Σπ. Παλαιογιάννης: “Η Ελλάδα μπορεί να είναι μέσα σε πέντε χρόνια ο κόμβος του Φυσικού Αερίου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος Φυσικού Αερίου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη στα επόμενα 3-5 χρόνια, μέσω της υλοποίησης των σχεδίων στην περιοχή μας, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Σπύρος Παλαιογιάννης.
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος σε συνέντευξη, που έδωσε στο “Bloomberg”, ο Νότιος Διάδρομος, η διασύνδεση με την Βουλγαρία, η κατασκευή πλωτού τερματικού LNG στις βόρειες ακτές του Αιγαίου και η πιθανότητα μεταφοράς του κυπριακού και ισραηλινού αερίου, θα φέρουν διαφορετικές τιμές σε σύγκριση με το ρωσικό αέριο και το αλγερινό LNG και κατά συνέπεια θα δώσουν την δυνατότητα στους πελάτες να αναδιαπραγματευτούν τις τιμές των συμβολαίων τους.palaiogannis
Ο κ. Παλαιογιάννης εξήγησε, ότι η χώρα μας έλαβε την απόφαση να διαφοροποιήσει τις πηγές της ήδη από την δεκαετία του 1990, με στόχο να γίνει κόμβος και να συμμετάσχει στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης. «Το Aegean LNG θα αποτελέσει νέα πηγή εισόδου για τα Βαλκάνια και θα επιτρέψει την διαφοροποίηση των τιμών δίνοντας την ευκαιρία στην Ελλάδα να γίνει κόμβος τιμολόγησης», υπογράμμισε ο διεθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ.
Παράλληλα, ο ίδιος σχολίασε, ότι η τελική επενδυτική απόφαση για τον αγωγό IGB είναι «πολύ κοντά» και θα ληφθεί στο πρώτο μισό του 2015, ενώ το έργο έχει εξασφαλίσει πλέον όλες τις απαραίτητες άδειες στην Ελλάδα και στην Βουλγαρία. Στόχος είναι, όπως είπε, η τροφοδοσία χωρών, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία και η Ουγγαρία ή ακόμη και τα κράτη της Βαλτικής.
Πέρα από την διασύνδεση του IGB με τον ΤΑΡ, ο αγωγός μπορεί επίσης να λάβει ποσότητες από την σχεδιαζόμενη αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας. Η επενδυτική απόφαση για το εν λόγω έργο δεν έχει ληφθεί ακόμα, λόγω της ασαφούς εικόνας για την εξέλιξη της ζήτησης στην χώρα μας εν μέσω της οικονομικης ύφεσης, εξήγησε ο κ. Παλαιογιάννης.

Πολύ θετική η προοπτική για το Aegean LNG

Εντούτοις, πολύ θετική χαρακτήρισε την εικόνα για το Aegean LNG, καθώς το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο έργο έχουν εκφράσει η βουλγαρική Bulgargaz και αντίστοιχοι κρατικοί όμιλοι της Σερβίας και της Ρουμανίας, ώστε να δημιουργηθεί μια κοινοπραξία. Επίσης, παραμένει ενεργό το ενδιαφέρον της Golar LNG για το εν λόγω σχέδιο, ενώ η ΔΕΠΑ θα μπορούσε να διατηρήσει ένα μερίδιο κοντά στο 15-20%.
Αναφορικά με τον αγωγό East Med, που θα ενώσει την Κύπρο και το Ισραήλ με την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή αγορά, ο κ. Παλαιογιάννης αναγνώρισε, ότι χαρακτηρίζεται από τεχνικές προκλήσεις, αλλά είναι βιώσιμος, εφόσον θα μεταφέρει 8 δισεκατομμύρια κυβ. μετρα αερίου ετησίως.
Τέλος, κατά τις εκτιμήσεις του, δεν αναμένεται να σημειωθεί κάποια έλλειψη φυσικού αερίου στον εφετινό χειμώνα εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, καθώς η Μόσχα και το Κίεβο συμφώνησαν πρόσφατα σε ότι αφορά τα χρέη και τις τιμές. «Εξακολουθούμε να θέλουμε να έχουμε την επιλογή για εισαγωγή από νωρίς το επόμενο έτος δύο ή τριών παραπάνω φορτίων LNG μεγέθους 125.000 κ.μ. έκαστο στη Ρεβυθούσα», πρόσθεσε ο κ. Παλαιογιάννης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ