Στην προώθηση ελληνικών προϊόντων στις αγορές κυρίως των γερμανόφωνων χωρών της Ευρώπης, στην ανίχνευση προοπτικών συνεργασίας με ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα με αντίστοιχα γερμανικά, και στην υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων καταπολέμησης της ανεργίας  είναι ορισμένοι από τους στόχους που απορρέουν από την εφαρμογή της συνεργασίας μεταξύ του ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (έδρα Βερολίνο και Οιχαλία) με τον DHW – Γερμανοελληνικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο, που έχει έδρα την Κολωνία της Γερμανίας, η οποία πήρε πρόσφατα σάρκα και οστά. Μάλιστα ο πρόεδρος κ. Φαίδων Κοτσαμπόπουλος, επισκέφθηκε το περασμένο καλοκαίρι τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και την Οιχαλία, όπου συναντήθηκε και ενημερώθηκε για τις επιδόσεις των τοπικών επιχειρήσεων, οι οποίες τον εντυπωσίασαν. Μεταξύ άλλων επισκέφθηκε το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, την τοπική εφημερίδα ΕΡΕΥΝΑ και εταιρείες με έντονο εξαγωγικό προφίλ όπως ΟΛΥΜΠΟΣ, ΒΙΟΣΕΡ, Οινοποιείο Καραμήτρου κλπ. Οι εμπειρίες αυτού του οδοιπορικού θα χρησιμεύσουν στον προγραμματισμό μελλοντικών κρούσεων για ελληνογερμανικές επιχειρηματικές και επιμελητηριακές συνεργασίες που προετοιμάζονται από τώρα για την Μετα-Κορώνα εποχή μαζί με τους συντονιστές της Ελληνο-Γερμανικής Συνεργασίας, τον Δρα. ‘Αλμπρεχτ Σρέτερ, πρώην Δήμαρχο της πόλης Jena και υπεύθυνο για τις σχέσεις μεταξύ Δήμων και Περιφερειών της Κεντρικής Γερμανίας με ανάλογους ελλαδικούς ΟΤΑ, και τον Νόρμπερτ Πέστκα, υπεύθυνο για τις σχέσεις ελληνικών και γερμανικών επιμελητηρίων και την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών. Η φωτογραφία είναι από την Οιχαλία, με την εκδότρια της Ε.Γ. Γεωργία Κωστακοπούλου και τον κ. Κοτσαμπόπουλο.

Στην ΤΥΡΑΣ 

 

Ο DHW – Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος

Ο μη κερδοσκοπικός αυτοδύναμος οργανισμός DHW ιδρύθηκε το 1993 με έδρα την Κολωνία της Γερμανίας.

Ο DHW είναι σήμερα η φωνή και η εκπροσώπηση του ομογενειακού και γερμανοελληνικού επιχειρηματικού γίγνεσθαι στην Γερμανία (στατιστικά πάνω από 30.000 επιχειρήσεις).

Ο DHW συνεργάζεται με επιμελητήρια, οργανισμούς και υπουργεία Ελλάδος και Γερμανίας.

Από το 2006 μέχρι το 2017 ήταν φορέας κοινωνικών προγραμμάτων προώθησης επαγγελματικού προσανατολισμού, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ίδρυσης εταιρειών και ανάπτυξης θέσεων εκπαίδευσης σε αυτές όπως και ένταξης νέων στην αγορά εργασίας της Γερμανίας. Τα προγράμματα αυτά συγχρηματοδοτήθηκαν από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας και το Κοινωνικό Ταμείο της Ε.Ε. Μέσω αυτών των προγραμμάτων ωφελήθηκαν εκατοντάδες επιχειρηματίες, γονείς και νέοι της διασποράς μέσω γνωριμίας της δυαδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και στήριξής τους για μία ομαλή ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας της Γερμανίας.

Ο DHW είναι ο διοργανωτής των Ελληνο-Γερμανικών Επιχειρηματικών Φόρουμ και του Βραβείου Γερμανοελληνικής Επιχειρηματικότητας.

Στη ΒΙΟΣΕΡ

Βασικοί σκοποί του DHW είναι: η δικτύωση των εν Γερμανία επιχειρηματιών, ελεύθερων επαγγελματιών και μάνατζερ ελληνικής καταγωγής και υπηκοότητας και η σύνδεσή τους με το εθνικό Κέντρο και το ομογενειακό επιχειρηματικό δυναμικό παγκοσμίως, η προώθηση των εμποροοικονομικών σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας και η ανάδειξη της κοινωνικής ευθύνης της επιχειρηματικότητας.

Ο DHW είναι διαπιστευμένος φορέας στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, τα ΥΠΕΞ Ελλάδος και Γερμανίας και μέλος του Εθνικού Συμφώνου Ενσωμάτωσης της Γερμανικής Κυβέρνησης.

DGV – Η Ελληνογερμανική Συνέλευση

Υπό την ονομασία Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV) δημιουργήθηκε μέσα σε λίγα χρόνια ένα δυναμικό δίκτυο οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνίας των πολιτών και οικονομικών φορέων.

Τη νομική βάση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης θέτει η συμφωνία της 5ης Μαρτίου 2010 μεταξύ της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του τέως Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στόχος της οποίας ήταν η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. O Εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση που έχει διοριστεί από την Ομοσπονδιακή Καγκελάριο είναι ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός κ. Norbert Barthle.

Στο επίκεντρο της δραστηριότητας της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης βρίσκεται η συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης επί συγκεκριμένων θεμάτων. Στο προσκήνιο δεν βρίσκεται η «υψηλή» πολιτική, αλλά η αντιμετώπιση των πρακτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση. Η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ ελλήνων και γερμανών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ειδημόνων και ενδιαφερόμενων μερών από τις δύο χώρες βρίσκεται στο επίκεντρο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Έτσι η Ελληνογερμανική Συνέλευση συμβάλλει με την υπερκομματική εργασία της στην αποδόμηση υφιστάμενων στερεοτύπων και στη βιώσιμη διασύνδεση των δύο πλευρών υπό το πνεύμα της ευρωπαϊκής ιδέας.

Από τη συνεργασία προκύπτουν προσωπικές σχέσεις, οι οποίες προωθούν την αλληλοκατανόηση, βελτιώνοντας έτσι επίσης το κλίμα της ελληνογερμανικής συνεργασίας. Αυτό είναι και το θεμέλιο για μ

Στο ΤΕΦΑΑ

ία μακροχρόνια και βιώσιμη συνεργασία.

Στην ΕΡΕΥΝΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ