Οι επικεφαλής των κυβερνητικών γερμανικών κομμάτων συνέρχονται για το προσφυγικό. Ο συνασπισμός απειλείται με κατάρρευση αν δεν γεφυρωθούν οι διαφορές. Το 71% των Γερμανών συμφωνεί με την άποψη της Άγκελα Μέρκελ.Στις 20.30 τοπική ώρα θα συναντηθούν το βράδυ της Τετάρτης οι επικεφαλής των κόμματων και ΚΟ που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία. Η σύσκεψη συνέρχεται μετά από αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών. Το SPD καταλογίζει στους βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές πως με τη στάση τους στο προσφυγικό δυναμιτίζουν τα θεμέλια του κυβερνώντος συνασπισμού. Όπως και η Άγκελα Μέρκελ, έτσι και η πρόεδρος του SPD Αντρέα Νάλες απορρίπτει εθνικές πρωτοβουλίες και υποστηρίζει την αναγκαιότητα ευρωπαϊκών λύσεων σε θέματα ασύλου. Οι δύο πρόεδροι εκτιμούν πως μονομερή μέτρα θα επέφεραν σοβαρό πλήγμα στη συνοχή της ΕΕ.

Μέχρι στιγμής πάντως ο υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ δεν έχει ανακαλέσει την προειδοποίηση του πως σε περίπτωση που και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και Παρασκευή δεν δώσει λύση στο θέμα εκείνων των προσφύγων που έρχονται στη Γερμανία παρ’ ότι έχουν καταγραφεί σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, θα δώσει εντολή να απωθούνται στα γερμανικά σύνορα. Η καγκελάριος συμφωνεί μεν με την απαγόρευση εισόδου, ωστόσο θέλει το μέτρο να εφαρμόζεται σε συνεννόηση με εκείνα τα κράτη μέλη της ΕΕ για τα οποία οι επαναπροωθήσεις θα είχαν επιπτώσεις. Σύμφωνα με κύκλους των Χριστιανοδημοκρατών, στη χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου του CDU η κ. Μέρκελ κατέστησε σαφές πως η επίλυση των θεμάτων ασύλου σε ευρωπαϊκή βάση συνιστούν για αυτήν ζήτημα αρχής.

Πέφτουν οι τόνοι του CSU

Το ζητούμενο της σημερινής συνάντησης των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού είναι αν καταφέρουν να βρουν μια συμβιβαστική φόρμουλα. Πάντως, από την πλευρά των βαυαρών Χριστιανοκοινωστών φαίνεται να πέφτουν οι τόνοι. Μιλώντας στην Frankfurter Allgemeine Zeitung o Γενικός Γραμματέας του κόμματος Μάρκους Μπλούμε αντέκρουσε την κατηγορία ότι το CSU επιδιώκει με σκληρές θέσεις στο προσφυγικό να κερδίσει ψηφοφόρους στις εκλογές του Οκτώβρη στη Βαυαρία. Όπως υποστηρίζει, πρόκειται για ένα «αντικειμενικό πρόβλημα» και ότι η συζήτηση επ’ αυτού θα πρέπει να εξομαλυνθεί και πάλι. Πέραν αυτού, το CSU δεν θέτει σύμφωνα με τον κ. Μπλούμε ούτε τον κυβερνώντα συνασπισμό υπό αμφισβήτηση ούτε την καγκελάριο.

Σε κάθε περιπτώσει από δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa προκύπτει ότι η πολιτική αντιπαράθεσης του CSU δεν φαίνεται να εγκρίνεται από τους βαυαρούς πολίτες. Μόλις το 38% των Βαυαρών είναι ικανοποιημένο από τον βαυαρό πρωθυπουργό Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος διατηρεί σκληρή στάση σε θέματα ασύλου. Το ποσοστό των Βαυαρών που είναι ικανοποιημένο με την καγκελάριο Μέρκελ ανέρχεται στο 43%. Πολύ μεγαλύτερο είναι το ποσοστό που συγκεντρώνει η καγκελάριος στο επίμαχο ζήτημα της τρέχουσας διένεξης. Το 68% των ερωτηθέντων στη Βαυαρία συμφωνούν με μια ευρωπαϊκή λύση σε θέματα της πολιτικής ασύλου που προτείνει η Άγκελα Μέρκελ και το 71% των ερωτηθέντων σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο