-Η ελληνική πλευρά επιδιώκει μια συμφωνία, όπως άλλωστε και οι δανειστές, αλλά δεν θα την κάνει αποδεκτή, αν δεν έχει αναδιάρθρωση ή ελάφρυνση του χρέους.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Εδώ, που έχουν φθάσει τα πράγματα στις σχέσεις της χώρας μας με τους πιστωτές της, η σημερινή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ κρίνει πλέον τα πάντα. Ή θα υπάρξει σε αυτή συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και δανειστών (ή τουλάχιστον θα γίνει το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή) ή η κατάσταση θα οδηγηθεί σε πλήρη αδιέξοδο, με τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη να καθίσταται ορατός, όταν ήδη οι κλειστές τράπεζες έχουν προκαλέσει ασφυξία στην ελληνική οικονομία.european_parliament
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε χθες συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και με άλλους ξένους ηγέτες και αξιωματούχους (Μέρκελ, Λαγκάρντ, Ντράγκι κ.α.) προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την σημερινή συνάντηση Κορυφής.

“Η Ουάσινγκτον προσβλέπει στην επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της Αθήνας και άλλων παραγόντων για την επίλυση της ελληνικής κατάστασης”

Είχε επίσης μία ακόμη τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιού, παρουσία και του νέου Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου. Στην συνομιλία αυτή ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε επί της ουσίας «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ενώ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, κατά την συνομιλία Τσίπρα-Λιού ειπώθηκε, πως «η Ουάσινγκτον προσβλέπει στην επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της Αθήνας και άλλων παραγόντων για την επίλυση της ελληνικής κατάστασης».
Ο κ. Λιού εξέφρασε την ελπίδα, ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα «θα επιτρέψει στην Ελλάδα να κάνει δύσκολες, αλλά αναγκαίες οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να επιστρέψει στην ανάπτυξη, και να καταφέρει βιωσιμότητα του χρέους μέσα στην ευρωζώνη».

Ο Αλέξης Τσίπρας θα χρησιμοποιήσει και το «όχι» του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα, για να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με την ανάγκη μίας έντιμης και βιώσιμης συμφωνίας

Σημειώνεται, πως ο Τζάκ Λιού, λειτουργώντας με εντολή του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, έχει επικοινωνήσει πολλές φορές με τον Αλέξη Τσίπρα το τελευταίο χρονικό διάστημα, δείχνοντας την διάθεση της Ουάσιγκτον για λύση στην ελληνική κρίση, ενώ δεν είναι τυχαία η δημοσιοποίηση της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ την προηγούμενη εβδομάδα, κάτι που χρησιμοποιεί και αναμένεται να θέσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής για μια βιώσιμη συμφωνία.
Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα χρησιμοποιήσει και το «όχι» του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα, για να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με την ανάγκη μίας έντιμης και βιώσιμης συμφωνίας. Γι’ αυτό άλλωστε έκανε και συγκεκριμένες κινήσεις, στέλνοντας μηνύματα προς τους δανειστές.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έριξε ενωτικές γέφυρες προς τις δυνάμεις του «ναι» και διαβεβαίωσε, ότι στόχος του είναι η παραμονή στην ευρωζώνη με την επιδίωξη συμφωνίας

Αρχικά συνεκάλεσε το Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και κατέληξε σε ένα κοινά συμφωνημένο πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινείται μία συμφωνία. Στο μέτωπο αυτό εντάχθηκαν η ΝΔ, το “Ποτάμι” και το ΠΑΣΟΚ. Έτσι ο Έλληνας Πρωθυπουργός έριξε ενωτικές γέφυρες προς τις δυνάμεις του «ναι» και διαβεβαίωσε, ότι στόχος του είναι η παραμονή στην ευρωζώνη με την επιδίωξη συμφωνίας.
Επίσης, με τον τρόπο αυτό έκανε σαφές, πώς πλέον η όποια συμφωνία έχει την αποδοχή όλων των ελληνικών κομμάτων, πλην της “Χρυσής Αυγής”, που δεν παρέστη και του ΚΚΕ, που διαφώνησε σε όλα.
Κατά τους ίδιους έγκριτους πολιτικούς αναλυτές, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έστειλε επίσης ένα μήνυμα στους δανειστές, απομακρύνοντας τον Γιάννη Βαρουφάκη και αντικαθιστώντας τον από τον μετριοπαθή Ευκλείδη Τσκαλώτο, ο οποίος πάντως δήλωσε, ότι δεν θα δεχθεί μία μη βιώσιμη συμφωνία.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει μία συμφωνία, όπως άλλωστε και οι δανειστές, που δεν θέλουν να χάσουν τα λεφτά τους, αλλά η ελληνική Κυβέρνηση δεν θα την κάνει αποδεκτή, αν δεν έχει αναδιάρθρωση ή ελάφρυνση του χρέους

Παράλληλα δε με τις κινήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού και οι δανειστές έστειλαν το δικό τους μήνυμα μέσω της ΕΚΤ, η οποία δεν αύξησε τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες και «κούρεψε» τα εχέγγυα τους. Αυτό σημαίνει, πώς η ρευστότητα στο σύστημα τελειώνει τις αμέσως επόμενες ημέρες και η προοπτική ανοίγματος των τραπεζών απομακρύνεται.
Είναι προφανές, πως η ελληνική πλευρά επιδιώκει μία συμφωνία, όπως άλλωστε και οι δανειστές, που δεν θέλουν να χάσουν τα λεφτά τους, αλλά πληροφορίες αναφέρουν, πως η ελληνική Κυβέρνηση δεν θα την κάνει αποδεκτή, αν δεν έχει αναδιάρθρωση ή ελάφρυνση του χρέους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ