Η Κομισιόν προτείνει την πώληση των τριών από τις τέσσερις αποδοτικότερες και πιο σύγχρονες μονάδες της ΔΕΗ

-Μετά το 2020 το λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ θα περιοριστεί, ενώ οι περισσότερες από τις υπόλοιπες μονάδες, για να λειτουργήσουν, απαιτούν επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, που η ΔΕΗ δεν μπορεί να στηρίξει!

Όπως έγινε γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την πώληση των τριών από τις τέσσερις αποδοτικότερες και πιο σύγχρονες μονάδες της ΔΕΗ επί των 14 συνολικά ενεργών λιγνιτικών μονάδων της Επιχείρησης!
Η λίστα που τέθηκε σε γνώση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες περιλαμβάνει τις μονάδες 2 και 3 της Μεγαλόπολης ισχύος 255 MW και 256 MW αντίστοιχα, με χρόνο ζωής το έτος 2025, την Μελίτη 1 ισχύος 330 MW και χρόνο ζωής το 2040 και την άδεια για την Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW. Σε σχέση με την ελληνική πρόταση, η λίστα διαφοροποιείται ως προς τις δύο μονάδες της Μεγαλόπολης, που μπαίνουν σε αντικατάσταση των δύο μονάδων του Αμυνταίου, που η πλευρά της Κομισιόν δεν έκανε αποδεκτές.
Πιθανή υλοποίηση της πρότασης της DG Comp σημαίνει, ότι μετά το 2020 το λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ θα περιοριστεί στα 342 MW της 5ης Μονάδας του Αγίου Δημητρίου, με διάρκεια ζωής μέχρι το 2040 και τα 660 MW της νέας υπό κατασκευήν μονάδας, Πτολεμαΐδα 5. Ολες οι υπόλοιπες μονάδες, για να λειτουργήσουν μετά το 2020, και η μονάδα 1 της Καρδιάς, μετά το 2019, απαιτούν επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ, που η ΔΕΗ δεν μπορεί να στηρίξει, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας.

Η μοναδική «κόκκινη γραμμή» της Κυβέρνησης φαινεται να είναι τα υδροηλεκτρικά και όχι η ποιότητα των λιγνιτικών μονάδων, που θα διατεθούν σε τρίτους!

Μέχρι στιγμής, οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία. Η πλευρά της DG Comp φέρεται να μην επιδέχεται κάτι λιγότερο, από αυτό, που προτείνει ως προς τη σύνθεση των μονάδων και αυτό έγινε σαφές στον κ. Σταθάκη στις Βρυξέλλες. Η πλευρά της Κυβέρνησης, από την άλλη, αξιολογεί, από τη μια, την υποχρέωση της χώρας στα συμφωνηθέντα στο μνημόνιο και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και, από την άλλη, τον κίνδυνο ενός αδιεξόδου, που μπορεί να οδηγήσει σε πιέσεις για πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων.
Από τις τελευταίες δηλώσεις, που έκανε στην Βουλή ο κ. Σταθάκης, φαίνεται, ότι η μοναδική «κόκκινη γραμμή» εξακολουθεί να είναι τα υδροηλεκτρικά και όχι η ποιότητα των λιγνιτικών μονάδων, που θα διατεθούν σε τρίτους. «Η ΔΕΗ αντιμετώπιζε δύο μεγάλα θέματα. Το ένα είναι η δέσμευση για πώληση λιγνιτικών μονάδων. Διαφοροποιούμαστε από τη “μικρή ΔΕΗ”.
Παράλληλα η ΔΕΗ στηρίζει την βιομηχανική παραγωγή της χώρας. Αρα είναι στρατηγικό και ουσιαστικό, που αφαιρέσαμε τα υδροηλεκτρικά», είπε ο κ. Σταθάκης απαντώντας σε επερώτηση, που κατέθεσαν βουλευτές της Ν.Δ. για την κατάσταση της ΔΕΗ και συμπλήρωσε: «Στα λιγνιτικά πρέπει να βρεθεί μια λύση με βάση τα τέσσερα κριτήρια της β΄ αξιολόγησης, δηλαδή να μη θίγει η βιωσιμότητα της εταιρείας, να είναι ανταγωνιστικά τα δύο κομμάτια. Αρα και στο κομμάτι αυτό υπάρχει δέσμευση, ότι θα προχωρήσουμε. Θα δείτε, ότι θα γίνει ομαλά η διαδικασία και θα αποφέρει οφέλη στη ΔΕΗ».

«Η αποεπένδυση θα έχει ισοδύναμα οικονομικά χαρακτηριστικά με την λιγνιτική ισχύ της ΔΕΗ, ιδιαίτερα σε όρους απόδοσης και διάρκειας ζωής, αντικατοπτρίζοντας την έναρξη και την λήξη λειτουργίας της λιγνιτικής ισχύος»

Πάντως, ο κ. Σταθάκης απέφυγε να ενημερώσει τους βουλευτές για τις συζητήσεις, που είχε στις Βρυξέλλες. «Εχει ανοίξει η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν. Δεν θα σας αποκαλύψω, τι ακριβώς συζητάμε τώρα, δώστε λίγο χρόνο να ολοκληρωθεί», είπε ο Υπουργός, ο οποίος σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε και στην υποχρέωση της χώρας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της Κομισιόν.
Το βασικό επιχείρημα της DG Comp στις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά είναι, ότι η λίστα θα πρέπει να πληροί όλα τα κριτήρια, που έχουν τεθεί στο μνημόνιο. «Η αποεπένδυση θα έχει ισοδύναμα οικονομικά χαρακτηριστικά με την λιγνιτική ισχύ της ΔΕΗ, ιδιαίτερα σε όρους απόδοσης και διάρκειας ζωής, αντικατοπτρίζοντας την έναρξη και την λήξη λειτουργίας της λιγνιτικής ισχύος», αναφέρει χαρακτηριστικά η δέσμευση, που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά και η οποία, κατά την DC Comp, δεν καλύπτεται από τη λίστα, που της έχει υποβληθεί.