Του Γιώργου Γεραπετρίτη, υπουργός Επικρατείας

Κατά τη διάρκεια του πρώτου πενταμήνου της νέας διακυβέρνησης ψηφίσθηκαν από τη Βουλή 32 νόμοι και ο κρατικός προϋπολογισμός, καθώς επίσης ολοκληρώθηκε η συνταγματική αναθεώρηση. Ανάμεσα στις εμβληματικές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις είναι η νέα δομή του επιτελικού κράτους με τυποποιημένες διαδικασίες, συντονισμό και αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου και η σαφή κατανομή αρμοδιοτήτων. Με τον τρόπο αυτό η Κυβέρνηση, τηρώντας με συνέπεια τον προγραμματικό της λόγο, εισήγαγε στη χώρα μεγάλες θεσμικές τομές. Από την άλλη πλευρά, την ίδια περίοδο η Κυβέρνηση απέδειξε ότι νοιάζεται και για τα μικρά- ή λιγότερο μικρά- ζητήματα της καθημερινότητας που αφορούν, ενδεικτικά: (α) την κίνηση και ασφάλεια των πολιτών, (β) την ενίσχυση της οικογένειας και (γ) την απλοποίηση και ψηφιοποίηση κρατικών διαδικασιών.

Σε σχέση με την κίνηση και ασφάλεια, το αμέσως προσεχές διάστημα εισάγεται στη Βουλή για ψήφιση το νομοσχέδιο για τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο, το οποίο για πρώτη φορά θα θέτει σαφή όρια στην κατάληψη του οδοστρώματος σε αναλογία με το μέγεθος της συνάθροισης και με σεβασμό στο κράτος δικαίου. Περαιτέρω, ήδη πλέον 1.500 επίλεκτοι αστυνομικοί στελεχώνουν την ομάδα δίκυκλης αστυνόμευσης ΔΙΑΣ, αυξάνοντας κατά 50% τις περιπολίες στις γειτονιές της Αττικής όλο το 24ωρο και εμπεδώνοντας το αίσθημα ασφάλειας, αφού κάθε 13 λεπτά μεσοσταθμικά θα υπάρχει εποχούμενη αστυνόμευση σε κάθε συνοικία.

Σε σχέση με την ενίσχυση της οικογένειας θα ισχύσει από 1 ης Ιανουαρίου 2020 αναδρομικά επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ. Επιπλέον, το 2019 διευρύνθηκε ο κατάλογος των δικαιούχων vouchers σε παιδικούς σταθμούς, ενόσω ήδη προγραμματίζεται για το 2020 περαιτέρω διεύρυνση των δικαιούχων.

Εξάλλου, αναπτύσσεται ο σχεδιασμός για αναμόρφωση του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος των σχολείων για να περιληφθούν νέες σύγχρονες θεματικές, όπως ο εθελοντισμός, η επιχειρηματικότητα και η σεξουαλική αγωγή. Στο ίδιο πλαίσιο, με το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία τίθεται ένα ευρύ πλέγμα προστατευτικών διατάξεων κατά των εξαρτήσεων και υπέρ της προστασίας της νεότητας.

Σε σχέση με την απλοποίηση και ψηφιοποίηση διαδικασιών, επισημαίνονται η λειτουργία του διαδραστικού τηλεφωνικού αριθμού 112 και η εισαγωγή διαλειτουργικότητας μεταξύ του μητρώου πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών και των οικείων ΔΟΥ, που επιτρέπει την αυτόματη ενημέρωση των εφοριών για ληξιαρχικά γεγονότα, όπως ο γάμος ή ο θάνατος, χωρίς να υπάρχει ανάγκη να καταφεύγει ο πολίτης σε σχετική δήλωση στις εφορίες.

Περαιτέρω, η εμβληματική μεταρρύθμιση θα συνιστά η, εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος, απλοποίηση των διαδικασιών εγγραφής νεογέννητου. Αυτή θα συντελείται πλέον με μία και μόνο απλή δήλωση των γονέων στο μαιευτήριο, απαλλάσσοντας από την προηγούμενη γραφειοκρατία που, εκτός από το μαιευτήριο, προέβλεπε δηλώσεις στο ΚΕΠ για την απόκτηση ΑΜΚΑ, στο οικείο ληξιαρχείο, στο ασφαλιστικό ταμείο των γονέων και στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη λήψη επιδόματος. Στο εξής η πίστωση με το επίδομα γέννησης θα γίνεται αυτόματα, εφόσον συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους του δικαιούχου.

Ο μετασχηματισμός του Κράτους από δυνάστη σε υπηρέτη του νέου πολίτη έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί με το άλμα στη νέα ψηφιακή εποχή που θα αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ