Κολωνία: Η πόλη τιμά τα νεκρά παιδιά της

Ο θάνατος της μητέρας ενός πολύ καλού μου φίλου με έφερε για πρώτη φορά παραμονές της εορτής των Αγίων Πάντων (Allerheiligen) στο ιστορικό κοιμητήριο Μελάτεν της Κολωνίας. Ακολουθώντας την σορό στην τελευταία της κατοικία περάσαμε μέσα από πολλά δρομάκια του κοιμητηρίου. Ξαφνικά βλέπω σε κάποιο τάφο στεφάνι με το επίσημο έμβλημα της πόλης της Κολωνίας. Παραξενεύτηκα. Ακόμη δε περισσότερο όταν μερικά μέτρα παρακάτω αυτό επαναλήφθηκε. Αργότερα το ίδιο σε κάποιο κεντρικό ηρώο προς τιμήν των πεσόντων στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Θέλοντας να ικανοποιήσω την περιέργειά μου και επιστρέφοντας από την ταφή άφησα την ομάδα των συγγενών και φίλων και πλησίασα τους διάφορους διακοσμημένους τάφους. Τότε μπόρεσα να διαβάσω τα ονόματα των τιμωμένων. Ήσαν όλοι είτε πρώην δήμαρχοι, δημαρχιακοί άρχοντες με ιστορική δραστηριότητα υπέρ της πόλης, επιφανείς πολίτες και πολίτες της Κολωνίας που έπεσαν στους διάφορους πολέμους.

 

Η ημέρα των Αγίων Πάντων εορτάζεται στην Γερμανία κάθε 1η Νοεμβρίου. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην μνήμη των νεκρών και των μαρτύρων. Συνηθίζεται δε την ημέρα αυτή οι πιστοί να επισκέπτονται τα νεκροταφεία και να στολίζουν τους τάφους. Κάτι δηλαδή όπως το Ψυχοσάββατο στην Οροθοδοξία με την μόνη διαφορά ότι οι καθολικοί εορτάζουν αυτό το γεγονός μόνον μία μέρα τον χρόνο. Εκτός από τον στολισμό των τάφων και τις επιμνημόσυνες δεήσεις και προσευχές συνηθίζεται οι πιστοί να ανάβουν κεριά στα σπίτια τους και να τα αφήνουν αναμένα μέχρι την επομένη. Στην αγγλική γλώσσα η εορτή ονομάζεται all hallows eve απ όπου βγήκε η λέξη halloween εφόσον παλαιώτερα πίστευαν ότι την παραμονή αυτής της ημέρας έβγαιναν οι δαίμονες και τα κακά πνεύματα περίπατο.

phedon

Αναφέρω αυτό το περιστατικό διότι πραγματικά εντυπωσιάστηκα από τον σεβασμό που δείχνει η πόλις στους πολίτες της, τα παιδιά της δηλαδή. Το συμβάν αυτό με οδήγησε να σκεφθώ: άραγε και μόνον γι αυτόν τον λόγο δεν αξίζει να πληρώνει κανείς τους φόρους του και να δραστηριοποιείται για τον τόπο του; Έχουμε εδώ ένα απλό παράδειγμα αλληλοσεβασμού κράτους και πολίτη, που δυστυχώς μας λείπει στα πατρώα εδάφη.

 

ΦΓΚ