάσης Ευαγγελόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ