Ωστόσο ειδικοί στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο επισημαίνουν:”Δεν μπορεί να εφαρμοστεί το άρθρο 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποκλειστεί το Ηνωμένο Βασίλειο από τα δικαιώματά του στην Ε.Ε.!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν καταστήσει σαφές, ότι μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, με το οποίο οι Βρετανοί αποφάσισαν την έξοδό τους από την Ε.Ε., θέλουν η Βρετανία να αποχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις από την Ε.Ε., προκειμένου να τερματιστεί η αβεβαιότητα, που προκαλείται από την ψηφοφορία υπέρ του Brexit. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσαν, ότι η Βρετανία “θα πρέπει να θέσει σε ισχύ την απόφαση αυτή του βρετανικού λαού το συντομότερο δυνατό, όσο οδυνηρή κι’ αν είναι η διαδικασία»”.
Όμως, από την πλευρά των Βρετανών, οι υποψήφιοι ηγέτες καθυστερούν σκόπιμα την χρήση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που θα ξεκινήσει την διαδικασία της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., η οποία θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

“Η εφαρμογή του άρθρου 7 της Συνθήκης της Ε.Ε. θα μπορούσε να γίνει σε πολύ ακραία περίπτωση, αλλά θα επέφερε μεγάλα πολιτικά προβλήματα στην Ε.Ε.”

Ωστόσο, σε περίπτωση κωλυσιεργίας των Βρετανών, υπάρχουν και κάποιοι εντός της Ε.Ε., που έχουν προτείνει ήδη στους υψηλά ιστάμενους της Ε.Ε. την εφαρμογή του άρθρου 7 της ίδιας Συνθήκης, προκειμένου να αναστείλουν τα δικαιώματα της Βρετανίας εντός της Ε.Ε.!
Ειδικοί, αναλύοντας τις συνέπειες της ενεγοποίησης του εν λόγω άρθρου, πιστεύουν, ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνον σε πολύ ακραία περίπτωση, αλλά θα επέφερε μεγάλα πολιτικά προβλήματα στην Ε.Ε..
Συγκεκριμένα, ο Έλληνας λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του East Anglia, Δρ. Νίκος Σκούταρης, πιστεύει, ότι η Ε.Ε. μπορεί να χρησιμοποιήσει το άρθρο 7, δηλαδή να αναστείλει βασικά δικαιώματα κάποιου κράτους-μέλους, όπως την πρόσβαση στην ενιαία αγορά ή την ψήφο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

“Είναι σχεδόν αδιανόητο, το ότι η εφαρμογή του άρθρου 7 της Συνθήκης της Ε.Ε. θα μπορούσε να γίνει στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου”

Ωστόσο, ο Δρ Σκούταρης είπε σε σχετικές του δηλώσεις, ότι για να ενεργοποιηθεί το άρθρο αυτό, η Ε.Ε. θα πρέπει να εντοπίσει έναν σαφή κίνδυνο σοβαρής παραβίασης των αξιών της, από κράτος-μέλος του μπλοκ, όπως αυτό αναγράφεται στην Συνθήκη. “Οι αξίες αυτές είναι, μεταξύ άλλων, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Έτσι, πρέπει να υπάρχει ένας πραγματικά σοβαρός κίνδυνος για ένα από αυτά τα ζητήματα, έτσι ώστε η Ε.Ε. να χρησιμοποιήσει το άρθρο 7″, υπογράμμισε ο Έλληνας επιστήμονας, που σχολίασε:
“Αυτή η διαδικασία δεν έχει ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα και είναι σχεδόν αδιανόητο, ότι θα πρέπει να γίνει στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι μια «πυρηνική επιλογή», που σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει σοβαρές απειλές για την δημοκρατία, όπως την άνοδο του φασισμού ή τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν αφορά κράτη-μέλη, που δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους, βάσει του δικαίου της Ε.Ε.. Δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν γι’ αυτό τον λόγο και δεν νομίζω, ότι είναι λογικό για την Ε.Ε . να το χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά στην ιστορία κατά του Ηνωμένου Βασιλείου».

“Το άρθρο 7 της Συνθήκης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κυρίως για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ένα κράτος- μέλος, αλλά δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο”

Επίσης, σύμφωνα με την γνώμη του καθηγητή Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, Kenneth Armstrong, η Ε.Ε. δεν διαθέτει την απαραίτητη εξουσία για να αναγκάσει την Βρετανία να αποχωρήσει από την Ε.Ε. κατά το άρθρο 50.
Και όσο για την πιθανότητα ενεργοποίησης του άρθρου 7 της Συνθήκης της Ε.Ε., ο Armstrong τόνισε κατηγορηματικά, ότι δεν μπορεί να συσχετιστεί με την περίπτωση του Brexit: “Δεν έχει κανένα απολύτως ενδιαφέρον. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κυρίως για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ένα κράτος- μέλος, αλλά δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο”.

Big Ben with  city boat in London, UK

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ